Workshop: Založení a zdění obvodového zdiva ve 2. NP

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
20. 6. 2016
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Svépomocným stavebníkům jsme připravili možnost vyzkoušet si zdění broušených cihel na pěnu Dryfix. Výrobce deklaruje rychlejší výstavbu a čistější průběh. Abyste si mohli na vlastní kůži ověřit, zda je tomu opravdu tak, workshop jsme zasvětili velkému testu a celou strategii podrobili pečlivějšímu průzkumu. Jaké jsou získané zkušenosti? Podívejte se v článku s videem.

Hlavní výhoda pořádaných workshopů spočívá v možnosti vyzkoušení zajímavého stavebního postupu na vlastní kůži, za přítomnosti kvalifikovaných techniků, kteří mohou zodpovědět všechny otázky vznikající přímo za pochodu.

Začátek workshopu odstartovala registrace a úvodní diskuze

Z přítomných návštěvníků workshopu byla v počátcích cítit patrná nedůvěra k představované technologii. Otázky tak směřovaly k certifikacím, testům a k odolnosti vůči požáru. Nepodložené obavy byly samozřejmě vyvráceny a celý průběh mohl pokračovat k názorné ukázce.

S tradičním materiálem jen při zakládání

V našich předcházejících dílech jste měli možnost seznámení s postupem zakládání první řady cihel. Tentokrát se zaměříme na zakládání broušených cihel POROTHERM 30 Profi a následné zdění na pěnu Dryfix. Pro účely workshopu jsme si nechali volnou jednu stranu domu a všechny stěny kolem garáže. První a také poslední kontakt s klasickým mokrým mícháním zdící malty proběhl hned v samotném počátku, kdy bylo zapotřebí vytvořit odpovídající lůžko pro pokládku první řady cihel. Podklad jsme kropili vodou, aby se zdící malta s betonem lépe spojila a hned nezatvrdla. Byl jsem rád, že nemusím na maltu stavět i další řady zdiva. Je to v porovnání s pěnou Dryfix fyzicky i časově náročný proces.

Reklama

Motyka na cihly a další nezbytné pomůcky

Za pomocí stahovací latě a zakládací sady jsme připravili dokonale rovný podklad a první řadu následně uložili do zavadnuté malty dle nataženého provázku. K manipulaci s cihlami nám posloužil speciální nástroj zvaný motyka na cihly. Překvapilo mě, že na první pohled tak obyčejná pomůcka dokáže práci se zvedáním cihel radikálně ulehčit.

Workshop: Založení a zdění obvodového zdiva ve 2. NP

 

Reklama

Zdění broušených cihel na systém Dryfix a vyplňování dořezů

V místech dořezů cihel vznikají mezery. Pokud je velikost mezery do 3 cm, lze mezeru vyplnit pěnou nebo tepelně izolační maltou. My jsme používali na vyplňování mezer pěnu. Nikoliv zdící pěnu Dryfix, ale standardní montážní pěnu. Abychom nemuseli tuby s pěnou stále přehazovat, koupili jsme dvě pistole na pěnu. Přítomnost dvou pistolí se nám skutečně osvědčila, přičemž jedna byla připravená na klasickou montážní pěnu a ta druhá na pěnu Dryfix. Pěna Dryfix se u broušeného zdiva POROTHERM 30 Profi nanáší ve dvou pruzích na očištěné zdivo mokrou štětkou. Jakmile se dostaneme do bodu, kdy je zapotřebí uříznout přesný díl cihly pro vyplnění zbylé části, nastupuje na scénu hrubá síla. Naštěstí pro nás byla na stavbě přítomná elektrická pila na dělení cihel zvaná Aligátor. Při porovnání s klasickou ruční pilou snad ani nemusíme prozrazovat, že Aligátor je z pohledu komfortu bezkonkurenční a dost nám práci ulehčil.

Workshop: Založení a zdění obvodového zdiva ve 2. NP

Vzniklé prostory po dořezech jsme vyplnili připravenou montážní pěnou, proto také doporučujeme dvě pistole. Díky této strategii eliminujeme vznik případných tepelných mostů. Návštěvníci workshopu hodnotili celou ukázku nové technologie pozitivně. A co vy? Líbilo se vám představení systému Dryfix?

Reklama

TIP: Podívejte se také na video v předchozím článku, ve kterém se dozvíte víc o tom, jak jsme zakládali první řadu zdiva ve 2.NP. V příštím videu dokončíme zdění druhého nadzemního podlaží a usadíme překlady nad okna a dveře.

Otázka

Máte obavu ze zdění na pěnu? Čeho se na této metodě bojíte? Své příspěvky pište prosím do komentářů.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací