Příprava na betonování prvního stropu

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: Strop
18. 5. 2016
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Obvodové zdi jsme zdili z cihel Porotherm 30 Profi Dryfix. Z důvodu relativně úzké cihly jsme již neměli dostatek místa na vyzdění věncovek, a tak jsme si museli poradit s bedněním věnce z OSB desek a dalších prken, které nám zbyly z bednění základové desky.

V projektové dokumentaci je v prostoru budoucí kuchyně připraveno „rohové okno“. V tomto případě se nejedná o klasické rohové okno, neboť roh domu je vyzděný. Požadavkem projektanta a statika bylo vyzdít tento prostor z plných cihel na 12 mm vrstvu termoizolační malty Porotherm TM.

Příprava na betonování prvního stropu

Dále nás čekalo odbednění betonového pilíře v prostoru posuvných dveří v obývacím pokoji, nad kterými povede betonový průvlak až nad strop garáže. Vtipná situace nastala v den, kdy na stavbu dorazil statik Ivo Petrášek, ze společnosti Wienerberger, aby zkontroloval přípravu stropu před betonáží a při pohledu na betonový monolit v obývacím pokoji mi doslova řekl, že jsme se snad pos***i :-).

Reklama
Příprava na betonování prvního stropu

Potřebné roxory na všechny věnce, překlady i kari sítě na stropy jsme nakoupili hned na začátku stavby, abychom ušetřili peníze za dopravu. Nyní bylo třeba připravit si roxory na ohýbání třmínků, které jsme prováděli svépomocí přímo na stavbě.  Třmínky byly tvořeny z roxorů průměru 6 mm a délky 85 cm. Základní třmínky jsme ohýbali do tvaru obdélníku o rozměru 16x20 cm s počátečním a koncovým přehybem dlouhým přibližně 6 cm. Jako ohýbačka nám posloužil kus dřevěného trámku upevněný na paletách, do kterého jsme zavrtali a natloukli kousky roxorů. S pomocí odřezku jeklového profilu jsme takto jen na strop a věnec v prvním nadzemním podlaží naohýbali kolem 400 třmínků.

Příprava na betonování prvního stropu
Reklama

Po rozmístění všech třmínků i podélných roxorů o průměru 12 mm nastala etapa navazování, která byla velmi zdlouhavá a při horkých letních dnech také poměrně vyčerpávající. Zejména pak správné vyvázání rohu, kde se to ocelovými pruty jen hemžilo, zabralo také poněkud více času, než jsme původně očekávali. Bednění kolem stropu jsme připravili z OSB desek a dalších prken, která byla na stavbě k dispozici. Dvacet pět centimetrů od horní hrany jsme si natloukli hřebíky, které zajišťovali stabilitu prkna na cihlách v průběhu montáže v potřebné výšce. Takto připravené bednění bylo rozmístěno po celém obvodu věnce. Za bedněním následovala tepelná izolace u extrudovaného polystyrenu a následně stačilo připravenými otvory v bednění prostrčit drát přes polystyren, vyvázat k POT nosníku a pomocí krátkého šroubováku utáhnout.

Příprava na betonování prvního stropu

Pod kari sítě jsme rozmístili plastové podložky a pokládku kari sítí provedli přesně dle kladečského plánu stropu, který dodala společnost Wienerberger. Následovalo vyvázání výztuže u průvlaků, doplnění posledních prutů do prostoru ochozu nad schodištěm, šalování kolem schodiště a ochozu ve vnitřní hale domu. Ve stropě jsme také předem vyřezali prostupy pro budoucí rozvody rekuperace. Současně jsme se rozhodli při realizaci dalšího stropu v druhém nadzemním podlaží tuto přípravu neudělat a vytvořit otvory dodatečně. Těšíme se na srovnání, která z metod je jednodušší. TIP: Podívejte se na záznam z workshopu, na kterém jsme stavěli komín Schiedel ABSOLUT. Najdete ho v minulém článku. V příštím videu se podíváme na betonování stropu garáže a domu v 1.NP.

Reklama

Otázka

Budete pro bednění věnce používat klasické věncové cihly nebo jiný materiál? Jaký plánujete postup? Své příspěvky, pište prosím do komentářů.

Náklady

Název položkyCena
Izolace kolem komínu a KG trubka na hlazení betonu
776 Kč
Distanční podložky pod KARI sítě – KONDOR
517 Kč
Polystyren a vázací drát kolem stropu DEK.cz
1 130 Kč
Vázací drát
98 Kč
Podložky pod KARI sítě - 50 ks 2,5 cm
663 Kč
Prkna na šalování stropu
685 Kč
Vázací drát - DEK.cz
227 Kč
Kotouč na řezání roxorů a kombinačky na vázání drátků
106 Kč
Prkna na bednění stropu
148 Kč
Kotouč na řezání roxorů a rukavice - DEK.cz
130 Kč
Plné cihly a polystyren kolem stropu - DEK.cz
2 335 Kč
Odhadem 1/3 nákladů za roxory a KARI sítě nakoupené na začátku stavby
17 000 Kč
Celkem23 815 Kč

Přílohy

Prováděcí dokumentace – výkres překladů a věnce v 1.NP
Kladečský plán WIENERBERGER – kari sítě
Rozvody rekuperace v stropní konstrukci
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací