Měření radonu

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: meření radonu
7. 10. 2014
7 komentářů
Příspěvek stavebníka
Součástí tvorby projektové dokumentace od firmy G SERVIS bylo měření radonu, které jsme prováděli v průběhu práce na projektu. Když bude projektant znát hodnoty radonového indexu před nebo při kreslení projektu, navrhne optimální opatření, jak pronikání radonu do domu zabránit.

G SERVIS nás spojil s Matějem Neznalem, který pro ně provádí měření radonu již mnoho let a dle svých slov stál u zrodu metody, která se pro měření radonu u nás v Česku doposud používá.

Na pozemek dorazil s kolegou, který postupně zatloukával palicí do země měřící tyče do hloubky přibližně 80cm. Na tyto tyče, kterých se postupně zatlouklo 15 v celém prostoru pozemku, navlékl pan Neznal „gumovou manžetu“ s připravenou jehlou, pomocí které nasál vzduch do „stříkačky“.

Měření radonu
Reklama

Tento vzduch neodebral, ale vypustil ho opět do prostoru z důvodu kontaminace prvního odebraného vzorku okolním vzduchem. Při opakovaném nasátí nového půdního vzduchu byl již tento vzorek odebrán do baňky, která se podrobně popíše do připraveného protokolu.

Měření radonu

  Obdobný postup se provedl na všech 15 odběrných místech.

Reklama

V závěru měření byly provedeny pomocí ručního vrtáku 2 sondy do země, kterými bylo zjištěno složení podloží a takzvaná plynopropustnost půdy.

Měření radonu

  Standardní cena měření radonu se pohybuje v částkách od 2.000 do 4.000 Kč a vždy je vhodné být při měření radonu na svém pozemku osobně přítomen, aby se nestalo, že měření proběhne "od stolu" a vy pak budete mít ve svém domě problémy s pronikáním nebezpečného radonu do interiéru. Měření radonu máme v ceně projektu, takže jsme na místě nemuseli hradit žádnou platbu. Po následném měření v laboratoři byla na pozemku v Rostoklatech zjištěna objemová aktivita radonu v půdním vzduchu 35,5 kBq.m-3, která odpovídá oblasti se středním radonovým indexem.

Reklama

TIP: V předchozím článku naleznete informace ohledně tvorby projektové dokumentace pro stavební povolení. V příštím videu a také v tomto článku se podíváme na výběr oplocení pozemku před stavbou, jeho cenu a na to, jaké povolení pro jeho postavení potřebujeme. Zjistíme, proč je dobré pozemek oplotit, jaký materiál pro oplocení použít, jak udělat cenovou kalkulaci plotu svépomocí a čím oplotit čelní stranu pozemku po dobu stavby domu.

Otázka

Byli jste přítomni při měření radonu na svém pozemku a bylo měření prováděno stejně jako v tomto videu? Považujete měření za zbytečnou byrokracii nebo vám přijde správné měření radonu provést? Pište do komentářů.

Přílohy

Povolení provádět měření radonu od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost
Protokol o stanovení radonového indexu
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama