Betonáž podlah

Autor: Peťan (79 příspěvků)
28. 11. 2021
2 komentáře
Betonáž podlah
Příspěvek stavebníka

Jedna z mála částí stavby, která byla provedena „na klíč“. Po zkušenosti s betonáží schodiště a přenášením poměrně velkého množství betonu jsem se do této fáze nechtěl pouštět. Navíc je dobré, když je podlaha rovná hned na první pokus a nemusí se opravovat velkým množstvím různých nivelaček apod.

Kromě „suchých“ podlah je možné zvolit v podstatě dva druhy podlahy – beton a anhydrit (ano, existují i jiné varianty). Já jsem byl tak nějak od začátku rozhodnutý pro beton, takže jsem anhydrit ani nepoptával. Na internetu je popsáno mnoho a výhodách/nevýhodách betonu a anhydritu. Vlastnosti v kombinaci s podlahovým topením atd… O tom se zde nebudu rozepisovat.

Rozhodně není pravda, že by podlahové topení v betonu nefungovalo. Sušší (méně tekutý) beton sice nemusí dokonale obalit potrubí jako anhydrit, ale teplo se nikam neztratí. Je tedy možné delší nahřívání podlahy z betonu, ale také delší setrvačnost. Protože podlahové topení není na rychlé změny teploty stavěné, tak to stejně nevadí. Teplota podlahového topení u mého domu bude řízena ekvitermním regulátorem – tedy v závislosti na venkovní teplotě a nastaveném programu.

Poslal jsem tedy do několika firem poptávku na podlahu. Co se podlah týče, asi není něco jako místní firma. Všichni vesměs „operují“ po celé republice. Z několika firem jsem se nakonec rozhodl pro firmu Be-Po Betonové podlahy. Podle recenzí na internetu by to mělo být vše OK.

Betonáž podlah

Během poptávky jsme se domlouvali zda si materiál (cement a písek) seženu sám, nebo ho mají dodat. Nebyl jsem vyloženě ani proti jedné variantě, ale nakonec jsme se domluvili, že si oboje seženu sám (moje chyba!). Cement je potřeba obyčejný Portlandský cement 32,5. Na cca 200 m2 podlah o tloušťce cca 6 cm se spotřebovaly dvě palety. Kvalita výsledného betonu je přímo závislá na kvalitě písku! V každém případě musí být písek praný ideálně těžený z vody… Objednal jsem tedy 30 tun písku v místních stavebninách. S pískovnou ze které písek objednávají by neměl být problém (i když existují kvalitnější). Nebudu to prodlužovat, ve stavebninách objednali písek nepraný, což jsem já sám nepoznal. Když na něj zapršelo tak se možná i pro partu betonářů jevil jako praný.

V domluvený den chlapi dorazili na čas, začali rozdělávat mašinu a připravovat se na betonáž. Pomocí digitální hadicové vodováhy (zajímavá mašinka) v jednotlivých místnostech naměřili výšky a nakreslili na zdi čáry. Příprava jim zabrala cca hodinu a pak se do toho pustili. Začali do stroje ládovat písek, cement, vodu s plastifikátorem a polymerová vlákna. Vždycky 1,5 pytle cementu, „sklápěčku“ písku, hrst vláken a kýbl vody s plastifikátorem. Šlo jim to docela od ruky, tak to vypadalo, že bude mít celý dům za pár hodin podlahu.

Reklama

Aha, aha, tak vy stále ještě nenavštěvujete můj web a nesledujete můj Instagram?? 😱 No, tak to byste měli hned napravit 😉.

Betonáž podlah

Asi po půl hodině mi volal jejich vedoucí, že mají s betonováním problém, že jim podlaha nejde pořádně vyhlazovat a že se jim ucpává mašina a že budou muset s betonáží skončit. Hned jsem jel na stavbu, kde jsme došli k závěru, že je špatný písek (ano byl) a domluvil jsem se s nimi, že podlahy přijedou dodělat za týden a že si písek přivezou vlastní a osvědčený. V tomto mi opravdu vyšli vstříc, navíc se jednalo o státní svátek. Ale domluva se všemi byla opravdu v pohodě.

Za týden opět dorazili na čas. Nebýt zpožděného náklaďáku s pískem (prý nějaká nehoda na trase), vše by šlo jako hodiny. Chlapi rozbalili míchačku, a už to jelo. Já sám jsem tentokrát na stavbě zůstal a pomáhal jsem házet do mašiny písek. Naházel jsem asi půlku kupy (cca 15 tun) takže mě pěkně bolely ruce. Rozhodně to tomu borcovi co u toho každý den stojí nezávidím. Ale asi za 6 hodin byla v celém domě hotová podlaha. Do garáže jsem si nechal dát pevnější beton – do směsi přidávali ještě nějakou chemii. Dostal jsem informace, že mám alespoň týden podlahy kropit, aby beton nezačal praskat. Druhý, třetí den je možné po podlaze chodit. Chlapi stroj umyli, já jsem zaplatil za materiál a práci a rozloučili jsme se.

Reklama
Betonáž podlah

Příště bych volil variantu "zcela na klíč". Mám tím na mysli, aby si firma přivezla vlastní písek a asi i ten cement.

S kvalitou práce a rychlostí jsem spokojen. Parta přijela v obou případech na čas (i když to mají cca 2 hodiny cesty). Určitě tedy firmu Be-Po doporučuji! Ale příště bych hned na první pokus chtěl, aby si písek přivezli svůj vlastní, osvědčený. Cement v tomhle případě není taková věda jako písek.

Asi týden po betonáži jsem ořezal přečuhující dilatační pásky okolo stěn tak, aby byly zároveň s podlahou. Na to stačil obyčejný odlamovací nůž.

Tento článek není ani tak o betonování podlahy jako takové, ale spíše můj příběh. Jak jde vidět, ne vždy se vše daří, jak by si člověk představoval. V mém případě to bylo vinou špatně objednaného písku přes stavebniny - zdržení stavby o týden. Ve výsledku žádná tragédie. Ale pro partu dělníků to byla jedna zbytečná cesta a pro mě pár šedivých vlasů… znáte to, když se na něco těšíte, ale ono to nedopadne.

Z akce bohužel moc fotek nemám. Poprvé jsem neměl moc náladu a podruhé nebyl čas chodit po stavbě a fotit jak to rovnají. A oni by na to taky asi nebyli moc zvědaví…

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama