Výběr schránky pro předokenní žaluzie do pasivního domu

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
22. 2. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Na okna našeho vzorového domu jsme se rozhodli namontovat okenní boxy na venkovní žaluzie a rolety. S projektovou dokumentací jsme se vydali do společnosti SM Produkt, která pro nás řešení zajišťuje. Ta vyrábí tepelně izolační boxy z materiálu purenit. Zajímalo nás, jaké výhody tento materiál nabízí a samozřejmě kolik nás řešení bude stát.

Vlastnosti purenitu

Na mé otázky odpovídal specialista ze společnosti SM Produkt Lukáš Schmieda. Jak jsem již zmínil, boxy se vyrábí z purenitu, zajímalo mne tedy, co je to za materiál a jaké jsou jeho vlastnosti. Dozvěděl jsem se, že purenit je vyráběn z tvrdé pěny, má velice dobré izolační vlastnosti a velmi dobré vlastnosti při zatížení z vrchu. Další jeho výhodou je, že je absolutně nenasákavý.

Výběr schránky pro předokenní žaluzie do pasivního domu

Výroba jen na míru

Již z podkladů v projektové dokumentaci dokáže firma udělat boxy na žaluzie a rolety přímo na míru. Odpadá tak starost s ježděním na stavbu a čekáním na výrobek. Velikost boxu se odvíjí od výšky okna. U vysokého okna je box větší. Kastlíky jsou stejně široké jako okno, po stranách jsou jen šesti milimetrové bočnice.  Výška bočního vedení se bere z výšky okna, je tedy možné výřezy připravit tak, aby vše pasovalo na míru a jen se na místě namontovalo. Instalace je tak velmi rychlá.

Reklama

Žaluzie nebo rolety

Lukáše jsem se dále ptal, zda je rozdíl mezi instalací rolety či žaluzie do boxu. Pro rolety je nutné SM boxy trochu upravit, jelikož roleta má trochu jiné specifikace a nevychází se při výrobě z výšky paketu, ale nábal se mění dle výšky rolety. Tím pádem je box většinou tvaru čtverce, kastlík pro žaluzii bývá zase ve tvaru obdélníku. Je tedy nutné vědět, zda mám žaluzie nebo rolety. Každý výrobce má stejnou šířku, ale výška bývá trochu jiná.

Výběr schránky pro předokenní žaluzie do pasivního domu

Kdy montovat SM boxy

Kdy je tedy ideální začít s instalací? Schránky lze instalovat ihned po vsazení oken a měly by se montovat před finalizací zateplovacího systému. Zákazníkům Lukáš doporučuje, aby si boxy objednali ve stejné době, jako si objednávají okna. Pak je dostatek času na výrobu a doladění všech detailů. Od společnosti SM Produkt jsme celkem objednali 19 purenitových boxů pro předokenní žaluzie za částku 55.000 korun společně s bočním vedením v hodnotě 28.000 korun. Jak se provádí montáž purenitových boxů, uvidíte v příštím videu.

Reklama
Výběr schránky pro předokenní žaluzie do pasivního domu

Tepelně izolační podkladové profily

Společnost SM Produkt nevyrábí však jen okenní boxy, věnuje se také výrobě tepelně izolačním podkladovým profilům, které dělá na zakázku pro výrobce oken. Lukáš mě upozornil na zvláštní izolační profil Merinit, který je posílen o izolaci a má tak ještě asi o 30 procent lepší izolační vlastnosti. Tento profil se většinou používá u domů nízkoenergetických pasivních, kdy se dostaneme na čísla tepelného prostupu 0,5-0,6. 

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací