Základová deska

Autor: Martin a Petra (16 příspěvků)
9. 7. 2014
8 komentářů
Základová deska
Příspěvek stavebníka
Zdravíme všechny stavebníky. Po položení ztraceného bednění na základové pásy nás čekala realizace samotné desky. Nejdříve bylo nutné urovnat vnitřní prostor desky. Protože stavíme na místě starého domu, jednalo se o mix jílu, kamenů a škváry.

Ke slovu tedy opět přišel bagr, který vnitřek desky zbavil tohoto nevhodného materiálu. Jednalo se asi o 12 m3. S povzdechem jsme tedy opět zaplatili odvoz 2 kontejnerů :-). Bagr nám také z obou stran ZB odhalil připravené prostupy na elekt., vodu a kanalizaci.

Následovalo položení odpadních trubek, což zajistil instalatér (tatínek kamarádky, jemuž tímto děkujeme! :-) ).  Všechny roury jsme pečlivě obsypali pískem, aby nedošlo k jejich proražení při hutnění desky. Dále jsme do prostupu na elektřinu protáhli 3 chráničky pro budoucí kabeláž a do posledního prostupu jsme umístili hadici pro hlavní přívod vody do domu.

Protože máme rovinatý pozemek, nebylo nutné pokládat víc řád ZB. Odpadlo nám tak pracné zavážení desky nějakým štěrkopískem, kvalitní hlínou apod. Pod desku jsme nechali přivézt 6 m3 štěrku frakce 16/22 mm a rozvozili jsme ho do desky ve vrstvě 10-15 cm. Štěrk jsme urovnali a kvalitně zhutnili vibrační deskou (kdyby mě od toho nevyhnali, tak tam vibruju dodnes, jak mě to bavilo :-) ).

Reklama

Přiznám se, že podle projektu jsme měli šalovat, ale do toho se nám vůbec nechtělo. Proto jsme při pokládání ZB vycházeli z toho, že jeho horní hrana bude zároveň vršek desky. Pokládali jsme ho proto dost pečlivě. Vnitřní příčky jsme nakonec vyřezali diamantovým kotoučem a vyklepali jsme je tak, aby se vnitřní prostor ZB spojil s deskou. Jediné místo, které jsme museli došalovat byl oblouk u budoucího schodiště, který jsme v místě vytvořili ohnutím nerezového plechu. Plech jsme zvenku řádně vyztužili vzpěrami, aby udržel tlak betonu.

Ještě před samotným položením kari sítí jsme na štěrk umístili speciální hadice a jejich konce vyvedli v rohu ZB. Po vylití a vytvrdnutí desky se do nich pod tlakem pustí speciální chemická látka, která se dostane do všech pórů betonu a odizoluje ji proti vlhkosti. Jako podložky pod kari sítě jsme použili vyřezané kusy ZB. Použili jsme sítě o síle 6mm a velikosti oka 150x150mm. Pokládali jsme je přes sebe min. 30-50 cm a pečlivě jsem je spojili vázacím drátem. Roxory ze ZB jsme ohnuli směrem do desky a také jsme je svázali s kari sítěmi.

Nyní už zbývalo jen objednat mix. Zvolili jsme beton C20/25 a opět jsme se přiklonili k využití čerpadla (swingu). Osvědčilo se nám při zalívání základových pasů. Deska má tloušťku 15 cm a vešlo se nám do ní 15 m3 betonu.

Reklama

23.6. přijeli dva mixy a pustili jsem se do lití desky. Nejdříve jsme však nechali v mixech rozmíchat 24 kg XYPEXU, což je další hydroizolační látka. Potom pan řidič s dálkovým ovládáním postupně plnil desku betonem a my jsme ho hráběmi urovnávali. Celé to opět trvalo asi jen 40 minut, prostě paráda!! Nakonec jsme desku dorovnali vibrační latí, což je taky výborná věc, i když to chce trochu cviku.

V následujícím týdnu jsme desku pravidelně kropili, aby nám nepopraskala, a čekáme na dodání stavebního materiálu. Stavět budeme z Porothermu, ale o tom už zase příště.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Martin a Petra
Martin a Petra (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama