Rozměření a založení obkladových pásků TERCA

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: fasáda
12. 4. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Rozměření a správné založení obkladových pásků je tou nejdůležitější částí, která vás během realizace čeká. Cílem je, abychom prováděli minimum řezání a aby pásky vypadaly kompaktně a všechny stejně dlouhé. Mým průvodcem založení obkladových pásků byl odborník Pavel Korous ze společnosti Wienerberger, který mi na našem vzorovém domě ukázal, kde s lepením a měřením začít, nebo o kolik pásky zkrátit, aby založení dobře vyšlo.

V minulém díle jsme si povídali o typech obkladových pásků, řekli jsme si, jaký je rozdíl mezi raženými a taženými cihlami a jak se vyrábí obkladové pásky. Po troše teorie je čas na praktickou ukázku, a tak jsme se vrhli na rozměření a založení pásků TERCA na stavbě.

Začínáme v prostoru nadpraží

S měřením a zakládáním začínáme vždy v prostoru nad okny a dveřmi, takzvaným nadpražím. Prvním krokem je nalepení obkladových rohových pásků na nadpraží. Od nich se pak odpočítá plocha špalet a od špalet nahoru k terénu se rozpočítají pásky tak, aby vyšly nejlépe na celé kousky a nemusely se řezat.

Rozměření a založení obkladových pásků TERCA
Reklama

Nejprve založíme protější rohy

V našem případě jsme se rozhodli nadpraží vyřešit rovnými pásky namísto těch rohových. I v tomto případě byl však postup stejný. Prvním nalepeným páskem byl pásek v levé horní části špalety, který byl vzdálen tak, aby pásky nalepené na překladu zakryly šířku pásků nalepených právě v nadpraží. Další lepení pásků jsme provedli až po založení protějšího rohu a až jsem zjistili, jaké mezery mezi pásky při lepení zvolit. Po rozměření jsme nalepili protější rohový pásek a poté dokončili lepení zbývajících pásků v celé řadě.

Rozměření a založení obkladových pásků TERCA

Lepidlo nanášíme na každý pásek zvlášť, jak mě Pavel upozornil, je to z toho důvodu, že se lepení často provádí v letních měsících a nanesení většího množství lepidla může způsobit opadávání pásků. Nanášení provádíme pomocí ozubeného hladítka, takzvaného hřebenu.

Reklama

Měření vzdálenosti mezi rohy

Dokonalé urovnání jednotlivých pásků má smysl až po nalepení celé řady. Teprve při pohledu na celek uvidíme velikosti spár, které je třeba případně upravit. Rohový pásek na protější straně otvoru můžeme osadit na stěnu delší či kratší stranou. Záleží, jak bude vycházet skladba pásků ze založeného protějšího rohu.

Rozměření a založení obkladových pásků TERCA

S pomocí dvou pásků zjistíme, která ze spár na druhé straně pro nás bude výhodnější. Po nalepení rohového pásku na opačné straně jsme si změřili vzdálenost otvoru mezi rohovými pásky a spočítali, na jakou velikost potřebujeme pásky zkrátit.

Reklama

Zkracování pásků

Ideální je zkracovat pásky o 2 až 3 centimetry, na první pohled nebude vidět, že nejsou všechny stejně dlouhé a obklad vaší fasády bude působit jako dokonalý celek. Pro řezání využívají profesionálové velké pily chlazené vodou. Při realizaci svépomocí probíhá zkracování pásků nejčastěji úhlovou bruskou. Ideální spára mezi pásky by měla mít 10 milimetrů. Abychom se vyhnuli řezání, můžeme tuto spáru o 2 milimetry zvětšit nebo zmenšit a pomoci si tak trochu při rozměřování pásků.

Rozměření a založení obkladových pásků TERCA

Řezání pro otvory

Přestože úpravou velikosti spár mezi pásky zajistíme celistvý vzhled, nevyhneme se řezání v místech, kde budou na stěně umístěny kohouty na vodu, větrací potrubí atd. Všechny vývody bychom měli mít již hotové před obkládáním. Po rozměření špalet, nadpraží a nalepení pásků na všechny tato místa můžeme postupovat v lepení rovných pásků na celé ploše stěny domu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací