Výběr typu střešní krytiny pro náš dům

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
16. 3. 2015
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Začátkem roku jsme vyrazili na veletrh Střechy Praha na výstaviště do pražských Letňan, abychom se porozhlédli po střešní krytině, která by slušela našemu domu. V projektové dokumentaci jsme měli, tuším, napsanou tašku Tondach, ale výběr je nakonec vždy na stavebníkovi.

Na stánku Tondach jsme se setkali s vedoucím prodeje panem Vítem Jirkovským a zjišťovali, jak postupovat, když budeme chtít vypracovat cenovou nabídku na střešní krytinu, vybírali jsme vhodný typ a pídili jsme se také po možných problémech, které se po letech střechám občas stávají. Zajímalo nás, zda pro některé typy střech není vhodné pálenou krytinu Tondach použít a zjistili jsme, že v závislosti na sklonu střechy lze skládanou krytinu použít ve sklonu od 10°, což s našimi předepsanými 35° v pohodě splníme. Už mnohokrát jsem měl možnost setkat se se stavebníky, kteří si stěžovali po několika letech na mizející barvu na taškách nebo růstu mechu. Tomu se chceme v případě našeho domu vyhnout a tak mě zajímalo, zda jsou nějaké záruky či garance, že ke změně barvy nebo zarůstání mechu nedojde. Podle Víta Jirkovského je v případě použití glazurované krytiny (té lesklé barevné, která je za námi) dána stálobarevnost výpalem, který probíhá v peci při velmi vysokých teplotách a díky skelnému povrchu tašky také nehrozí zarůstání mechem. Mech na tašce zkrátka nemá na čem držet. Kromě běžných tašek je možné koupit také všechny doplňkové prvky v podobě tašek pro odvětrávání odpadního potrubí, průchodu na anténu, sněhových držáků, držáků hromosvodu atd. Pomoc bychom měli mít zajištěnou i v případě realizace, neboť Tondach má k dispozici proškolené pokrývače a klempíře, kteří s tímto materiálem denně pracují a neměli bychom se tak bát, že nám střechu při montáži znehodnotí.

Přesto, že stavíme svépomocí, jsou při výstavbě etapy, do kterých se sami pouštět nechceme (krov a střecha) nebo ze zákona ani nemůžeme (elektřina, plyn,…). Revizi na komín nebo elektro rozvaděč si prostě svépomocí neuděláme.

Při prvním výběru krytiny jsme se rozhodli pro tašku SAMBA 11 – glazura Amadeus červená a poslali jsme potřebné výkresy pro vypracování cenové nabídky. Jakmile budeme mít cenovou nabídku k dispozici, uvidíte ji jako první ;-). TIP: V předchozím videu jsme řešili cenovou nabídku cihel a stropů od Porothermu. V příštím videu se podíváme na postup podání žádosti o stavební povolení a shrneme dobu, za kterou nám stavební úřad zvládl povolení vystavit. Podívejte se také na video, na kterém jsme vybírali stavební oděv. 

Reklama

Otázka

Při výběru střešní krytiny preferujete kvalitu v podobě stálobarevnosti a záruku například před zarůstáním mechem, nebo je pro vás rozhodující hlavně cena? Pište do komentářů.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací