Jak zateplit dům, aby fasáda dýchala

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: zateplení domu
25. 4. 2019
0 komentářů
Redakční článek
Zateplit či nezateplit? Jedna z osudových otázek, kterou si každý stavitel jednou položí. Mezi stavebníky se objevuje názor, že zateplený dům nedýchá, a proto se řada z nich zateplení domu vyhýbá. Odborník Jaromírem Žumár mi však toto tvrzení vyvrátil, a představil mi vysoce paropropustný zateplovací systém, díky kterému fasáda domu může dýchat.

Proč musí dům dýchat?

Stavby zateplené expandovaným neděrovaného polystyrenem mohou mít horší propustnost vodních par. „V domech, které takzvaně nedýchají, dochází k pomalejšímu odvodu páry skrz konstrukci. Důsledkem je vznik kondenzace vodních par v zateplovacím systému. Pokud si stavebník navíc vymění okna za nová těsná a nevětrá pravidelně, může vznikat také zvýšená vlhkost v interiéru a dokonce se mohou objevit plísně,“ vysvětluje Jaromír Žumár.

Je velmi důležité vybrat si vysoce prodyšný zateplovací systém. Velmi oblíbený je zateplovací systém Baumit open, po kterém již sáhlo 120 000 stavebníků. Tento systém je difuzně otevřený a fasáda domu tak může dýchat.

Tepelně izolační desky zateplovacího systému Baumit open jsou naskrz děrované a mají dostatečný počet těchto otvorů, aby docházelo k plynulému odvodu vodní páry. Současně paropropustnost ostatních komponent - lepící a stěrkovací hmoty i omítky - je navržena tak, aby jako celek fungovala a mohlo se o fasádě říci, že dýchá,“ popsal fungování zateplovacího systému Jaromír Žumár. Baumit open lze nyní zakoupit se zvýhodněním 21 %. Když si objednáte alespoň 100 m2 zateplovacího systému, doručí vám je výrobce zdarma až domů. Pro množství materiálu a výši slevy lze využít kalkulátor. Více se dozvíte zde: https://baumit.cz/akce.

Reklama
  • Co radit těm, kteří nechtějí zateplovat, ale plánují použít širší zdivo?
  • Na co si dát pozor, když nebudu dům zateplovat?
  • Jaká je optimální šířka zdiva pro zateplování?
  • Jaké jsou další výhody systému Baumit open?
  • Proč se nemusí Baumit open kotvit hmoždinkami?
  • Jakou volit tloušťku izolantu?
  • Jaký druh zateplení volit v případě rekonstrukce starého domu?
  • Jaká je životnost zateplovacích systémů?
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací