Fasádní barvy

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Kategorie: Zateplení fasády
24. 8. 2012
1 komentář
Fasádní barvy
Příspěvek stavebníka
Fasádní barvy ovlivňují velkou měrou vzhled domu. Dnes se již běžně prodávají připravené k okamžitému použití. Samozřejmě je vždy vhodnější, poradit se s odborným prodejcem. Na trhu je dnes k dispozici celá řada značek ve stovkách různých odstínů. Je zapotřebí podívat se na fasádu ze dvou hledisek.

V prvé řadě je tu funkce ochranná, kdy má fasáda za úkol zabránit přírodním živlům poškození anebo jinému narušení obvodového pláště domu. Za druhé je zde taktéž nezanedbatelné hledisko estetické

 

Barevnost omítky by měla být zahrnuta do projektové dokumentace. Jen se svědomitým projektantem máte tedy záruku, že stavební úřad má či naopak nemá specifické požadavky na omezení barevnosti fasády, případně na provedení plotu či tvaru střechy vašeho domu. Pokud tedy po předložení projektové dokumentace úřad projekt domu schválí, schvaluje ho i s barvou fasády.

Reklama

Nevyplácí se ani na poslední chvíli měnit rozhodnutí o barevnosti.  Vaše stavba by následně neprošla kolaudací a vás by čekala pokuta za nedodržení projektu.

 

Barvu je třeba vybírat s ohledem na podklad a působení vlhkosti a deště. Aplikace fasádního nátěru je poměrně složitý chemický proces. Dílčí komponenty se při něm mohou, ale i nemusí shodnout.

Reklama

Jestliže zvolíte bílý fasádní nátěr, ověřte si předem u výrobce, zda je pro tuto barvu charakteristický spíše mat či lesk. Je nutné barvu vybírat také podle typů původního nátěru fasády. Na vápenný podklad jsou totiž určeny jiné druhy nátěrů, než například na akrylátové nátěry či sanační omítku.

Jestliže chcete opravdu dobře vybrat správný barevný odstín, je lépe, vidět ho na podkladu skutečné omítky než na papíře. Odstín barvy spolehlivě vyberete pouze na denním světle. Pokud tak učiníte, vyhnete se následnému nepříjemnému překvapení.

Venkovní nátěry musí splňovat i potřebné mechanické vlastnosti jako je například odolnost proti otěru, za mokra a hlavně přídržnost k podkladu. Při testu se nepoužívá klasická omítka, její pevnost totiž bývá někdy nižší než přídržnost nátěru.

Reklama

Plášť domu, čili fasáda, nemusí být vždy pouze klasická omítka. Fasádu může zdobit dřevěný, cihlový, keramický či kamenný plášť.  

Váš dům můžete ochránit dnes již běžně proti útokům sprejerů, použijete-li k tomu vhodný specializovaný ochranný nátěr. Preventivní antigraffiti nátěr se nanáší na suchý vyzrálý podklad a je nutné provést jej rovnoměrně a ve dvou vrstvách. Druhý nátěr se musí provést ještě tehdy, dokud je po prvním nátěru fasáda lepkavá, což je tak do 2 hodin po první aplikaci. 

Malá rada závěrem: Případné poškození omítky vždy odstraňte maltou na omítky ještě před provedením prvního nátěru. Nikdy nezakrývejte poškození pouze barvou, jelikož se později stejně objeví.

Fasádní barvy

Při výběru fasádní barvy vám může dnes poradit chytrý telefon s vloženou mobilní aplikací Baumit Apps. Vyfotíte si barvu, která vás někde zaujala a systém vám pak bude nápomocný s  výběrem odpovídajícího produktu.

Pokud finální úprava vašeho domu barevně koresponduje s dalšími exteriérovými prvky a zohledňuje i okolní prostředí, jistě budete spokojeni vy, stavební úřad, město i vaši sousedé.

Zuzana Bohdalová Foto: teranit.com, tabletop-terrain.com, colourtrend.eu, pdf.archiexpo.com

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama