Zateplení fasády

Autor: NED (24 příspěvků)
Kategorie: Zateplení fasády
13. 5. 2024
0 komentářů
Zateplení fasády
Příspěvek stavebníka

Zateplení fasády polystyrenem, rošt pro podbití, podbití vazníků OSB deskami.

Rošt pro podbití vazníků

Ještě před zateplením jsme v únoru připravili z latí rošt pro podbití. Kvůli mrazům jsme stejně jiné práce dělat nemohli. Po zateplení fasády, jsme následně na rošt našroubovali OSB desky, aby došlo k uzavření stavby před aplikací foukané izolace stropů. Letos mám v plánu nalepit na OSB desky polystyren a ten natáhnout také do lepidla. Tím bude fasáda na nějakou dobu hotová, finální vrstvu fasády budeme muset na nějakou dobu odložit.

Zateplení fasády

Zateplení soklu

Rozhodli jsme se nepoužívat žádné zakládací lišty a prvně jsme na pěnu nalepili XPS 120 mm na sokl. XPS byl zarovnán tak, aby byla zakryta první řada cihel. Tím nám vznikla rovina od které jsme pokračovali se zateplením celé fasády.

Reklama

Zateplení fasády

Vybrali jsme fasádní polystyren o tloušťce 200 mm. Variantu šedého polystyrenu jsme zavrhli z důvodu náročnějších technologických postupů a vyšší ceny.

Polystyren jsme lepili na pěnu, nechtěl jsem po lešení běhat s kýbly s lepidlem. Plochy šli hezky rychle, horší to bylo u oken a dveří, kde se muselo řezat. Původně jsem chtěl pořídit odporovou řezačku, nakonec jsme ale vše řezali ruční pilou na polystyren.

Uříznout desku rovně chtělo trochu cviku, s trochou broušení vše dopadlo poměrně dobře. Hodně pomalu šlo také uložení poslední řady polystyrenu, která přesahovala věnec a museli jsme vyřezávat otvory pro vazníky. Hlavně u rohových vazníků se špatně odměřoval řez, protože jsou pod úhlem. Vzniklé mezery mezi vazníky a polystyrenem jsme z obou stran vypěnil.

Po přečtení pár článků a diskuzí jsem se rozhodl, že polystyren přeci jen ukotvím. Koupil jsem nejlevnější kotvy s plastovým trnem. Do polystyrenu jsme vyfrézovali kolečko, vyvrtali díru do zdi, vložili kotvu, zatloukli trn a vše uzavřeli polystyrenovým víčkem. Kotvili jsme v každém rohu a jednu kotvu doprostřed desky.

Po kotvení jsem zapěnil mezery, zařezal pěnu, zabrousil nerovnosti a přišlo na řadu natažení do lepidla.

Zateplení fasády

Lepidlo a perlinka

Prvně jsem dal rohové lišty a lišty s okapničkou. Následně jsme natáhli celou plochu, pracovali jsme ve dvou, jeden nad lešením a jeden pod lešením, vždy 1 m natáhnout, dát perlinku a uhladit. Hlídali jsme si přesahy, vyztužili rohy u otvorů. Celý obvod jsme dali do první vrstvy lepidla s perlinkou, po zaklopení podbití následovala ještě druhá vrstva lepidla, tentokrát již bez perlinky. Na stranách kde svítili sluníčko jsem měl na okapu zavěšenou stínící síť, aby lepidlo tak rychle neschlo.

Reklama
Zateplení fasády

Náklady

Název položkyCena
Podbití - OSB, spojovák
10 000 Kč
Perlinka
3 000 Kč
Kotvy
1 600 Kč
Pěna na lepení polystyrenu
5 000 Kč
Lišty rohové, okapničky, APU
3 000 Kč
Lepidlo na polystyren
6 000 Kč
Montážní pěna
1 000 Kč
Zátky
1 000 Kč
XPS sokl
16 000 Kč
Fasádní polystyren
42 000 Kč
Celkem88 600 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací