Lité epoxidové podlahy

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Kategorie: Podlahová krytina
17. 1. 2013
1 komentář
Lité epoxidové podlahy
Příspěvek stavebníka
Epoxidové podlahy se dělí na lité (samonivelační) a stěrkové (vrstvené). Jejich největší výhodou je bezspárovost. Vhodné jsou pro podlahy nové i rekonstruované. Vynikají  výbornými fyzikálními a chemickými vlastnostmi, ke kterým  se kromě pevnosti  tlaku řadí i vysoká oděruvzdornost, odolnost proti průsaku vody, smrštivost a v neposlední řadě i  odolnost vůči solím, louhům, kyselinám i agresivním čisticím prostředkům.

Lité epoxidové podlahy jsou využívány nejčastěji na místa s důrazem kladeným na vysokou mechanickou a chemickou odolnost nebo tam, kde má být podlaha dokonale čistá a tudíž i snadno čistitelná. Stále častěji se používají i v soukromých objektech, a to v koupelnách, kuchyních, ale i obývacích pokojích nebo v garážích a dílnách.

Lité epoxidové podlahy

Epoxidové lité podlahy mohou být v podobě lesklé či matné a navíc v mnoha barevných  úpravách dle vzorníku RAL, dále i v úpravě protiskluzné. Dosahují tloušťky pouhých 2 – 3 mm a jejich pevnost v tlaku dosahuje až 80 MPa, což je jejich velká výhoda. Další výhodou je to, že po jejich položení lze podlahu velmi brzy zatížit. Při pokojové teplotě dochází k rychlému vytvrzení.

Reklama
Lité epoxidové podlahy

Před vlastním litím je nutné zabezpečit rovinatost a bezprašnost povrchu. Proto se provádí aplikace penetrační pryskyřice, která vyzrává 15-24 hodin. Poté následuje pokládka vlastní samonivelační vrstvy, ta se rozlije a roztáhne za pomoci zubového nerezového hladítka do požadované tloušťky.

Následuje odvzdušnění za pomoci téhož zuubového nebo bodlinového válečku. Pro finální protiskluzovou vrstvu se provádí vsyp křemičitého písku a následně se uzavře svrchní epoxidovou UV stabilní pryskyřicí.

Reklama
Lité epoxidové podlahy

Při lití epoxidových podlah je nutné postupovat přesně dle doporučení výrobce. Podklad musí být suchý, nosný a zbavený separačních látek. Je zapotřebí odstranit uvolněné a nepevné části a nenavázaný posypový písek. Epoxidové nátěry bývají dodávány v jednotlivých složkách v příslušném mísícím poměru. Mísit se musí vždy dle návodu, a to velmi důkladně, pomalu běžícím míchadlem. Vzniknout musí homogenní hmota bez šmouh.

Doba mísení bývá nutná minimálně 3 minuty. Při různých teplotách prostředí je také různá doba zpracovatelnosti. Spotřeba materiálu je vždy v závislosti na tloušťce vrstvy. Druhý nátěr se nanáší příčně k předchozímu nátěru. Mezi jednotlivými nátěry je třeba bezpodmínečně zachovat předepsanou dobu zasychání.

Reklama

Podle předpokládaného zatížení se může stát, že  bude nutné postup několikrát opakovat. Podle druhu zatížení chemikáliemi může dojít k optickému zbarvení, které ale nezpůsobí narušení technické funkce povrchu.

Článek "Lité epoxidové podlahy" vznikl na základě přání stavebníka Tomáše Lukše, který požádal naši redaktorku Zuzku, aby o epoxidových podlahách napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce. Zuzana Bohdalová Foto: blog.homerenovationguide.com, epoxygaragefloornow.blogspot.com, concretepolishedfloor.blogspot.com, concreteillusionist.com, makeuglybeautiful.com.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací