Dostavba nosného zdiva a stavba věnce

Autor: Peťan a Žužlik (13 příspěvků)
11. 9. 2014
4 komentáře
Dostavba nosného zdiva a stavba věnce
Příspěvek stavebníka
Dnes 6.9., jsme konečně dokončili další část stavby, tak mohu napsat další článek... Jedná se o dostavbu obvodových, vnitřních nosných zdí a zdění věnce.

Dostavba posledních řad cihel se nám trošku komplikovala... Jednak kvůli výšce, i když stačily malé schůdky a vše bylo ok, a pak také díky horšímu počasí a ubívajícím silám.

Překlady nad dveře a okna jsme dávali dvojí. Samonosné jsme ukládali sami (do délky 1,75m ve dvou, 3,00m v pěti). Roletové nám uložili při dovozu rukou auta, my jsme se o ně jen zlehka opírali, aby dopadly přesně tam, kam mají - nejdelší měl 3,75m.

Během stavby jsme ještě měnili jednotlivé tipy překladů, a i když stavebniny reagovali velice rychle, dostali jsme se trošku do časového skluzu. V jednom případě jsme i museli sundavat již uložené klasické překlady a měnit je za roletový - no lepší, než to měnit, až budou omítky. V tu dobu jsem poptával střechu a domlouval termín montáže na konec srpna. To jsem netušil, kolik času nám zabere věnec. Aby beton při vylévání věnce nepadal do důtých cihel, vršek jsme pokryli perlinkou a přejeli lepidlem.

Reklama

Složení věnce máme následovné: 7cm věncovka 2in1, 8cm grafitový polystyren, 23 cm železobetonový věnec. Na věnec jsem objednal 1 200m dvanáctek a 450m šestek na třmínky. Ohýbačku na třmínky jsem si vyrobil dle návodu kolegy stavebníka Michala. Musím říct, že splnila svůj účel na jedničku. Do palety jsem navrtal 12 díry a zatloukl 12 roxory. Ohýbání třmínků šlo, po 500 ks mě ale bolela ruka (celkem za dvě odpoledne). Třmínky byly dost napružené, tak jsme je vždy přeložili a zadrátkovali. sílné pruty jsme ohýbali pomopcí dvou plotových trubek. 

Statik se vyřádil. Věnec jsme měli z 11ti roxorů průměru 12 na obvodových stěnách a ze 4 prutů na vnitřních nosných stěnách, třmínky jsme dávali po 25cm. Původní plán věnec zdrátkovat se neosvědčil. 3 třmínky jsem vázal 3 hodiny... Nakonec jsem si koupil profi svářečku omicron a s ní už to bylo ok. Stála cca 8000,- i se samostmívacím štítem. Elektrody jsem koupil 1,5 a 2,5 mm. 1,5 ale nedoporučuji, jak jsou tenké, tak se dost ohýbají a nešel mi s nimi tak dobře nahodit oblouk... Držel jsem svářečku poprvé v ruce, tak Vám toho více neřeknu, ale jako amatérovi se mi s ní pracovalo velmi dobře. Na zemi jsem svařil vždy 6ti metrové kusy a ty jsem pak posvařoval k sobě, až když byly nahoře. Přesahy jsme měli 45 až 70 cm, jak to vyšlo. Konstrukci jsme průběžně vypodkládali střepy cihel, aby byly roxory ze všech stran 2,5 cm zalité betonem.

Nad šalováním vysel do poslední chvíle otazník. Nebyl jsem si jistý, že to sami zvládneme... Nad materiálem jsem také chvíli přemýšlel - jestli dřevo nebo osb desky? OSB deskami jsem šaloval základy a po navlhnutí od betonu se prohly... Nakonec jsem se rozhodl pro dřevo - vyšlo levněji, dá se opakovaně použít (i po promáčení) a nakonec spálit. Dřevo mi naložili paleťákem na vozík, který se propadl až na rávky. Cca 1,5m3 prken jsem vezl na prťavém vozíku asi 25 km - jel sem 30km/h, měl jsem strach, že vozík nevydrží a rozpadne se, ale dovezl jsem :).

Reklama

Konstrukci bednění jsme měli jedinečnou... Dvě prkna, která měla dohromady na výšku přibližně 32 cm jsme sešroubovali užšími prkny po metru, pak jsme je na těch samých místech provrtali delšími a silnějšími vruty ve výšce cca 24,6 cm, aby po uložení na okraj cihly byla výška bednění přesně 25cm (stejná jako věncovek) - výška 25 cm byla zajištěna. Pod věncovkami byly zazděné asi po metru provázky. Do bednění jsme v místě provázků vyvrtali otvory, těmi provázky provlékli a napnuté přichytili vrutem - ty drželi spodní část bednění u cihel. Horní část bednění byla zajištěna tzv. hokejkami, přehozenýma přes věncovky.

Den před zalitím jsem půjčil tři pojízdné věže, do každé velké místnosti jednu. Bednění jsme dokončili ve 23:30 den před betonáží za svitu měsíce a 20W žárovky. Bednění jsme ještě po celém obvodu zespodu zapěnili a šli spát.

Na vylití věnce dorazili kamarádi a rodiče, někdo šťouchal, někdo rovnal, někdo šoupal věží, někdo něco podával, někdo držel pumpu... V projektu psaný beton byl 20/25, ale dali jsme 25/30 frakce 4-8mm. Beton dovezli Pumíkem a jelo se. Do prvního plivnutí betonu jsem se bál, že se bednění rozpadne, ale ani se nehlo. Pán, co Pumíka obsluhoval, byl opravdu moc šikovný a beton pouštěl velmi pomalu, těsně nad věncem a plynule pumpu posouval. Opravdu si myslím, že v tomto případě na obsluze pumpy hodně záleží... Díky nedostatku věží jsme nakonec poslední dvě místnosti vylili chůzí po 7 cm věncovkách a chůzí po chatrném bednění - když se člověk zavěsí za pumpu, tak jde všechno, ale je třeba se pevně držet... :) 

Reklama

Předpokládal jsem, že se vše stihne dříve, proto jsem  už v červenci začal poptávat střechu. Cenové nabídky byly v rozmezí od 130 do 250 tisíc, docela jsem koukal... Potěšilo mne, že firmy nekladly na věnec žádné požadavky (zabudované pásy, závitové tyče atd.). Věnec jsme nakonec dodělali dnes a montáž vazníků je objednána na 22. 9. Do té doby je třeba dozdít štíty, vnitřní příčky a komín, takže práce nekončí a odpočinek nezačíná...

Náklady

Název položkyCena
Pomocná pracovní síla
7 000 Kč
Žebřík
2 049 Kč
Pistole na pěnu
350 Kč
Pěna
1 000 Kč
Flex lepidlo
1 100 Kč
Perlinka
510 Kč
Brusný kotouč
600 Kč
Grafitový polystyren
3 000 Kč
Elektrody
480 Kč
Roxory
20 000 Kč
Vázací drát
508 Kč
Pistole vytlačovací 2ks
178 Kč
Zámek
470 Kč
Lepidlo
159 Kč
Zámek
179 Kč
Půjčovna lešení
2 456 Kč
Půjčovna vozík
450 Kč
Beton B25/30
12 000 Kč
Pumpa
6 000 Kč
Bagr
500 Kč
Svářečka
7 554 Kč
Ostatní
8 895 Kč
Celkem75 438 Kč

Galerie

Dostavba nosného zdiva a stavba věnceDostavba nosného zdiva a stavba věnce
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan a Žužlik
Peťan a Žužlik (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama