Základové pásy

Autor: Gord a Galdrina (12 příspěvků)
Kategorie: Základy a deska
21. 11. 2014
0 komentářů
Základové pásy
Příspěvek stavebníka
Můj poslední článek zde na serveru stavbadomusvepomoci.cz jsem věnoval příjezdové cestě. Od té doby však uplynulo hodně vody a hodně vlasů opustilo mou již tak prořídlou kštici. Zkrátka úřední šiml ukázal, že umí běhat ještě docela slušně a ten kdo neví jak ho zastavit, tak se musí za ním vydat až na úplný konec. Tak tomu bylo i v mém případě. O tom však až někdy jindy.

Jakmile jsem se dostal k povolení, v kalendáři bylo datum 13. 10. 2014. Věci pak nabraly celkem rychlý spád, takže jsem mohl povolat na 17.10. bagristu, který mi vyhrabal díry na základové pasy. Sluníčko sice už tolik nehřeje, ale neprší, takže zhruba za 5 hodin byly díry vykopány. Projektant nechtěl nic nechat náhodě, a tak zvolil šíři základových pásu 70cm, a protože nejsem statik ani projektant, nechal jsem tedy k údivu bagristy vybagrovat spáru 70cm širokou a v některých místech i 80 cm hlubokou. Aspoň mi to neujede :-).

Po vyčištění spáry a zarovnání rohů jsem celý víkend do spáry vozil betonové záklopy z dolu a beton ze starých plotů, řádně zbavený všeho co do betonu nepatří vapkou. Bylo toho opravdu hodně, takže jsem prakticky zaplnil celé dno výkopu. Následně jsem prokopnul přípojku vody a elektriky a do vykopaných otvorů umístil v jednom případě trubku, kterou jsem zatížil betonem a v případě přípojky elektriky dřevěnou krabici. Tu jsem však nezatížil, ale přitáhnul drátem k zemi (pěkná blbost). Bagrista, je zároveň realizovatel podzemního kolektoru tepelného čerpadla, takže si zaškrábnul do drážky i místo pro chráničku, kterou přivede do baráku vstupy z kolektoru.

S tátou jsme vyrobili z roxorů téčka, která by měla označovat výšku zalitého pásu. Dle laserové vodováhy a výšky laviček jsem nabouchal roxory do země a zavolal bráchovi, aby mi pomohl se zemnicím páskem. Ten nakoupil spojky a po té co jsem si vyslechl na adresu umisťovatele teček z roxoru nemístné poznámky, pásek do vykopaného zákopu umístil. Zkrátka a dobře byl jsem připraven na beton. Betonárku mám prakticky za rohem, ale beton si nechám vozit z nedalekého Polska. Proč? Protože Poláci mi šwing pošlou zadarmo a jejich cena za B20 1500Kč je v porovnání s českým dodavatelem bezkonkurenční. Takže jsem si na 22.10. objednal první beton. Celých 17 kubíků B20 se tam vešlo a ani kousek nezůstalo, spíše naopak. Jenomže 22.10 pršelo, takže kromě toho, že se mi hrany výkopu začaly hroutit, tak se mi tam objevilo spousty vody. Co se dalo vyhodit, tak jsem vyhodil a čekal na domíchávač jak na boží smilování. Dojeli v době, kdy už byla zase voda ve výkopu, ale byl jsem ujištěn, že ji beton vytlačí. Vytlačil. Jenomže zrovna tam, kam jsem nechtěl, takže abrakadabra vodu ven. Jakmile odjeli, tak jsem ještě urovnal, co se dalo a zhruba za dvě hodiny poté do betonu napíchal roxory.

Reklama

Přestalo pršet, takže jsem nepovažoval za důležité nijak beton chránit. Na druhý den zase mírně pršelo, ale to už byl beton na povrchu docela tvrdý, takže jsem to neřešil. Den poté mi na stavbu dovezli ztracené bednění. Takže se mohlo pokračovat. O tom však až posléze.

Náklady

Název položkyCena
Výkop základových pásu
5 000 Kč
Vyměření základových pásů
80 Kč
Roxory
1 000 Kč
Beton B20 17 kubíků
29 000 Kč
zemnicí pásek 50m
1 200 Kč
Celkem36 280 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Gord a Galdrina
Gord a Galdrina (12 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama