Rozhodnutí stavět

Autor: Andrea a Michal (21 příspěvků)
13. 11. 2013
1 komentář
Rozhodnutí stavět
Příspěvek stavebníka
Nápad, že si postavíme svůj domek, tu byl téměř od počátku našeho vztahu. Michal získal pozemek v téže vesnici, takže stavba domu byla otázkou času.

K rozhodnutí, že se začneme zabývat stavbou, jsme přistoupili na podzim roku 2011, kdy nám zeměměřič udělal nový geometrický plán, zaměřil nám tu část pozemku, kterou jsme chtěli. Celý pozemek, totiž má 4740m2 a původně byl určen jen k zemědělským účelům. Naštěstí změnou územního plánu obce je malá část asi ca. 650m2 určena ke stavbě. Celkově jsme si nechali zaměřit pozemek o ploše 1220m2 (ca 17,5 šířka x 70m délka), který jsme ze TTP změnili na zahradu. Ani si člověk nedokáže představit, jaký problém představuje uvolnit pozemek z pronájmu zemědělcům.

2012 Původní nápad byl cihlový dům, kdy jsme postupně kontaktovali ca. 10 projektantů za účelem cenových nabídek projektů pro náš domek. Nejnižší cena za kompletní projekt (bez poplatků na úřadech) startoval na 48tis., nejdražší se vyšplhal až na 70tis. Kč.. A tak nastal bojový plán, jak to zařídit, abychom měli vše, ale nestálo nás to tolik.

První nápad, kterého jsme se nejprve drželi, byla stavba montované dřevostavby. Na začátku roku 2012 jsme nalezli několik firem v tomto oboru v Jihočeském kraji. Nápad byl zpočátku dobrý, vypadal i cenově výhodně, součástí stavby byla téměř u všech těchto firem i výroba projektu řádově v ceně, avšak žádný z nabízených vzorů staveb nám nevyhovoval, a po zpracování studie na tento dům dle našich představ (zkloubený s reálnými možnostmi) nám cenová nabídka vzala vítr z plachet - dům 4+1 s garáží k dostavbě za 2 mil. bez sítí a zákl. desky. Vidina relativně rychlého a snadného bydlení byla pěkná, ale nakonec jsme se pomalu začali vracet k původnímu plánu stavby cihlového domu.  

Reklama

Díky nesčetnému množství návštěv těchto firem/projektantů jsme dostali relativně přesnou a jasnou představu našeho domu, takže jsme si jí amatérsky zkreslili. A v návaznosti na to se mi ozvala dlouholetá kamarádka, která končila úspěšně inženýrské studium pozemního stavitelství, že pokud máme jasnou představu, ráda mi to zkreslí do plánů a sežene si autorizovaného architekta, aby nám to potvrdil. Jedno i druhé se však záhy ukázalo jako nepřekonatelný problém. Do plánů jsme jí museli nakonec nutit, a razítko jsme si museli sehnat sami, z čehož plyne ponaučení pro nás do příště, že od kamarádů už nic. Při takovém jednání padají běžné mantinely obchodního jednání a úsili je téměř zmařené.

2013 Sice nám několikrát doslova "ruply" nervy, ale nakonec jsme se projektu domu v lednu 2013 dočkali. Říkáte si neuvěřitelné? to my už si o tom s odstupem času myslíme také.. Jediná výhoda, kterou to mělo je, že to stálo zlomek ceny, víc nic.

Bohužel vlivem regulativů územního plánu naší obce jsme narazili na problém, který nám k tomuhle všemu ještě plány zkomplikoval. Zastavitelnost stav.parcely nesměla být víc než 25%, což by při našich 650m2 plochy parcely nebylo s bungalovem vůbec schůdné. V žádném případě jsme se však nevzdali a na popud nás a dalších stavebníků v obci byla odstartována změna územního plánu upravující tento regulativ z 25 na 35%, což už by řešilo vše, co jsme na parcele potřebovali. Dnes je listopad 2013 a změna není úředně ještě dokončena. Příslušné odbory si dávají skutečně načas, avšak je to na spadnutí. Z tohoto důvodu se náš dum 4+1 s garáží pro první fázi, abychom vůbec mohli stavět, musel pokrátit o garáž, abychom vše splňovali.

Reklama

Potvrzený projekt jsme dostali v dubnu 2013, kdy do té doby jsme si za jeden měsíc zařídili projekty na veškeré inženýrské sítě od příslušných firem, vyjádření k projektům od energeitických dodavatelů. Na konci dubna se zdálo, že by tento důležitý krok byl dokončen, ale zdání opravdu klame....

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Andrea a Michal
Andrea a Michal (21 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama