Domeček pro děti

Autor: Míra a Maruška (44 příspěvků)
Kategorie: zahradní domek
1. 3. 2014
3 komentáře
Domeček pro děti
Příspěvek stavebníka
Takže se loni zadařilo, plány vyšly a ač to bylo na poslední chvíli, před špatným počasím, tak přeci jen buňka dostala svou střechu a děti dostali svůj domeček (dům) na hraní.

První na řadu přišel domeček (později přejmenován na dům až hrad) na hraní pro děti.

Oddalovat jeho realizaci na pozdější roky nemělo smysl, neboť si myslím, že stavět domek až by dětem bylo kolem 12-ti let, tak by mou snahu těžko ocenily. Takže jsem ho chtěl postavit co nejdříve, aby ho dokázaly řádně využít a takříkajíc vybydlit. Inspiraci jsem hledal všude, na internetu, na dovolené a kde se jen dalo.

Právě na jedné dovolené jsem viděl prolézačku, která měla ve svých útrobách tunel. Terén a umístění domku nahrával tomu, aby i domek našich dětí měl tunel. Ten jsem vybetonoval z 15cm ztraceného bednění, na strop jsem si vytvořil železobetonovou desku a polstrování tunelu jsem vytvořil z plastových desek firmy transform Lázně Bohdaneč.

Reklama

Celý tunel má délku 2 m a průřez 60x60 cm, myslím tedy, že nehrozí, aby se tam děti zasekly. Samotný domek umístěný nad tunelem má rozměry 2x2,3m a na výšku cca 3m. Do patra (ve výšce 1,25m) se leze po takovém slepičím žebříku a odtud vede skluzavka. Celkové náklady vyšly na cca 10tisíc z čehož na třetinu vyšel asi tunel, je to tedy víc než bylo původně v plánu (kde se nepočítalo s tunelem) a doufám tedy, že to naše děti bude co nejdéle bavit.

Já jsem po něčem takovém v dětství marně toužil a navíc jsem dal slib synovi a to jsou ty hlavní důvody, proč něco takového stojí na naší zahradě. Také v porovnání s tím, co se dá koupit, si myslím, že poměr mezi cenou a výbavou je v případě této svépomocné stavby příznivý.

Ještě poznámka: Až nebude o domek zájem, plánuji využít tunel jako úkryt pro filtraci k bazénu, který by mohl stát do budoucna v těsné blízkosti.

Reklama

Důvod proč dělat zastřešení buňky byl takový, že je potřeba nějaké přístřeší, kam se může schovat nějaké to prkno, trámek apod. co zůstane z budování a co by na dešti bylo za pár let k ničemu. Dále jsme potřebovali zimní útočiště pro zahradní nábytek, kotouče, sušák na prádlo a jiné podobné věci, protože garáž kapacitně nestačí a buňka by mi měla sloužit spíše jako dílna.

Na realizaci střechy jsme si pozvali známého, který nám pomáhal i s vazbou na domě, takže jsme věděli, že práce bude provedena na výbornou a ještě se u ní budeme dobře bavit, neboť tento náš známý je veselá kopa a je s ním sranda. Samotné stojky střechy stojí v patkách zabetonovaných (né moc dobře) už při betonování terasy kolem buňky. Krokve a ostatní trámové spoje jsme stvořili z toho, co dům dal.

Na střechu jsem zvolil kanadský šindel, který je připevněn na prkenném záklopu. Klempířovi jsme svěřili kompletní a profesionální oplechování střechy kolem dokola a letos z jara ještě doděláme okapy. Buňka dostane v létě nový nátěr, tím pádem bude zvenčí hotová a budu se soustředit na úpravy interiéru a hlavně přetvoření v dílnu. Funkci přístřeší toto zastřešení plní do té doby, než začne společně se sněžením také foukat, to je potom sníh všude i tam kde by to člověk nečekal. Ale ano, proti dešti, ranní rose a mlze je to imunní. Zastřešení nás vyšlo na 25 tisíc (+ buňka 15 tisíc), což bylo hrubě víc, než jsem původně počítal, ale funkce bude v dlouhodobém časovém horizontu určitě nenahraditelná. To je z toho našeho budování už opravdu vše, nic většího už nechystáme a více se budeme soustředit na udržování toho, co stojí, aby to co nejdéle sloužilo. HAUK

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míra a Maruška
Míra a Maruška (44 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací