Zima se blíží, máte zatepleno?

Autor: Chytrá pěna (3 příspěvky)
Kategorie: zateplení domu
12. 12. 2018
0 komentářů
Zima se blíží, máte zatepleno?
Komerční
Chladné počasí je tady a zima se brzy zeptá, jestli máme dostatečně zatepleno. Protože nám jinak nejen bude chladno, ale také protopíme spoustu peněz na tepelných ztrátách. Precizní zateplení se v dlouhodobém horizontu vyplatí, svůj vliv má i v létě, kdy brání tomu, aby se váš interiér přehříval. Chystáte se zateplovat? Podívejte se na srovnání nejpoužívanějších izolačních materiálů. 

Polystyren je klasika, ale nevydrží

Nejoblíbenějším a zároveň nejpoužívanějším materiálem je polystyren, zejména EPS70F a EPS100F. Mají podobné vlastnosti, liší se pouze objemovou hmotností a odolností proti poškození a stlačení. Neméně používaný je i levnější polystyren EPS50F, který však není příliš kvalitní. Izolace polystyrenem má řadu výhod, jako je zejména nízká pořizovací cena. Pokud zrovna stavíme dům, úspora se hodí. Polystyren má také nízkou hmotnost a je odolný proti vodě. Materiál má ale také řadu nevýhod, téměř neizoluje zvuk a působením vysokých teplot se začíná drolit, zmenšuje objem a přestává izolovat. Problém s polystyrenem je také ekologický – s recyklací to v ČR zatím není příliš valné, navíc i vzhledem k zamořování planety plastem lze počítat s tím, že se od tohoto izolačního materiálu začne upouštět.

Co s nedostatkem minerální vaty?

Minerální vata je paropropustná a výborně izoluje zvuk. Nesmí ale přijít do kontaktu s vodou a nehodí se ani do vlhkého prostředí, jinak okamžitě ztrácí své izolační vlastnosti. Dalším problémem je také její vysoká objemová hmotnost, která může dodatečně zatížit stavbu a bohužel také to, že chutná hlodavcům a dalším škůdcům. Hlodavci izolaci prokousávají a tvoří v ní chodbičky, ve kterých se množí. Navíc v poslední době se trh s izolacemi potýká s nedostatkem minerální vaty, zdražuje a dlouho se na ni čeká.

Jaká je moderní polyuretanová pěna?

Třetím typem izolace je moderní polyuretanová pěna, známá také pod názvem Chytrá pěna, která je odpovědí na nedostatek minerální vaty. Je jí dostatek a lhůty na aplikaci nepřevyšují týden. Mezi její největší výhody patří to, že se nanáší rovnoměrně, nástřikem z pistole, díky čemuž nevznikají žádné spáry, kudy by mohlo unikat teplo. PUR pěna je lehká a nanáší se v tenké vrstvě, takže nezatěžuje konstrukci a vejde se i do menších míst. Polyuretanová pěna splňuje hygienické standardy, neplesniví a vytváří zdravé prostředí, vhodné i pro alergiky. A pro hlodavce má nulovou potravinovou hodnotu. Nevýhodou Chytré pěny je vyšší pořizovací cena, která se ale naštěstí vrátí do 3-5 let na tepelných úsporách. A pak už jenom šetříte - Chytrá pěna totiž v průběhu let nemění tvar ani vlastnosti.

Galerie

Zima se blíží, máte zatepleno?
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Chytrá pěna (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací