Základy našeho domu

Autor: Dan a Jana (6 příspěvků)
17. 2. 2015
0 komentářů
Základy našeho domu
Příspěvek stavebníka
Ahoj, minulý rok jsme se pustili do stavby našeho částečně podsklepeného bungalovu.

S bagrováním jsme začali v únoru, hned jak jsme dostali stavební povolení. Díky členitosti pozemku nám po mnoho návrzích nezbylo než garáž zapustit do země. S chlapíkem, který má vedle nás pole a zároveň nám dělal vykopové práce, jsme se dohodli, že si hlínu můžeme navézt na jeho pozemek. Hlínu budeme později potřebovat na dorovnání terénu. V projektu jsme dům zvedli cca o 75 cm nad současnou výšku terénu ať nemusíme kopat tak hluboko.

Kopání díry trvalo 7 dní (8h/den). Odvezlo se kolem 500 kubíků zeminy. Kopali jsme do hloubky 3m. Podloží máme z vyvřelého kamene, do hloubky 3m šlo vše v pohodě. Druhý den ráno se v jednom místě objevila kaluž. Byli jsme překvapeni, protože máme pozemek na kopci. Při kopání pasů jsme často naráželi na skálu a potýkali se s vodou. V projektu máme hloubku pasů 80 cm. Při konzultaci se statikem máme místy 50 - 80 cm. Pro srovnání rohů a doladění nerovností jsem půjčil 18kg bourací kladivo. Tak dlouho jsem se už nezapotil. Vodu jsem odčerpával čerpadlem. Do pasů jsme položili drát na hromosvod a v každém rohu udělali vývod. Následně přijel mix a pasy jsme vylili betonem.

Po vytvrdnutí jsme se chtěli pustit do pokládky kari sítí a následného vylití desky. Jelikož začalo sněžit a již nám přivezli zdivo na celý dům, pustili jsme se do oplocení staveniště. Koupil jsem hranoly, pletivo, skoby, půjčil vrták do země a pustili se do toho. Spolu se ženou nám to trvalo 3 dny. Sousedi se na nás dívali jako na blázny, protože venku zrovna chumelilo, ale nám to bylo jedno, protože jsme byli v zápalu ze stavění a že se vše rýsuje, jak jsme plánovali.

Reklama

Po oteplení jsme se pustili do pokládání kari sítí. Použili jsme průměr 6mm s oky 100x100mm. Plastové podložky 3cm. Kamarád, který dělá desky, nám desku vylil.

Náklady

Název položkyCena
Hromosvod
3 500 Kč
Půjčení kladiva, čerpadlo, hadice
2 000 Kč
Beton B25 (pasy + deska)
60 000 Kč
Kari sítě, podložky, vázací drát
11 600 Kč
Výkopové práce
56 000 Kč
Celkem133 100 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Dan a Jana
Dan a Jana (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama