Vnitřní omítky patří mezi hlavní pilíře zdravého bydlení

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: omítky a štuky
30. 4. 2019
0 komentářů
Redakční článek
Zdravé bydlení je pojem, který se týká každého z nás. V interiérech trávíme většinu našeho času. Materiály a typy stavebních konstrukcí významně ovlivňují kvalitu vnitřního prostředí, které na nás působí. Jejich správný výběr může ovlivnit nejen to, jak se budeme doma cítit, ale také naše zdraví.

O tom, co přispívá ke zdravému bydlení, jsem hovořil s Tomášem Koreckým ze společnosti Baumit. Společnost Baumit totiž již několik let zkoumá vliv stavebních materiálů na kvalitu vnitřního prostředí v rámci výzkumného projektu Viva Park. Zde porovnává 12 domů různých stavebních konstrukcí. Naměřené hodnoty se následně analyzují nezávislými institucemi jako je Institut pro stavební biologii a ekologii, Univerzita aplikovaných věd Burgenland, Rakouská agentura pro zdraví a výživu a Lékařská univerzita Vídeň. „Na základě výsledků, které máme k dispozici, lze jmenovat tři pilíře, které nejvíce ovlivňují kvalitu vnitřního prostředí. Je to zateplení domu, jeho konstrukce a vnitřní omítkové systémy,“ vysvětluje Tomáš Korecký.

„Vnitřní omítkové systémy Baumit Klima zásadně regulují relativní vlhkost v interiéru a svou bází vytváří nehostinné prostředí pro tvorbu plísní v objektu,“ říká Tomáš Korecký.

Nová vápenná omítka Baumit Klima je díky svému složení a mikroporézní struktuře schopna pojmout velké množství vzdušné vlhkosti a následně ji při nízké relativní vlhkosti vzduchu rovnoměrně uvolňovat do interiéru. Slouží tak jako účinná regulace vlhkosti v interiéru. Díky svému vysokému pH také vytváří nehostinné prostředí, jež působí proti vzniku plísní.

Reklama
  • O kolik je omítka na vápenné bázi v regulaci vlhkosti lepší než klasická vápenocementová?
  • Pro jaké materiály jsou omítky určeny?
  • Jakými způsoby mohu omítku aplikovat?
  • Liší se příprava podkladu u Klima omítek od běžné jádrové či sádrové omítky?
  • S jakou tloušťkou bych měl u klima omítek počítat?
  • Najdou se na stavbě místa, kam se Klima omítka hodí nebo naopak nehodí?
  • Jaká je cena Klima omítek?
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací