Světlá nebo tmavá podlaha – jaká působí čistěji?

Autor: Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Kategorie: Podlahová krytina
24. 2. 2020
0 komentářů
Světlá nebo tmavá podlaha – jaká působí čistěji?
Příspěvek stavebníka
Často se na nejrůznějších fórech o bydlení setkávám s názorem, že tmavá podlaha je na údržbu komplikovanější než ta světlá. A to bez ohledu na to, z jakého je vyrobena materiálu.

Na tmavé je prý vidět každá špinavá šlápota i chlup. Ale je to skutečně tak? Poté, co jsem na vlastní oči mohla porovnat údržbu podlah obou odstínů, rozhodla jsem se pro krátké shrnutí. A možná i vyvrácení několika mýtů. Pojďte se se mnou zamyslet nad výhodnější barvou podlahy – tentokrát z pohledu čistoty.

Která podlaha působí čistěji, světlá nebo tmavá?

Ať ta či ona, obě jsou “čisté” nebo “špinavé” úplně stejně. Není a ani nemůže být pravdou, že by se některý barevný odstín špinil méně. Pouze může více či méně “vzbuzovat zdání” čistoty. A to vzhledem k tomu, jak moc na zvolené barvě a dekoru nečistoty vyniknou. Ty se přitom nacházejí v každé domácnosti podléhající běžnému provozu. I když 4x denně vysajete kuchyň, zakrátko na podlaze opět uvidíte nějaký ten vlas, chlup (zejména máte-li doma osrstěné zvíře) nebo šupinku kůže. Co se barev a dekorů podlah týče, vezměme to popořadě:

  • Výhody: Nejsou na ní příliš viditelné světlé vlasy, světlé chlupy ani šupinky kůže. Potažmo na ní tolik nevyniká ani drobný prachový poprašek. Perete-li světlé prádlo nebo nosíváte-li spíše světlé oblečení, spadané drobné chloupky z něj snadno přehlédnete.
  • Nevýhody: Zřetelně na ní uvidíte tmavé vlasy a tmavé chlupy. V úzkých štěrbinách a jiných hůře přístupných místech, která si berete na paškál leda o svátečních úklidech, bude nános nečistot jen těžko přehlédnutelný. Dále tu vyniknou spadané chloupky z tmavého prádla a nošeného oblečení tmavé barvy.
Reklama

Tmavá podlaha

Je opakem té světlé.

  • Výhody: Lehce na ní přehlédnete vypadané tmavé vlasy a tmavé chlupy.  Perete-li tmavé prádlo nebo nosíváte-li spíše tmavší oblečení, spadaných chloupků z něj si téměř nevšimnete. Na úklid hůře přístupná místa budou s tmavou podlahou vypadat stále upraveně.
  • Nevýhody: Světlé vlasy a světlé chlupy na ní přímo září. Na tmavém je dobře viditelné každé zrnko prachu. Sice pak vždy víte, co máte utřít, přetřít a jinak vyčistit, nejste-li ale duchem zrovna “domácí hospodyňka”, může to být časem krapet otravné. Dále tu vyniknou spadané chloupky ze světlého prádla a světlého oblečení.

Barva a dekor podlahy, které působí nejčistším dojmem

Ještěže nic není jen černé nebo bílé (resp. tmavé a světlé). Pokud se na výběr podlahy díváte pouze z hlediska dojmu čistoty, mám pro vás finalistu. Tím je podlaha v šedém barevném odstínu v dekoru dřeva nebo betonu. K zahození v tomto ohledu nejsou ani mozaikové podlahy se střídajícími se tmavými a světlými prvky menších rozměrů. Oba barevné typy podlah a dekorů kombinují výhody výše uvedených světlých a tmavých. Obsahují totiž jak světlé tak tmavé části, čímž na nich nečistota všeho druhu snáze zanikne. Než se ale rozjedete do hobby marketu nebo pošlete on-line objednávku do některého z designových obchodů s top podlahovými krytinami, vezměte v úvahu i další aspekty svého výběru. Třeba barvu nábytku, stěn nebo stropu. A samozřejmě i další okolnosti. O tom ale zase příště. bydlimeulesa.cz

Reklama

Galerie

Světlá nebo tmavá podlaha – jaká působí čistěji?Světlá nebo tmavá podlaha – jaká působí čistěji?
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama