Založení a zdění nenosné příčky Porotherm

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
21. 1. 2022
0 komentářů
Redakční článek

V dnešním videu vám ukážeme, jak založit, zdít a napojovat nenosné příčky. Na úvod není potřeba dalších řečí, takže nářadí sem a jdeme se dát do práce.

Příprava

V projektové dokumentaci jsme pro stavbu nenosných příček měli předepsané zdivo Porotherm 11,5 Profi. Zdění budeme provádět na tenkovrstvou maltu a se založením příček začneme ve 2. NP.

Beton stropu jsme očistili a pod příčku jsme si připravili pruh těžkého asfaltového pásu. Příčka tak nebude ležet přímo na stropě. Tím se předejde vzniku drobných trhlin v omítce při dotvarování stropu.

Založení a zdění nenosné příčky Porotherm

Založení příček

Jakmile jsme vyměřili umístění příčky podle projektové dokumentace, natáhli jsme zednickou šňůru. Založení příček jsme provedli do zakládací malty Porotherm Profi AM. Nepoužívali jsme zakládací sadu, ale jednu cihlu po druhé jsme urovnávali ručně.

Druhý den po založení příčkového zdiva jsme se vrhli na zdění.

Reklama

Zdění a napojení příček

Spodní stranu zdiva je nutné očistit navlhčeným štětcem a zbavit ji tak zbytků prachu z broušení a jiných nečistot. Poté jsme rozmíchali cca ¼ pytle Porotherm Profi zdící malty pro tenkovrstvé zdění broušených cihel. Jednotlivé příčkové cihly jsme namáčeli do malty tak, aby byla malta aplikována na žebrech po celé ploše cihly.

Důležité je vynechat cca 2cm mezeru v místě napojení příčky na obvodové nebo nosné zdivo. Mezeru následně vyplníme cementovou maltou.

Založení a zdění nenosné příčky Porotherm

Tam, kde je stěnová spona připravena v obvodovém zdivu, stačí do příčkové cihly vytvořit mělkou drážku, pod i nad sponu aplikovat tenkovrstvou zdící maltu a přezdít další řadou příčkového zdiva. Pokud stěnová spona chybí, můžeme ji do obvodového zdiva připevnit pomocí vrutů a hmoždinek. Sponu ohneme přibližně ve třetině délky a otvory pro hmoždinky si předvrtáme tak, aby 2/3 délky spony směřovaly do napojované příčky.

Mezery mezi cihlami jsme vyplňovali cementovou maltou. Na jeden den nám obvykle vystačí jeden kyblík malty.

Při zdění je důležité hlídat rovinu příčky pomocí zednické šňůry a vodováhou kontrolovat svislost.

Reklama
Založení a zdění nenosné příčky Porotherm

Jakmile jsme vyzdili příčky přibližně do výšky překladů, přenesli jsme si laserem k místům otvorů vágrysy a odměřili potřebnou výšku poslední cihly pod překladem.

Překlady Porotherm KP 11 jsme umístili do cementové malty. Maltu aplikujeme také do mezery mezi překladem a příčkovým zdivem, tzv. styčné spáry.

Aby se překlad Porotherm KP 11 stal nosným překladem, je nutné ho přezdít další řadou příčkového zdiva. Zdivo nad překladem ukládáme do cementové malty. Důležité je zachovat mezi cihlami nad překladem přibližně 2cm mezeru, kterou také vyplníme cementovou maltou. Takto promaltovat mezeru mezi cihlami je nutné ve dvou řadách zdiva nad překladem.

Reklama
Založení a zdění nenosné příčky Porotherm

Pokud jsme někde nanesli větší množství tenkovrstvé malty a na stěně se nám vytvořily tzv. nálitky, seškrábneme je po zavadnutí malty zednickou lžící nebo špachtlí. Tam, kde budou umístěna pouzdra Eclisse pro posuvné dveře, jsme pod pouzdrem z příčkového zdiva Porotherm vyzdili „sokl“, na který bude možné pouzdro usadit. Postup montáže pouzder si ukážeme někdy příště.

V šikminách v podkroví jsme příčkové zdivo seřízli přesně podle sklonu střechy a vyzdili jej do takové výšky, aby bylo možné pohodlně kotvit profily pro konstrukci sádrokartonu.

Založení a zdění nenosné příčky Porotherm

V přízemí a v místech, kde je betonový nebo keramobetonový strop, se příčkové zdivo stropu nesmí dotýkat. Mezi příčkou a stropem vynecháme mezeru přibližně 1-2 cm, kterou vyplníme polyuretanovou pěnou.

Nyní už máme všechny nenosné příčky vyzděny, jednotlivé pokoje rozděleny a čeká nás další stavební etapa.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama