Nádrž na vodu – vhodné konstrukční provedení a volba objemu

Autor: ITMS plast (4 příspěvky)
11. 5. 2016
0 komentářů
Nádrž na vodu – vhodné konstrukční provedení a volba objemu
Příspěvek stavebníka
Přemýšlíte nad koupí retenční jímky pro kumulaci dešťové vody? Nevíte si rady, jaké konstrukční provedení? Podzemní nebo nadzemní nádrž? Jaký zvolit správný objem? Na tyto a další otázky naleznete odpovědi níže.

Odpověď na otázku, jaké konstrukční provedení, je poměrně jednoduchá. Prvotně je třeba si zodpovědět, zda má být jímka na vodu podzemní čí nadzemní. Pokud má být nadzemní, tak volíme ve většině případů variantu nádrže samonosné. Podzemní nádrže umožňují dlouhodobější skladování deštové vody, vzhledem k nižší teplotě jímané vody. Pokud chceme nádrž na vodu ukrýt pod povrch země, potom si musíme odpovědět na otázku, jaký typ zeminy a jaké podmínky se v místě usazení nádrže na vodu (retenční jímky) nachází, a dle toho zvolit konstrukční provedení. Jestliže se v místě určeném pro jímku na dešťovou vodu (retenční jímku) nachází spodní voda či jílovitá půda, je nutné zvolit konstrukční provedení jímky na dešťovou vodu dvouplášťové. Tento typ konstrukčního provedení nám zaručí, že jílovitá půda a ani spodní voda nám nádrž nezboří a my tím pádem můžeme být klidní. Jedinou nevýhodou provedení dvouplášťového je, že je třeba usadit na základovou desku do živého betonu a vybetonovat prostor mezipláště. Ale pro kutila, který má snahu dělat vše svépomocí, chce předejít problémům a dosáhnout dlouhodobě spolehlivého řešení, to není žádný problém.  Dalším typem je provedení samonosné. Samonosné provedení retenční jímky je vhodné do míst bez výskytu spodní vody, jílovité půdy a statického zatížení. Z hlediska jednoduchosti usazení jímky je zákazníky toto konstrukční provedení oblíbené a často vyhledávané. Samonosná jímka se pouze usadí na základovou desku a za současného napouštění vodou se obsype zeminou nebo stěrkopískem. Hladina vody v jímce musí být vždy nad úrovní obsypu. Postup usazení samonosné jímky na dešťovou vodu naleznete v montážním návodu výrobce ITMS plast s.r.o., na níže uvedeném odkaze: www.itms-plast.cz/ke-stazeni/ V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat – rádi vám pomůžeme i s volbou správného objemu a konstrukčního provedení. Výrobce ITMS plast s.r.o. ve svém plastovém programu nabízí i jímky k obetonování. Konstrukční provedení jímky na dešťovou vodu k obetonování nalezne své uplatnění v místech se statickým zatížením (např. poblíž příjezdových cest a komunikací, v blízkosti základů domu). Jímka k obetonování se usadí na základovou desku a za současného napouštění vodou se obetonuje. Postup usazení konstrukčního provedení jímky na dešťovou vodu k obetonování naleznete v montážním návodu výrobce na níže uvedeném odkaze: www.itms-plast.cz/ke-stazeni/ Jímky na deštovou vodu nabízí společnost ITMS plast s.r.o. v kruhovém a hranatém provedení, v různých konstrukčních provedeních a typizovaných i atypických rozměrech. Součástí dodávky u všech výše uvedených konstrukčních typů je: uzamykatelný plastový poklop, -nátok od DN 50 – do DN 160 dle výběru, - bezpečnostní přepad od DN 50 – do DN 160 dle výběru,- - průchodka na hadici, - průchodka pro kabel od čerpadla. Jímku na dešťovou vodu je možné dovybavit o držák na čerpadlo, protiskluzová stupadla a další příslušenství.

Jakým způsobem zvolit správný objem jímky na dešťovou vodu (retenční jímku)?

Na tuto otázku lze nahlédnout ze dvou rovin:

  • dešťová voda bude jímána do jímky a bude využita k zálivce nebo jiným účelům (např. mytí vozu).
  • dešťová voda bude využita k zálivce a rovněž i v domě (např. splachování WC, praní prádla).
Reklama

V případě, že neplánujete dešťovou vodu využívat k dalším účelům v domě a bude se jednat o zálivku - objem retenční jímky (jímky na dešťovou vodu) se volí dle plochy střechy. Pokud zákazník plánuje další využití dešťové vody v domě, kromě plochy střechy kalkulujeme s osobami trvale žijícími v domácnosti (EO), spotřebou vody na jednoho obyvatele a koeficientu využití dešťové vody.

Samonosné jímky na vodu kruhové či hranaté mohou být usazeny v jakémkoli prostředí bez spodní vody nebo jílovité půdy. Výhody: nízká hmotnost, jednoduché usazení, nenáročná obsluha, bezúdržbový provoz. Hodí se k RD, chatám a penzionům a dalším komerčním budovám. Cena: od 10 000 – 50 000 Kč – dle objemu. Dvouplášťové jímky na vodu kruhové či hranaté používají se v místech s výskytem vyšší hladiny spodní vody. Usazuje se pod terén na 15cm silnou železobetonovou desku. Výhody: jednoduchá obsluha, nenáročná údržba, dlouhá životnost, snadná montáž. Jsou též vhodné do záplavových oblastí. Cena: od 14 000 – 60 000 Kč – dle objemu. Jímky k obetonování kruhové či hranaté vhodné do míst poblíž příjezdových cest a komunikací s vyšším statickým zatížením. Výhody: velmi dlouhá životnost, nízká cena, jednoduchá manipulace, 100 % vodotěsnost, po zabetonování jsou pojízdné i pochůzné. Cena: od 7 000 – 35 000 Kč – dle objemu. Ke každé nádrži na vodu zároveň firma ITMS plast s.r.o. dodává příslušnou certifikaci a návod pro usazení jímky (v případě vlastního usazení) a jako bonus dopravu zdarma po celé ČR. Jestliže si nevíte rady, jakou jímku na vodu zvolit, neváhejte nás kontaktovat! Rádi Vám poradíme a nalezneme pro Vás to nejlepší řešení.

Využití srážkových vod

1)  dešťovou vodu lze bez výhrad využít pro splachování WC 2)  praní prádla s využitím dešťové vody nepřináší žádná větší zdravotní rizika než praní v pitné vodě 3)  úklid a jiné podobné činnosti 4)  zalévání zahrady Spotřeba vody v domácnosti je cca 120 l na jednoho obyvatele. Dešťovou vodou lze nahradit až 50 % spotřeby. Není dovoleno přímé propojení potrubí dešťové a pitné vody. Spotřeba vody v domácnosti znázorněná grafem Osobní hygiena WC Praní Drobná hygiena Mytí nádobí Stravování Úklid Zavlažování Aby bylo omezeno množení bakterií, neměla by teplota skladované dešťové vody přesahovat 16°C. Nejvýhodnější je nádrž na dešťovou vodu umístit pod úroveň terénu. Samozřejmě je možné využít i nadzemní nádrže umístěné v nevytápěných prostorách, ale je to méně výhodné. Vodu přiváděnou z okapů do nádrže je nutné zbavit mechanických nečistot pomocí filtru - jako je listí, kusy větví atd. Přiváděná voda by měla být natolik čistá, aby nezpůsobila poškození čerpadla. Akumulační nádrž musí mít odpovídající objem, statickou odolnost vzhledem k uložení a bezpečnostní přepad proti přeplnění.

Reklama

Objem nádrže musí být zvolen tak, aby:

1)  byl dostatečné velký pro potřebnou zásobu vody po dobu přestávky deště tzn. po dobu 2-3 týdnů 2)  nebyl zbytečně velký a voda v nádrži mohla být co nejčastěji měněna za vodu novou a čerstvou Potrubí napojené na akumulační nádrž je možné použít běžné kanalizační. Čerpadlo dopraví dešťovou vodu ke spotřebičím a současně je nutné, aby zajistilo udržení tlaku v rozvodu dešťové vody, pokud je voda přiváděna do domácnosti. Je možné použít běžnou domácí vodárnu nebo čerpadlo s tlakovým spínačem. Výkon čerpadla, by měl být dostačující v případě výkonu 60 l/min. Dostatečný tlak čerpadla dle výškového uspořádání je také nutností. V případě vyšších požadavků na kvalitu dešťové vody je možné do potrubního systému zařadit UV lampu, která zajistí dezinfekci vody. UV lampa se řadí před nebo za čerpadlo. Objem nádrže dle spotřeby vody. Objem nádrže závisí na počtu obyvatel, spotřebě vody na jednoho obyvatele a koeficientu využití dešťové vody.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ITMS plast (4 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama