Dům ve svahu aneb Jak trošku ušetřit při koupi pozemku a mít nezapomenutelný výhled

Autor: Pavel Tesárek (50 příspěvků)
13. 12. 2021
0 komentářů
Dům ve svahu aneb Jak trošku ušetřit při koupi pozemku a mít nezapomenutelný výhled
Komerční

S rostoucími cenami pozemků stoupá zájem o méně atraktivní parcely. Rovná parcela s dokonalým výhledem je rarita, a pokud na ni narazíte, zarazí vás její cena. Zejména mladé rodiny tak stále častěji staví domy ve svahu. Jejich stavba s sebou ale nese určitá specifika.

První z nich přichází už před hrubou stavbou. Při tvorbě projektu vám nestačí pouze architekt a projektant. Stavební úřad si vyžádá posudky od geodeta, geologa, hydrologa a dalších odborníků.

Vyjádření pro úřad i pro vás

Odborné posudky neslouží pouze úřadům – tyto informace si vyžádá i architekt a statik. Ti na základě odborných vyjádření vytvoří plány, které zohlední stav podloží i spodních vod.

Analýzy od specialistů se zdají jako byrokratická zbytečnost, po čase je ale oceníte. Geodet provede výškopisné zaměření, díky čemuž správně určí polohu domu ve svahu. Pro vás to znamená, že do budoucna ušetříte na topení a vyhnete se problémům s nestabilním podložím.

Dům ve svahu poskytne velkorysé výhledy

Na první pohled se může zdát, že bydlení v domě ve svahu s sebou přináší pouze nevýhody a vy se dostanete do smyčky kompromisů. Do jisté míry tomu tak skutečně je. V domě i na zahradě se nevyhnete velkému množství schodů a cena za stavbu bude také o něco vyšší – více peněz dáte jen za terénní práce i stavbu základů.

Bydlení ve svahu vám ale na druhou stranu poskytne dechberoucí výhled do okolní krajiny. Při vhodně zvoleném projektu navíc z vašeho domu vytvoříte dominantu okolní přírody. Z jedné strany máte dům krytý svahem, který poskytne i dobrou tepelnou izolaci. Stavby ve svahu se přece jen obecně považují za hodnotnější a vytváří dojem luxusu.

Dobrý výhled zajistí francouzská okna

Máloco se vyrovná posezení na terase nebo v obýváku s výhledem do okolí. Pro takový výhled potřebujete dostatečně velká okna. Francouzská okna ale vyžadují pravidelnou údržbu – vlivem povětrnostních podmínek a vystavení slunci se během roku ohýbají a kroutí. S tím vám pomůže seřízení oken svépomocí.

Pro výrobu francouzských oken se používají plastové profily například od české firmy PRAMOS, tedy osmikomorový HORIZONT PS SPACE 8 a sedmikomorový HORIZONT PS Penta plus. Izolační parametry spolu s volbou vhodného zasklení dosahují izolace předepsané normou ČSN pro pasivní dům. Otevírání francouzských oken může být řešeno i posuvným křídlem (PSK portály) a tato varianta má jen samé výhody.

Srovnání variant (zdroj)

Dům ve svahu aneb Jak trošku ušetřit při koupi pozemku a mít nezapomenutelný výhled

Před samotným seřízením udělejte tzv. zkoušku izolepou. Na okenní rám přilepte čtyři stejně velké proužky papírové izolepy – dva dejte na horní a dolní část a dva na svislou část. Okno zavřete a na papírovou pásku zakreslete místo kontaktu okna s rámem.

Délka by měla být u všech čtyřech proužků stejná. Tak docílíte správného seřízení okna a dokonalého tepelného i zvukového utěsnění. Roli hrají i desetiny milimetrů. Už při rozdílu půl milimetru dochází k významnému úniku tepla.

Na seřízení vám stačí imbusový šroubovák

Samotné seřízení zvládnete za pár minut. Na každém okně najdete u pantů šrouby, kterými nastavujete svislou výšku a horizontální seřízení. S přesným umístěním těchto šroubů vám poradí dodavatel oken. Většinou je však najdete v okolí horních a spodních pantů.

Podle návodu pak seřiďte výšku a usazení oken. Rozdíl může být i v řádech několika milimetrů. K tomu dochází zejména v případě, že okna pravidelně neseřizujete, což způsobí, že se vlivem vnějších podmínek začnou kroutit.

Kromě správného seřízení hraje roli i výplň a ochrana oken. Pokud máte dům na jižní stranu, doplňte ho venkovním stíněním. To v největších vedrech zabrání přístupu slunce k okenním rámům a ochrání je před deformací.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek
Pavel Tesárek (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama