Zateplení základů a soklu

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
3. 8. 2017
1 komentář
Příspěvek stavebníka
V dalším díle věnovanému zateplování domu se zaměříme na základy a sokl. Dozvíte se, jaký typ polystyrenu na tuto část domu použít. Ukážeme si postup lepení polystyrenu ISOVER EPS SOKL 3000 a Karel Sedláček poradí, jak ošetřit izolant před zahrnutím zeminy.

Výhody perimetrického polystyrenu

K zateplení základů a soklu se používají perimetrické typy polystyrenu. Jedná se o běžný expandovaný polystyren, stlačený při výrobě pod výrazně vyšším tlakem a vyráběný ve formě. Na rozdíl od klasických polystyrenů, které se řežou z velkého bloku se perimetrické polystyreny díky formě vyrábějí přesně na míru.

Výška soklu je minimálně 30 cm

Norma uvádí výšku zateplení soklu minimálně 30 centimetrů nad budoucí okolní terén. Do této výšky bychom měli použít nejen soklový polystyren, ale také svislou hydroizolaci kolem stavby. Pokud plánujete dům v horských oblastech, doporučuje Karel Sedláček, zastupující značku ISOVER provést hydroizolaci a zateplení soklu do výšky 50 cm, aby nedošlo k nasáknutí vlhkosti z tajícího sněhu do stavby.

Zateplení základů a soklu
Reklama

PUR pěna a cementové lepidlo

Spodní část domu se často zatepluje speciální polyuretanovou pěnou, montáž s ní je trochu snazší a rychlejší, ale je možné použít i normální lepidlo. Při nalepování polystyrenu ISOVER SOKL 3000 jsme používali kombinaci nízkoexpanzní PUR pěny s označením DEKFOAM ETICS a cementového lepidla Weber therm elastik. Pěna skvěle drží na asfaltovém pásu a cementové lepidlo nám umožní lepší korekce s deskou izolantu.

Zateplení základů a soklu

Základy a sokl kolem garáže jsou zatepleny v tloušťce 10 cm a prostor kolem domu v tloušťce 28 cm.

Reklama

Fasádní polystyren do soklu nepatří

Zajímalo mne, co se stane, když místo soklového polystyrenu použijeme klasický fasádní polystyren? Karel Sedláček mi vysvětlil, že klasický polystyren má větší nasákavost, což v podzemní části, kde se může objevovat voda trvale, může být problém. Polystyren do sebe totiž vodu absorbuje a ztrácí tak své vlastnosti. Z toho důvodu se používají extrudované nebo perimetrické polystyreny, které mají nižší nasákavost. Na to, jaké typy polystyrenových izolací existují, se podívejte ve videu.  

Zateplení základů a soklu

Karel Sedláček na závěr ještě upozorňuje na jednu důležitou zásadu, a to kotvit polystyren až nad hydroizolací. Pokud bychom kotvili níže, narušíme celou izolaci. 

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama