Základová deska - to je základ

Autor: Přemek a Simča (3 příspěvky)
21. 3. 2014
1 komentář
Základová deska - to je základ
Příspěvek stavebníka
V posledním článku jsem psal, proč jsme se rozhodli pro nový dům a že čekáme na stavební povolení. Přišel den D, hodina H a minuta M a povolení bylo na světě, takže hurá na stavbu, udělat základovou desku ještě do zimy, ale zase se držet hesla, co si můžu udělat sám hurá na to.

Zaměřený pozemek a lavičky už jsem měl, takže stačilo poptat pár známých a přijel bagrista na výkup pasů, dal jsem mu 2 000,- a bylo ....

Udělal jsem si pár poptávek po materiálu od několika stavebnin v okolí a porovnal nabídky. Vybral jsem si jedny stavebniny, kde mi na převážnou většinu poptávek nabídli nejzajímavější nabídku a tam jsem poptával vše, co jsem potřeboval v průběhu stavby základové desky.

Je fakt, že odebírat materiál u jedné firmy je oboustranně výhodné, i když u některého zboží se to dá sehnat levněji, pokud natrefíte na dobrý lidi, tak vám to zase vrátí zpátky v nadstandardních službách.

Reklama

Dál se teda jelo podle projektu, který jsem teda dost studoval, abych věděl co a jak, do vykopaných pasů se naházel makadam, první vrstva betonu, položil se zemnící pásek s vývody v rozích, další vrstva betonu do který jsem zapíchal kusy roxorů v rozestupech na ztracené bednění.

Hodně mi pomohl otec, něco jsem sehnal já, něco on, měli jsme na pozemku složený ztracený bednění a volnej víkend, v 7 večer se ozval, že sehnal míchačku, půjčil jsem si vozejk a jelo se pro míchačku, po tmě při světle z mobilu jsme jí vyhrabali ze stodoly, naložili na vozejk a hurá na stavbu, druhej den už udělala co měla, usadili jsme první vrstvu ztraceného bednění a vybetonovali si to sami, dali jsme do toho i naležato po obvodu roxory + do rohů.

Udělat si vlastní beton je pohoda, hlavně se mi líbilo, že si to člověk namíchá kdykoliv potřebuje, sobota neděle a tak ... Studoval jsem na webu, jaký je optimální poměr cementu, písku, štěrku a vody ..... na webu samozřejmě všichni odborně chytrý, ale po pár hodinách u míchačky už to zas taková věda není, je to fajn vyčistit si hlavu při manuální práci ... Na první řadu přišla druhá vrstva z užšího bednění, který jsme jenom přibetonovali bez vyplnění, to že tam máme výškový rozdíly jsme neřešili, protože mnohem jednodušší je k bednění přidělat zateplení z perimetrových desek a šalung je hotovej. Mimochodem na tento jednoduchý postup jsem přišel četbou článků na tomto webu - díky stavebníci .... :)

Reklama

Výkopy na odpady jsem si chtěl původně vykopat ručně, abych opět zase nějakou tu korunu ušetřil, ale ukázalo se, že jsou věci, na kterých se nedá za každou cenu ušetřit, cena za výkop byla příznivá a síly, které by na to padly, jsme použily do dalších prací, dát pěkně výkopy do spádu, sem tam to někde ještě dokopat, položit a zapojit odpadový trubky a jede se dál. Dny začínaly být čím dál chladnější a pomalu začínalo být jasné, že to asi do zimy nestihnu zalejt, je to těžký, když jsem od rána do večera v práci, večer je tma, takže se nedá dělat a o víkendu se udělá, co se stihne. No nic zvolnili jsme a dělali, jak to šlo, začalo se to pomaličku rýsovat, srovnal se vršek zeminy v desce, navezl se tam štěrk, ubouchalo se to vibrační deskou a jelo se dál až do chvíle, kdy byly položeny kari sítě, svázaný a podložený na spojích kouskama betonu z vnitřní vrchní vrstvy ztraceného bednění.

Je fakt, že letošní zima byla nebyla, najednu stranu nuda, když jsme jeli na výlet na hory bez sněhu, ale zase nám to pomohlo na stavbě, takže jsme se opět dostali ke dni D, hodině H a minutě M, na kterou jsem objednal beton na vylití desky. První mix dorazil v 9:00 ráno, byl jsem tam jen já a táta, takže dva lidi a dvoje hrábě, a taky nějaký lopaty. Abych ušetřil, tak jsem objednal jen mix bez pumpy, zapůjčili mi 4 metrovou napůl řízlou trubku, kterou jsme použili jako koryto, moje prvotní představa byla taková, že kousek se vyleje sem, pak se trubka posune, vyleje se zase kousek a zase se posune ..... omyl, začlo to tam téci jako hrnečku vař a pádlovalo se. Naštěstí přijel řidič, kterej měl větší IQ než počet objednaných kubíků takže mi v každý várce půlku vylil dozadu přes koryto a zbylou půlku dopředu aby jsme s tím měli co nejmíň práce, poslední mix přijel ve dvě odpoledne, trochu jsem to neodhadl, takže jsme si museli něco málo domíchat a v 18:00 bylo hotovo, táta měl radost, protože stihnul i svůj oblíbenej seriál .... :)

Takže deska je hotová, krásnej pocit se po ní poprvé projít v budoucích místnostech a plánovat další fázi stavby ....

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Izolace perimetr
7 400 Kč
Odpadní trubky
3 300 Kč
Kari sítě
8 500 Kč
Ztracené bednění
6 300 Kč
Zemnící drát
2 700 Kč
Štěrk a písek
13 000 Kč
Beton
55 500 Kč
Zemní práce
6 800 Kč
Celkem103 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Přemek a Simča
Přemek a Simča (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama