Zateplení podkroví a sádrokartony

Autor: Pavel a Monča (42 příspěvků)
26. 3. 2009
1 komentář
Zateplení podkroví a sádrokartony
Příspěvek stavebníka
únor 2009 - Jenom se zateplením a sádrokartonem jsem si hrál přes 14 dní, a to jsem tu měl na pomoc tchána, bez kterého by to jistě ještě nebylo hotovo.

Začnu asi tím, že jsem již z minula měl nandanou vatu mezi krokvemi tl.16cm. Při plánování projektu jsem zdůrazňoval projektantovi, že chci mít barák velmi se přibližující NED, nebo rovnou NED jak vyšitý :) Při studování dokumentace pro další postup (zda mám mít protipožární sádrokarton, zda musí být výlez na půdu protipožární – naštěstí nemusí...) jsem se dostal na schéma řezu pokrovím. Tloušťka minerální izolace : 16cm! No když jsem to viděl, proklínal jsem projektanta, ale zase na druhou stranu je to fuk, protože si to stejně udělám, jak já sám uznám za vhodné :)... No, a tak jsem ještě pod krokve přidal 8cm vaty, takže ve výsledku máme všude 24cm vaty, pouze na toaletě je 32cm, jelikož jsme kvůli vestavěnému Geberitu museli trošku posunout šikminu, aby jsme se dostali na spoj Ytongová obestavba Geberitu – sádrokarton. Dělat to dnes znovu, dal bych asi 32cm všude, jelikož se 16cm vatou se lépe pracuje než s 8cm, netrhá se při cpaní mezi profily, a samozdřejmě je tu stránka izolační, potažmo finanční při konečném ročním zůčtování.

Ohledně zůčtování. Ze začátku roku nás překvapilo auto ČEZu, jak stojí u našeho antoníčku. Samozdřejmě vím o kauze s neoprávněnými odběry elekřiny, jak lidi žalují ČEZácké chlapce, že jsou krutí atd, a tak jsem se tam rozběhl, zkontroloval zda jsou plomby v pořádku, a samozdřejmě zapsal stav, který byl kvůli tomu, že topenář systém topení nevyladil dost krutý :) Jelikož máme zapojenou elektřinu od září (začátek topné sezóny, nepředpokládal jsem, že nám ČEZ zašle po 3 dnech! od měření fakturu čítající neuvěřitelných 16 798,- doplatek!!! Po přečtení této faktury jsem málem skončil jako dlouhodobý pacient naší lochotínské nemocnice, oddělení D (nevím zda D jako debilové, ale je to psychiatrie :) )..... No co se dá dělat... Místo teplovodní krbové vložky hold zaplatíme, aby jsme si měli čím svítit... GRRRRRR Ovšem nechápu přístup ČEZu, jelikož ve starém bytě jsme měli smlouvu od léta, a také v létě se nám dělal odečet, a roční zůčtování. Samodřejmě jsme s tím nepočítali, nastavili si zálohy na 3500,- a bláhově si mysleli že po roce dostaneme vyúčtování, přinejhorším něco málo doplatíme. Jak jsme se zklamali... Zase na druhou stranu už máme tento strašný stav za sebou, aktuální spotřeba proudu je cca 60-70kW denně na celou domáctnost (po vyladění topení, nastavení hypertenze prostorového termostatu na 1°C (z výroby nastaveno na 0.1°C – takže kotel spínal, vypínal, spínal, vypínal, tzv "cykloval" a žral jako prase, a to doslova! – cca 130kW denně! .... Bohužel můj topenář se s tímto nezaobíral, takže jsem honil informace kde se dá, a nakonec máme zapnutou jednu spirálu 6kW, a pokud není pod -3° tak s tím vytopím celý barák – po zateplení podroví).

Ohledně sádrokartonů : Je pravda že jsem se toho ze začátku trochu bál, ale mohu všechny ujistit, že na tom dohromady nic není, pokud nepočítáme broušení. To je pakárna, ano, ovšem není to nic, co by středně zručný člověk nezvládl... Jediné na co je třeba dávat pozor, je rovina profilů. Pokud děláte šikminu, je třeba nastrkat CDčka do UDček, přiložit vodováhu na celou stěnu po profilech, a přitáhnout krokvové závěsy tak, aby i po dotažení byly profily pořád krásně rovné... Pak je to již vcelku zábavná skládačka, řezání profi nožem od tchána je snadné, broušení samotného sádroše je taky dobré, nepráší to, nic... Pouze u střešních oken jsem se vyvztekal, protože je třeba velmi pečlivě měřit, a i s parotěskou byl vcelku problém, aby držela u okna, kord v koupelně, kde máme poplastované okno, a sponkovačka ten plast neprostřelila. Tak jsem nalepil oboustranou pásku i na profil okna a bylo :) V profilu oken na sádroš jsem všude ještě dal jako pojistku štráf silikonu jako spoj parotěska/sádrokarton/profil okna. V koupelně jsem silikonoval vše, i spoj parotěska/UD/zeď. Na všechno padlo cca 9tub silikonu (přivezl tchán), ale i kdybych to měl kupovat, udělal bych to, těch 800,- Kč nikoho asi nepoloží, a jistota je jistota. Na celé podkroví jsem spotřeboval POZOOOR :) 4800 KS šroubů do sádrokartonu 3,5x2,5 jemný závit, a cca 120KS samořezných při přivrtávání krokvových závěsů do krokví... Je pravda ža jsem poctivec, a šrouby jsem dával ne po 20-30cm, ale tak po 15-20MAXIMÁLNĚ! Jistota je jistota... Více viz fotogalerie.

Reklama

Tady je krásně vidět rastr okolo střešního okna. Já sám než jsem se pustil do sádrokartonů, tak jsem si koupil knížku v licenci Rigips "Sádrokarton zvládneme sami", již druhé, rozšířené vydání, ale řešení jako máme my spoj sádkrokarton-zdivo tam uveden není... :( Hledal jsem všude kde se dalo, až tchán po předchozí konzultaci s kamarádem sádrokartonářem věděl jak na to... Takže pro všechny další nevědoucí... První CD u zdi nechat, neřezat, a vytvořit umělou šikminu pro napojení na zeď! :)

Zateplení podkroví a sádrokartonyZateplení podkroví a sádrokartony
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel a Monča
Pavel a Monča (42 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama