Venkovní sklep – Výběr a aplikace tekuté hydroizolace

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Zahrada
17. 8. 2021
0 komentářů
Redakční článek

Dnes se v rámci projektu e4dům budeme věnovat venkovnímu sklepu a jeho hydroizolaci. Kolem stěn však nemáme dostatek místa na použití asfaltového pásu, takže si ho vytvoříme pomocí tekuté hydroizolace přímo tady.

Co jsme již udělali

Spodní betonová základová deska sklepa je vysoká necelých 25 cm a je vyztužena dvěma vrstvami kari sítí. Pod obvodovým zdivem jsme beton napenetrovali a aplikovali hydroizolační pás. Na něm jsme vyzdili a vybetonovali tvárnice ztraceného bednění.

Bylo třeba s majiteli dohodnout, zda chtějí vlhký či suchý sklep. Po obhlídce několika sklepů v okolí se majitelům nejvíce líbil sklep, který byl zaizolován pod obvodovými stěnami i z boku a přes hydroizolaci se v něm držela příjemná vlhkost.

Museli jsme tedy vymyslet, jak v našem případě hydroizolaci z vnější strany na tvárnice aplikovat. Abychom se vyhnuli práci s plamenem a navařování asfaltových pásů, rozhodli jsme se pro aplikaci bitumenové hydroizolace Plastimul 1K Super Plus od firmy Mapei.

Venkovní sklep – Výběr a aplikace tekuté hydroizolace
Reklama

Pusťme se do práce

Nejprve pomocí malty Mapei Planitop Rasa and Ripara vytvoříme tzv. fabion v místě přechodu svislé vrstvy ZB a vodorovné hydroizolace z asfaltového pásu.

Před aplikací navlhčíme tvárnice vodou a slabou vrstvu malty aplikujeme na tvárnice i hydroizolační pás. Nyní můžeme za pomoci malé zednické lžíce fabion dokončit.

Dále nás čeká ošetření podkladu penetrací Plastimul C. Před tím jsme ale museli z vnější strany tvárnic a desky odstranit všechny nečistoty v podobě písku, hlíny a kamení.

Penetraci po otevření promícháme ručním míchadlem a následně zředíme vodou v poměru 1:10. Nádobu s penetrací a vodou opět promícháme. Následně můžeme naředěnou penetraci aplikovat na stěnu válečkem nebo štětcem.

Venkovní sklep – Výběr a aplikace tekuté hydroizolace

V dalším kroku budeme na stěny nanášet první vrstvu bitumenové hydroizolace Plastimul 1K Super Plus. Při nanášení nám postačí zednická lžíce a nanášecí hladítko.

Hydrolizolaci, stejně jako předtím penetraci, nanášíme nejen na stěny, ale i na vodorovný asfaltový pás, který jsme si předem očistili, aby se oba materiály dobře spojily.

Jakmile si naneseme bitumenovou hydroizolaci, vložíme do ní skelnou síťovinu s označením Mapenet 150 a zapravíme ji podobně jako perlinku při nanášení lepidlem na fasádu.

Reklama
Venkovní sklep – Výběr a aplikace tekuté hydroizolace

Poté, co je dokonale vyzrálá i druhá vrstva hydroizolace, můžeme konečně zasypat část výkopu. Abychom ale hydroizolaci nepoškodili kamenem nebo jiným ostrým předmětem, rozhodli jsme se ještě před zasypáním obalit stěny sklepa nopovou fólií. V tomto případě se nopová fólie instaluje obráceně, tedy hladkou stranou na stěnu a nopy směrem ven.

První část sklepu máme vyzděnou i hydroizolovanou a můžeme se pustit do zdění dalších řad a aplikaci hydroizolace stejným způsobem zopakovat.

Galerie

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací