Omítky trochu jinak

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Kategorie: Vnitřní omítky
13. 7. 2014
1 komentář
Omítky trochu jinak
Příspěvek stavebníka
Sádrové omítky vypadají krásně. Vyhledal jsem si na internetu technické listy, pracovní postupy, návody a nadšení nepřestávalo. Sádrové omítky se nemusí armovat síťkou. Dají se udělat v jednom kroku. Není to taková dřina jako štukování. Naučí se to každý. Cena rozumná, protože na rovné stěny z pórobetonu stačí tenká vrstva. Nesmím zapomenout na moderní heslo „sádrová omítka dýchá“. Samá pozitiva a jistoty.

Pak jsem zabředl do nějakých diskuzí a ejhle. Někomu se objevili v sádrové omítce praskliny! Jiný si zase stěžuje, že se mu prokreslují místy tvárnice. Někdo psal, že dával armovací síťku jen na přechody a rohy a dnes by již dal armovací síťku všude. Někdo jiný zase sděloval, že jejich firma, co dělá kilometry sádrových omítek, dává armovací síťku vždy a po celé ploše. Samozřejmě většina lidí psala, že je perlinka u sádrové omítky zbytečná, že ji dávají jen ortodoxní perlinkáři, ale stejně mě to nahlodalo.  

Nakonec jsem se rozhodl, že základní vyrovnávací vrstvu udělám z fasádního lepidla + armovací síťka. Vyjde to levně, umíme to a odolnost proti praskání omítek bude lepší. Dýchání zdiva neřeším – na větrání bude rekuperace. Na lepidlo natáhneme finální sádrovou stěrku. Je to v podstatě starý doporučovaný způsob omítek na pórobeton. Jenom vyměním štuk za moderní sádrovou stěrku.

Užívali jsme si to asi takhle:     ·         zaházet vodu a kanalizaci jádrovou omítkou     ·         elektriku a uražené rohy tvárnic doplnit lepidlem     ·         škrábání stěn (fuška jako prase), kontrola rovinnosti     ·         smetení prachu ze stěn     ·         zakrytí oken fólií     ·         2 x penetrace, ředění 1:10     ·         příprava ostění oken (polystyrén, APU lišty, AL rohy)     ·         natažení lepidla + perlinka     ·         vyschnutí     ·         škrábání lepidla brusným papírem     ·         2 x penetrace, ředění 1:10     ·         natažení sádrové stěrky – dvě vrstvy

Reklama

Při škrábání stěn jsme zničili 6 škrabáků. Byla to docela fuška. Občas nějaká tvárnice ujela o pár milimetrů, tak se celá zbrousila. Penetroval jsem pomocí malířského válečku a teleskopické tyče – rychlé a snadné.

Na ostění oken dával tchán fasádní EPS v síle od 1 do 4 cm, jak to u okna vyšlo. Pozor! Tam kde bude obložení se musí ubrat 1 cm na obklady. Potom nalepit APU lišty a připravit rohy oken. Špalety byly, jako obvykle, časově nejnáročnější. Lepidlo jsem koupil stejné jako na fasádu, takže Prince Color Z301 DUO.  Perlinka byla vesměs Vertexová. Zaschnuté lepidlo jsme škrábali obyčejným brusným papírem.

Ve stavebninách měli jedinou sádrovou stěrku, a to Rimano UNI. Po odzkoušení jednoho pytle se dokoupovalo dalších 14 pytlů. Díky moc J Sádrová stěrka vysychala pěkně pomalinku a to i přesto, že byla natažena ve vrstvě 1 až 2 milimetry. Vlhká místa zmizela až po několika dnech. Zřejmě díky dvojité penetraci lepidla. Přídržnost k podkladu je výborná. Sádrovou stěrku kompletně natáhnul tchán!

Reklama

Omítky jsou cca 5 mm silné (4 mm lepidlo a 1 mm sádrová stěrka).  Celková plocha omítek je 450 m2. Cena materiálu byla 25 000 Kč, takže jeden metr čtvereční omítek vyšel na slušných 55 Kč. Omítky jsme dělali po víkendech zhruba 2 měsíce. Zatím jsou ty naše vymazlené omítky bez prasklin a doufám, že to tak i zůstane.

Ještě důležité upozornění: Pod obklady (keramické, betonové, atd.) se sádra nedává, a proto tam zůstalo jenom lepidlo. V podstatě ani to lepidlo není nutné, ale aspoň už máme vyrovnaný povrch na obkládání.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
15 pytlů sádrové stěrky
5 100 Kč
30 kusů APU lišt
3 000 Kč
40 kusů AL rohů
880 Kč
10 rolí perlinky
5 000 Kč
60 pytlů lepidla
8 350 Kč
50 litrů penetrace
2 000 Kč
7 pytlů jádrové omítky
455 Kč
Celkem24 785 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama