Založení a zdění vnitřních nosných zdí

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
21. 1. 2016
6 komentářů
Příspěvek stavebníka
Po vyzdění všech obvodových stěn do úrovně překladů bylo na čase pustit se do založení a zdění vnitřního nosného zdiva. Vnitřní zdi jsme se rozhodli vyzkoušet založit svépomocí.

Nejprve bylo nutné „uvnitř domu“ poklidit a následně napenetrovat místa přípravkem DEK PRIMER pod budoucími zdmi, abychom mohli pod zdivo navařit pásy hydroizolace. Používali jsme hydroizolaci předepsanou z projektové dokumentace, která má označení GLASTEK 40 special mineral. Na položený hydroizolační pás, na kterém jsme důkladně provedli naměření všech vnitřních nosných zdí, včetně vyznačení otvorů pro dveře. Pod obvodovými zdmi máme položené desky z pěnového skla. Jejich výška je 5 cm + výška malty pod deskami a nad deskami (cca 2 cm), což znamená, že obvodové zdivo začíná přibližně ve výšce 7 cm nad betonem desky. 

Založení a zdění vnitřních nosných zdí

Abychom mohli založit vnitřní zdi v podobné výšce, vytvořili jsme pod nimi betonový základ vysoký přibližně 5 cm. Do přípravku vyrobeného ze střešních latí jsme nasypali beton, důkladně jej zhutnili a následně postup zopakovali. Šířka betonového základu je totožná s šířkou zdiva, tedy 24 cm. Na zdění vnitřních nosných zdí používáme cihlu Porotherm 24 Profi, kterou následně budeme zdít na pěnu Dryfix. Druhý den po zatvrdnutí betonu jsme se pustili do zakládání. Zakládací sadu a digitální nivelační přístroj jsme pořídili v půjčovně Stavebnin DEK a za jedno odpoledne založili všechny nosné vnitřní zdi. Na většině obvodových stěn jsme měli nerezové kotvy pro připojení vnitřního nosného zdiva zazděny předem. V těchto případech stačilo pouze vytvořit do vnitřní nosné cihly dvě drážky, nanést zdicí pěnu DryFix a přezdít kotvy položené na cihle další vrstvou zdiva. V místech, kde nám při zdění obvodových stěn kotvy došly, jsme provedli jejich instalaci dodatečně za pomoci hmoždinek. Kotvy se ohnou na úhel 90 stupňů a do obvodových stěn se vyvrtají otvory pro hmoždinky. Do obvodové stěny se kotvy poté našroubují a na připojované vnitřní stěny přilepí zdicí maltou a přezdí další vrstvou zdiva. 

Reklama

TIP: V předchozím videu jsme se věnovali zdění obvodových zdí na pěnu. V příštím videu se podíváme na usazování překladů nad okenní a dveřní otvory.

Otázka

Plánujete zdění vnitřních nosných zdí až po vyzdění obvodového zdiva, nebo budete zdít vše najednou a proč? Své příspěvky pište prosím do komentářů.

Náklady

Název položkyCena
Zapůjčení digitálního niveláku
725 Kč
Zapůjčení zakládací sady
300 Kč
Pásy hydroizolace
4 115 Kč
Beton pod vnitřní zdi
528 Kč
Celkem5 668 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací