Oplocení pozemku – příprava a betonování sloupků

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
16. 11. 2014
2 komentáře
Příspěvek stavebníka
Po vytyčení pozemku bylo na čase pustit se do stavby oplocení. Na čtvrtek 16. 10. 2014 bylo naplánováno vykopání otvorů pro sloupky a jejich zabetonování. Čekal jsem, že pro hloubení otvorů budeme používat nějaký speciální vrták, ale spletl jsem se.

Pánové od firmy Pilecký s.r.o. si přivezli své nářadí, které funguje prý dobře a díry jsou hotovy rychleji, než se vám povede nastartovat benzinový vrták. Ten byl v našem případě také jedinou alternativou, protože jsem jim předem pochopitelně neřekl, že elektřina a nakonec ani voda na pozemku nejsou :-(. Před kopáním otvorů bylo nutné rozměřit jejich umístění. Pozemek byl vytyčen a o pozici rohových sloupků bylo tedy jasno. Další sloupky jsme od sebe měli vzdáleny vždy po 3 metrech. Na začátek a konec strany pozemku jsme zatloukli roxor, natáhli provázek a po 3 metrech vždy pomocí značkovacího spreje určili místo pro vykopání díry pro další sloupek.

Oplocení pozemku – příprava a betonování sloupků

  Ke kopání jsme používali „štechr (stecher)“, to je z mého pohledu krumpáč s navařenou lešenářskou trubkou a „páky“, což jsou v podstatě dvě lopatky s násadami pohybující se proti sobě jako kleště. Otvory pro sloupky jsme v našem případě dělali hluboké mezi 60-80 cm a průměru přibližně 20cm. Díra by měla být kuželovitá a směrem dolů by se měla postupně snižovat. Při kopání je důležité si stále hlídat pozici provázku, aby se vám později nestalo, že sloupek bude sice ve správně provedené díře, ale zcela mimo provázek.

Reklama
Oplocení pozemku – příprava a betonování sloupků

  Z mého pohledu procházel provázek vždy v 2/3 otvoru pro sloupek.

Oplocení pozemku – příprava a betonování sloupků
Reklama

Po vyhloubení všech otvorů přišla na řadu betonáž rohových sloupků. Na sloupcích bylo nejprve nutné provést vyznačení rysek. První ryska na rohovém sloupku udávala umístění sloupku nad zemí (ryska vodorovná s okolním terénem). Další ryska ukazovala budoucí výškové umístění držáku podhrabové desky.

Oplocení pozemku – příprava a betonování sloupků

  Další namalovaná ryska sloužila pro natažení provázku a vyrovnávání všech ostatních sloupků do stejné výšky a poslední ryska naznačovala výšku umístění pletiva. Aby rohové sloupky v betonu dobře držely, našroubovali jsme do nich přibližně 4 samořezné šrouby, které budou zality betonem a pomohou sloupku k větší pevnosti v betonu.

Reklama
Oplocení pozemku – příprava a betonování sloupků

  Na betonování rohových sloupků jsme použili rychle tvrdnoucí beton Rapid od společnosti Weber, který jsme míchali přímo v otvoru pro sloupek postupem:

  • Nalít vodu z kýble (my ji brali v louži vedle pozemku :-))
  • Nasypat 1/3 rychle tvrdnoucí betonové směsi
  • Zamíchat klackem určeným k pěchování betonu a opakovat celý postup

Beton by měl sahat zhruba do výšky 10cm pod okolním terénem. Velmi dobrým pomocníkem byly při betonování dvě magnetické vodováhy, které na sloupku dobře drží a snadno si tak sami dokážete ohlídat, aby byl i při hutnění betonu sloupek stále ve vodováze. Takto jsme zabetonovali všechny 4 rohové sloupky. Betonovat všechny sloupky touto metodou by bylo příliš nákladné, proto jsme vyrazili pro suchý beton do blízké betonárky. Mezi rohovými sloupky jsme natáhli provázek ve výšce 80cm (cca polovina celkové výšky oplocení), kterou jsme si předem vyznačili na všech sloupcích. Tato výška nám slouží k přesnému umístění všech ostatních sloupků do stejné výšky. Vzdálenost mezi sloupky je možné kontrolovat a měřit pomocí metru, nebo si vyrobit dřevěnou lať, na jejíž konce našroubujete třeba malé úhelníky. Tuto pomůcku jsme pro rychlejší měření používali místo metru my.

Oplocení pozemku – příprava a betonování sloupků

  Následně jsme obdobným postupem zabetonovali všechny ostatní sloupky v řadě a nechali je zatvrdnout do druhého dne, ve kterém nás čekala instalace podhrabových desek. Dle slov techniků by bylo ideální nechat beton vyzrát alespoň týden, zejména v deštivém počasí, které nás potkalo, ale my jsme neměli možnost čekat a druhý den bylo nutné pokračovat. Dále bylo nutné připevnit ke sloupkům vzpěry. Vzpěry se dávají vždy k rohovým sloupkům, dále v místech, kde dochází ke zlomům nebo změně směru a v rovných úsecích po vzdálenosti 25m. Nejprve jsme pro vzpěru vyhloubili díru v zemi. Pokud používáte podhrabové desky, je nutné umístit vzpěru mimo osu sloupků a to dovnitř do svého pozemku. Vyřešili jsme to natažením provázku mezi sloupky a zabetonováním vzpěry mimo provázek. Podhrabovým deskám mezi sloupky tak nebude vzpěra nijak vadit.

Oplocení pozemku – příprava a betonování sloupků

  Vzpěru jsme nechali zabetonovanou do druhého dne a teprve druhý den ji šroubovali ke sloupkům. Přes vzpěru jsme si vrtačkou naznačili pozici otvoru ve sloupku a poté provrtali sloupek. Do sloupku vložili háček se závitem, který prostrčíte vzpěrou, nasadíte podložku a utáhnete matku. Na matici se následně nasadí gumová krytka a je hotovo. Práci jsme zakončili montáží panelů mobilního oplocení, které se usazují do betonových patek. Panely se k sobě šroubují pomocí kovových spon, ale lze použít i obyčejný drát a sousední panely k sobě přidrátovat.

Oplocení pozemku – příprava a betonování sloupků

  V místě, kde bude vjezd na pozemek, jsme místo betonové patky namontovali zespodu na panel plastová kolečka a získali tak dostatečně širokou bránu i pro vjezd velkých vozidel.

TIP: V předchozím článku jsme vytyčovali pozemek za pomoci geodeta. V příštím videu se podíváme na osazení podhrabových desek, napínání pletiva Pilonet HEAVY, instalaci zahradní branky a provedeme sečtení všech nákladů na oplocení pozemku.

Otázka

Budete pro oplocení svého pozemku používat poplastované čtyřhranné pletivo, nebo vsadíte na „vyšší level“ například v podobě svařovaných sítí Pilonet? Pište do komentářů.

Přílohy

Montážní postup svařovaných sítí Pilonet HEAVY
Katalogový list – panely pro mobilní oplocení
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama