Příprava na betonování prostoru mezi MIAKO vložkami v 2.NP

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: Strop
8. 7. 2016
2 komentáře
Příspěvek stavebníka
Díky použití MIAKO vložek, které nevyžadují nadbetonávku, nás čekalo pouze vytvoření armatur (betonářská výztuž) v prostoru věnce a skrytých průvlaků ve stropní konstrukci. Bednění kolem věnce jsme provedli z OSB desek a pro izolaci použili extrudovaný polystyrén. Jak jsme postupovali, se můžete podívat ve videu.

Vložky MIAKO BN vyrábí společnost Wienerberger. V místech, kde bude strop zatížen sloupky střešní konstrukce, byly ve stropě naprojektovány skryté průvlaky. V našem případě to znamenalo například uložení několika POT nosníků vedle sebe, nad kterými byla uložena dodatečná výztuž z roxorů. Všechny typy výztuže, včetně velikosti třmínků pro obvodový věnec i zesílené části stropní konstrukce, nám zakreslil Wienerberger na speciální výkres, který jsme dostali společně se stropem. 

Příprava na betonování prostoru mezi MIAKO vložkami v 2.NP

Podle plánku jsme nařezali roxory na potřebnou délku a na ohýbačce, o které jsme se zmiňovali v minulých videích, vše svépomocí ohnuli podle požadavků výkresu.

Reklama

Vázání třmínků do výztuže věnce

Dalších několik dnů jsme se opět v uvozovkách zasekli na vyvazování třmínků v prostoru věnce a stavbě bednění kolem stropní konstrukce. Jakmile jsme měli připraveny všechny výztuže věnce, s pomocí OSB desek jsme postavili kolem stropu bednění a následně před něj uložili izolaci z extrudovaného polystyrenu. Poté stačilo drátkem v připravených otvorech navázat bednění k POT nosníkům a přitáhnout jej pomocí malého šroubováku.

Stavba druhé částí komínu Schiedel ABSOLUT

Posledním krokem v přípravě stropu před vybetonováním věnce a prostoru mezi nosníky byla dostavba komínu v druhém nadzemním podlaží. Komín stavíme záměrně před betonáží stropu. Vyhneme se tak zbytečnému šalování otvoru na průchod komínu. Pro realizaci komínu jsme zvolili systém Schiedel ABSOLUT, který je vhodný i pro umístění do pasivního domu. Tvárnice v sobě mají integrovanou tepelnou izolaci a po vyskládání potřebného počtu tvárnic se dovnitř vsune tenkostěnná keramická vložka, která zapadne do hrdla předchozí vložky, do kterého byla předem nanesena speciální spárovací hmota. Vložka se vystředí pomocí tří podložek a stejným systémem pokračuje stavba komínu dále. Chcete-li o stavbě komínu Schiedel ABSOLUT vědět více, podívejte se na předchozí videa, kde jsme se komínu věnovali podrobně. 

Příprava na betonování prostoru mezi MIAKO vložkami v 2.NP
Reklama

V místě průchodu stropem má systém Schiedel ABSOLUT připravenou speciální izolační tvárnici s prstencem z pěnového skla. Před betonáží je na betonové tvárnice třeba nalepit minerální izolaci o tloušťce 30 mm, která zajistí dilatační spáru mezi komínem a betonovým stropem. TIP: předchozím videu se dozvíte, jak jsme na workshopu testovali nový Porotherm MIAKO strop bez dodatečné nadbetonávky. V příštím videu se podíváme na betonáž věnce a prostoru mezi MIAKO vložkami. 

Otázka

Své otázky a podněty k tématu přípravy stropu před betonováním, pište prosím do komentářů pod toto video. 

Reklama

Přílohy

Produktový list stropu Porotherm MIAKO BN
Montážní návod komínového systému Schiedel ABSOLUT
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací