Dveře z masivu

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
1. 2. 2018
0 komentářů
Dveře z masivu
Příspěvek stavebníka
Všichni se sice divili, ale já jsem prostě nechtěl Sapeli, ani Mandeli. Oslovil jsem známého truhláře, zda by si udělal v zimě čas, a když jsme se předběžně domluvili, tak hurá do toho. No hurá. Začátek se trochu vlekl, ale pak se to rozjelo. Dřevo jsem nakonec sehnal na nedaleké pile. Převezlo se do sušky a práce mohla začít. 

Součástí dodávky bylo:

  • 6x dveře 80 cm (otvor 90 cm) 
  • 3x Dveře 70 cm (otvor 80 cm)
  • 1x lomené dveře
  • 1x posuvné dveře do stavebního otvoru
  • 1x posuvné dveře do pouzdra
  • 12x futra

Domluvil jsem se, že potřebuji dost ušetřit a tudíž si provedu svépomocí tyto úkony:

Reklama
  • nátěr
  • lakování
  • osazení rámů
  • osazení pantů a kování
  • osazení výplní včetně skla

Dveře jsem nejprve natřel jedním nátěrem barvy HK Lasur Grey – wassergrau. Dva nátěry jsem zkoušel dopředu na odpadním kousku, ale už příliš překryly strukturu dřeva. Následovalo broušení brusnou houbičkou a první lakování. Potom broušení a druhé lakování. Rámy i dveře jsem natíral a lakoval v kolmém stavu, vždy obě strany najednou. Po každém kusu jsem kontroloval zda, nedošlo k nějakému ukápnutí barvy nebo laku pomocí baterky. Rámy a dveře byly lehce přišroubované k dřevěným kozám a latím v části, která nebude viditelná. Nejvíce zdržovalo natírání lišt, kterých bylo něco přes 600 kusů! Ještě, že mně mocně pomáhala Káťa, jinak bych se z toho zbláznil. Osazení futer jsem prováděl sám. Futra jsem vyklínkoval a zkontroloval vodováhou.

Potom přišlo na řadu kotvení pomocí čtyř turbo šroubů a nakonec jemné vypěnění okolo stavebního otvoru. Jelikož se pěna rozpíná, tak byla futra rozepřena na 3 místech. Následovalo osazení pantů do rámu i do dveří. Lišty, které drží výplně, jsem na radu známého fixoval pomocí transparentního silikonu. Vyhnul jsem se tím nevkusným hřebíčkům a otlučeným prstům. Než lišty pasovaly do otvoru, musel jsem je zkrátit na pokosové pile (někdy i 3x).

Když byly dveře zkompletované, tak jsem osadil zámek, rosety a kliku. Finálem bylo promazání, nasazení na panty a seřízení. Práce truhláře za 2 měsíce cca 330 hodin. Naše práce za 2.5 měsíce cca 140 hodin. Jak se říká s chutí do toho a půl je hotovo :-)

Náklady

Název položkyCena
Turbošrouby a chem. Kotva
720 Kč
Těsnění šedé 50m
814 Kč
Silikon transparentní 4 kusy
366 Kč
Kování pro posuvné dveře
700 Kč
Barva 5l a lak 7.5l
5 560 Kč
Panty a závěsy
4 530 Kč
Kliky, zámky, mušle
9 136 Kč
Truhlář (práce, výplně, skla)
86 000 Kč
Smrkové dřevo + sušička (4 m3)
19 200 Kč
Celkem127 026 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací