Jak zateplit dům - odpovědi na dotazy svépomocných stavebníků díl 7

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: Serial
13. 8. 2014
0 komentářů
Jak zateplit dům - odpovědi na dotazy svépomocných stavebníků díl 7
Příspěvek stavebníka
Připravili jsme pro Vás 7. díl prázdninového seriálu o zateplování, kde na otázky stavebníků odpovídá Roman Studený, specialista na zateplování domů a majitel společnosti Zofi - fasády,s.r.o., která se zaměřuje na realizaci fasád od návrhu po realizaci a zároveň majitel stránek zatepleni-fasad.eu.

7. díl je pro Vás připraven v tomto videu:

Výčet otázek a odpovědí je pro Vás připraven zde:

Romana Šoukalová (0:35) Dobrý den, ráda bych se zeptala na zateplení zevnitř. Četla jsem v německém časopise o stavbách, že posledním trendem je zateplovat novostavby zevnitř a ne zvenku. Prý je takový dům vytopen v daleko kratší době. Zase mu samozřejmě chybí akumulační schopnost. Děkuji.   Co se týče vnitřního zateplení, tak je stejně důležité udělat toto zateplení kvalitně jako při venkovním zateplení tak, aby nevznikaly tepelné mosty. Z toho, co mám nastudováno, tak je jasné, že ten dům má jinou regulaci tepla. Pokud chcete stavět dům s vnitřním zateplením, je třeba sehnat vhodného projektanta, který tyto domy projektuje a rozumí tomu.

Reklama

Petr (3:00) Dobry den. Stavím RD bungalov, je lepsí zateplovat polystyrenem nebo vatou? Díky

Pokud stavíte ze zdiva betonového, tak doporučuji polystyren. Pokud stavíte z termozdiva, tak doporučuji minerální vatu.

Miloš (4:04) Velmi Vas zdravím. Mna by zaujímala potřeba zateplenia obvodového zdiva z materiálu YTONG Lambda 450mm, P2-350PDK. Má význam toto murivo zateplovat ? A ak ano ako a aký efekt to prináša ? Vopred Vam ďakujem a stavbě zdar :)

Reklama

Zde není potřeba dodatečně větší tloušťkou izolantu zateplovat. Určitě zateplete paropropustným materiálem nebo vatou.

Blanka (5:25) Dobrý den. Sama ženská a stavět - holá šílenost:)) Nicméně, pasiv cihla VPC 240 + zateplení 300mm grafit EPS. Celoplošně lepit nebo kotvit ?? Váš názor? (jednopatrový domeček). Děkuji Hašová

Držel bych se postupů, které se řídí etixem, kde není nutné lepit izolant celoplošně ale na rámeček.

Reklama

Láďa (7:15) Zateplení. Zateplovat novostavbu heluz STI40 spoj na pěnu? Také mě čeká fasáda novostavby a čím dál víc co čtu tak jsem nakloněn klasické fasádě písek vápno cement. Termická vlastnost domu při použití zdiva heluz je vysoká a uzavřením do polystyrénového obalu by došlo k přirozenému narušení klimatu. A jediné co by to přineslo že by jsme více větraly kvůli vlhkosti. Dům musí dýchat. Co bych ale rád na omítku aplikoval je částečné odlehčení omítky a cca 30% uzavření průniku zvlhlosti. Existuje směs něco jako profimalt na omítky s obsahem složek již z výroby?   STI40 je velice kvalitní cihla. Dodatečné zateplení je možné, a navrhuji 6-8cm paropropustného izolantu. Můžete též použít termoizolační omítku.

Tomáš (12:25) Dobrý den, rád bych se zeptal, budu stavět z Ytongu Lambda šířky 37,5 cm a přemýšlím zda zateplovat či ne. Pokud ano, bude stačit 10 cm polyestern? Jde mi o rosný bod. Děkuji za odpověď.

Výrobce udává, že není potřeba zateplovat. Pokud chcete zateplit a zvýšit tepelnou úsporu, tak 10cm je dostatečné, ale při rosném bodu je to málo. Zde doporučuji zateplit paropropustným izolantem tak 6cm.

Luboš (15:25) Dobrý den. Máme postaveno z Ytongu Lambda 37,5cm. Horní část domu chceme obložit palubkama na 4cm rošt. Myslel jsem, že bych mezi rošt dal zatepl. vatu a s tou bych pak pokračoval dál na zbytek domu bez obložení. Tím by nevznikl velký schod mezi horní a spodní částí. Bude mít i toto 4cm zateplení efekt? Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Luboš K.   Myslím že u Ytongu Lambda 37,5cm už není potřeba dalšího zateplení. Pokud nechcete dodatečně zateplovat, nedávejte žádnou vatu.   Tomáš (17:15) Mam postaveny dum z HELUZ family 44, v projektu mam termofasádu, ale zda se mi zbytečně drahá. Řeším teď místo termo fasády zatepleni polystyrenem, ale nevím jakou mam zvolit tloušťku kvůli rosnému bodu? Děkuji za odpověď

 Navrhuji termoomítku nebo zateplení paropropustným systémem.

Pan Pokorný (18:10) Dobry den, mám postavený dům z cihel Heluz family 44. Což je zdivo, které nepotřebuje zatepleni. Pokud bych dům zateplil polystyrenem 5 cm a tak jenom na omítkách bych ušetril cca 15.000 Kč. Je to možný takto udělat? Nevím co rosný bod, plísně..... Děkuji za odpověď

 Pokud byste Heluz family 44 zateplil polystyrenem 5cm, tak byste tomu domu velice uškodil. Určitě použijte paropropustný systém. Levnější varianta bude udělat omítku.

Peťo (20:05) Dobrý deň, prosím odpoveď na otázku. Mám novostavbu z Ytong lambda 375. O zateplení sme neuvažovali. V súčasnosti sme zmenili názor a chceme zatepliť len nevieme čím a s akou hrúbkou. Poraďte tak, aby sme nedostali rosný bod dovnútra. Ďakujem Peťo

Doporučuji Ytong Multipor, minerální vatu od 6-10cm a nebo Baumit Open systém. Na Ytong musí jít vždy paropropustné zateplení.

Stáhněte si zvukový záznam tohoto dílu ve formátu MP3 zde

(33MB, klikněte pravým tlačítkem a zvolte možnost "uložit odkaz jako")

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama