Je stavba domu svépomocí levnější než stavba domu na klíč?

Autor: Domestic (1 příspěvek)
27. 3. 2013
0 komentářů
Je stavba domu svépomocí levnější než stavba domu na klíč?
Příspěvek stavebníka
Ano i ne. Záleží na tom, z jakého pohledu se na věc podíváme. Je třeba zvážit i jiné aspekty stavby než ty finanční. Jak jsou obě varianty časově náročné, pohodlné a na co si při nich dát pozor?

Představme si modelový domek. Spodní podlaží s kuchyní, obývacím pokojem, nahoře koupelna, ložnice a podkrovní dětský pokojík. Celková výměra asi sto metrů čtverečních. Cena při stavbě domku svépomocí se dostane zhruba na dva miliony korun. Jestliže sáhneme po jednodušší variantě domu na klíč, může se suma vyšplhat až na trojnásobek.

Existuje také třetí, kompromisní řešení, při němž hrubou stavbu necháme na firmě a zbytek si poté dostavíme sami. Záleží sice na mnoha proměnných a specifik daného domu, lokality a představ stavebníků, ale dá se říci, že oproti stavbě kompletně obstarané firmou nám zbyde v kapse asi čtvrtina peněz.

Stavba domu začíná u projektu

Vzít cihly, rozdělat maltu a začít stavět? Jen zbožné přání. Než se do stavby opravdu můžeme pustit, musíme zvládnout maraton všech povolení, ohlášení a dalších náležitost, takže před tím div neprošoupeme boty a neproťukáme klávesnici počítače. Když už ovšem máme hotový projekt a projektovou dokumentaci, vyřízená stavební a jiná povolení, vytvořen detailní položkový rozpočet a podepsané smlouvy, může práce začít.

Reklama

Od začátku prací až k momentu, kdy otočíme klíčem a ocitneme se v krásně vyzdobeném interiéru, však proteče okapem ještě hodně vody. Jak dlouho vlastně vše potrvá, to závisí například na tom: •    jaký materiál pro dům vybereme (dřevostavba, cihlový dům) •    zda zvolíme domek klasický nebo montovaný •    jestli nám více vyhovuje stavba domu na klíč, nebo svépomocí.

Stavba svépomocí: výhody a nevýhody

Nesmíme zapomenout, že dům je nevyzpytatelné stvoření. Snad žádná stavba v historii lidstva ještě nešla zcela podle plánu a nečekaný zádrhel se jistě objeví i u vás. Řešení nenadálých událostí zabere neplánovaný čas, stojí peníze navíc. I v tomto případě ale pořád udržujeme výdaje v mnohem nižší hladině než v případě domu na klíč.

Dá se říci, že stavbou domu svépomocí můžeme postavit opravdový dům na míru. Během prací se totiž vyskytnou situace, kdy přijdeme na něco lepšího, než je zaneseno v projektu.

Reklama

Třeba v průběhu stavby zjistíme, že kout, v němž má stát pracovní stůl je hodně tmavý. V takovém prostředí se nedá dobře číst a psát, takže raději vyvedeme elektrické zásuvky na nově zvolené místo blíže oknu. Tím se změní ostatní prvky vybavení místnosti, čemuž přizpůsobíme další stavební práce. Když se rozhodneme provést úpravy proti stávající dokumentaci, musíme je nahlásit stavebnímu úřadu. Za odměnu ale získáme dům, který ještě více odpovídá našim představám a potřebám.

Stavba domu, ač při ní občas padne nějaké to sprosté slovo na účet ohnutého hřebíku nebo upuštěné lžíce s maltou, také může tmelit rodinu či kolektiv, který ji staví. Společný cíl (dům snů) a společný nepřítel (déšť, nepřiměřená cena materiálu) dělají se vztahy divy.

Dům na klíč: Pozor na kvalitu!

U domů na klíč se podívejme nejdříve na několik nevýhod objednání stavby. Předně nejsme u každého detailu práce, takže některé drobnosti se nemusí zcela shodovat s našimi ideály. Při stavbě svépomocí víme přesně, kde co leží. Když potom po letech potřebujeme kopat v místech, kde zem ukrývá přívod plynu nebo telefonní kabel, máme jasnou představu o tom, kterým místům je třeba se vyhnout.

Reklama

Navíc víme zcela jistě, jak kvalitní materiál byl na stavbu použit. Různé firmy provádějí práce v různé jakosti a používají materiály různých vlastností. Není od věci se přesvědčit, zda se najatá společnost řídí standardizovanými normami kvality. Zjistěte si též, jaké zkušenosti mají s danou firmou ostatní zákazníci. V době internetu to není tak složité. Trochu času a práce vyváží fakt, že se vyhneme případným vadám.

Firma ušetří čas a námahu

Domy na klíč sice bývají finančně náročnější, ale většina starostí s výstavbou leží na bedrech najaté společnosti. Infarktové stavby při problémech s dodavateli přenecháváme stavbyvedoucímu. Volný čas omezuje pouze občasná kontrola průběhu prací, spoustu hodin ušetříme. Také námahy a únavy je méně.

Další praktickou výhodu nalezneme v tom, že při konečném zúčtování nemusí společnost požadovat úhradu práce a materiálu, jehož cena výrazně přesahuje původní plánovaný rozpočet. Taková dohoda ale musí být obsažena ve smlouvě, takže se musíme aktivně zapojit do jejího sestavení. Společnosti si rády vydělají, takže takovou eventualitu samy nenabízejí.

Obecně ale lze říci, že dům na klíč představuje dražší, ale pohodlnější variantu pořízení nového domu. Jestliže si ohlídáme, za co všechno platíme (nutné terénní úpravy, připojení k inženýrským sítím nebo napojení na pozemní komunikace obvykle nebývají součástí celkové ceny), nemusíme náklady šplhat do závratných výšin.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Domestic (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama