Zakládání první řady zdiva ve 2. nadzemním podlaží

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
13. 6. 2016
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Správné založení broušeného zdiva je alfou a omegou celé stavby. Tady je potřeba opravdová přesnost – jde doslova o každý milimetr. Do druhého patra, stejně jako dříve do přízemí, jsme pozvali techniky společnosti Wienerberger, která poskytuje službu Pomoc se založením stavby. Podívejte se na to, jak probíhalo zakládání zdiva.

Nejdříve jsme betonovali, pak následovalo pravidelné kropení stropu a zhruba po třech týdnech jsme se pustili do odstraňování bednění. Palety s cihlami nám na strop naskládal jeřáb, ale pouze do prostoru nad vnitřními nosnými zdmi, a to i přesto, že pod stropem jsou ještě stále rozmístěny zapůjčené stojky.

Se založením zdiva vám pomůžou profesionální technici

O založení první vrstvy zdiva jsme opět požádali techniky ze společnosti Wienerberger, která ke svým produktům poskytuje službu nazvanou Pomoc se založením stavby. Technici si s sebou přivezli veškeré potřebné vybavení. A naším úkolem bylo míchání malty a nošení cihel. Před nanášením zakládací malty jsme beton stropu pokropili vodou, to proto, aby mohla malta tuhnout pomalu a beton z ní hned nevysál veškerou vodu. Poté už mohli technici s pomocí digitálního nivelačního přístroje a zakládací soupravy vytvořit po obvodu domu první vrstvu zakládací malty. Do té se po zavadnutí postupně uloží cihly Porotherm 30 Profi Dryfix.

S ukládáním malty začněte v nejvyšším místě stropu

Rozhodnete-li se zakládat zdivo svépomocí, můžete si veškeré vybavení, stroje a nářadí, půjčit například ve Stavebninách DEK. Když pracujete se zakládací sadou, je důležité začít s ukládáním malty v nejvyšším místě stropu nebo desky a postupně přemisťovat vždy jen jednu část zakládací sady, a to o délku stahovací latě, kterou máte k dispozici. Tímto postupem si zajistíte dokonalou rovinu po celém obvodu stropu nebo desky. TIP: Umíte pracovat se zakládací sadou a digitálním nivelačním přístrojem, který slouží pro nalezení nejvyššího místa desky nebo betonového stropu? Naučte se to v tomto videu >> Technici vytvořili vrstvu zakládací malty a my jsme kolem obvodu stropu roznosili připravené broušené cihly Porotherm 30 Profi Dryfix. Po pokládce rohů a změření úhlopříček se tak technici mohli pustit do uložení první vrstvy zdiva podle nataženého provázku. Během pár hodin jsme založili zdivo hned tří stran domu. Poslední stranu s prostorem nad garáží jsme nechali na následný workshop. Technici si s sebou na stavbu přivezli nástroj sloužící k manipulaci s cihlami. Ten se ukázal být velmi užitečným pomocníkem. Dali jsme mu svépomocnickou přezdívku „motyka na cihly“. Jak se bude tahle vychytávka líbit samotným svépomocníkům? To zjistíte už v příštím videu z workshopu, který bude věnovaný právě zakládání první vrstvy broušených cihel Porotherm 30 profi Dryfix. TIP: V předchozím videu se dozvíte o tom, jak jsme betonovali MIAKO strop. V příštím videu se podíváme znovu na postup zakládání zdiva, který si na vlastní kůži přijeli vyzkoušet svépomocní stavebníci.

Reklama

Otázka

Budete zakládání provádět svépomocí, nebo využijete službu pomoc se založením od odborníků? Své příspěvky, pište prosím do komentářů.

Náklady

Název položkyCena
Drobnosti
7 760 Kč
Pěna na vyplňování malých mezer a čistič pěny
500 Kč
Skládání cihel na strop
2 000 Kč
Dokoupení rohových cihel a zakládací malty
9 300 Kč
Pomoc se založením
3 000 Kč
Cihly pro 2.NP
88 000 Kč
Celkem110 560 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací