Proč sádrokartonový strop a jak na něj

Autor: Rigips (57 příspěvků)
Kategorie: Sádrokartonář
27. 8. 2021
0 komentářů
Proč sádrokartonový strop a jak na něj
Redakční článek

Ke snížení stropu, zlepšení akustických vlastností současného stropu, zvýšení jeho požární odolnosti nebo pro zakrytí vizuálních nedostatků lze využít SDK stropy. Sestavení je snadné a samozřejmě je možno stropy doplnit o osvětlení. Stanou se tak funkčním i designovým prvkem interiéru.

Sádrokartonové podhledy mají jednu obrovskou výhodu – nízkou hmotnost materiálu, tedy i celé konstrukce. Stávající stropy tolik nezatíží, proto jsou vhodné i pro rekonstrukce staveb. Dokážou také zakrýt veškeré instalace, vyhnete se tak zbytečnému vysekávání.

Výhody SDK podhledů v bodech

  • Nezatěžují stávající stropy, protože jsou lehké.

  • Nemusíte vysekávat rýhy pro elektroinstalace a kabely, jelikož je konstrukce zakryje.

  • Rychle a efektivně zlepší stávající vzhled stropu.

  • Při správné kombinaci materiálů podstatně vylepší odhlučnění stropu.

  • V případě využití minerální izolace zmenší tepelné ztráty konstrukce.

  • Dají se montovat i v koupelně při volbě impregnovaného sádrokartonu.

Reklama
Proč sádrokartonový strop a jak na něj

Typy SDK konstrukce, které lze na strop použít

Na výběr je několik variant konstrukcí, které můžete na montáž stropů použít. Jedná se o podhled montovaný přímo na strop, zavěšený podhled, samonosný podhled a podhled kazetový.

Připevnění sádrokartonu na strop za použití dvojité křížové podkonstrukce z R-CD profilů je vhodné provádět při větším snížení stropu. Při nízkém snížení stropu je možné vytvořit rastr na jednoduché podkonstrukci z R-CD profilů nebo na profilech HUT.

S konstrukcí z HUT profilů nedosáhnete většího svěšení podhledu než 28 mm, a to vč. desky opláštění. Lze ji připevnit pouze na rovný strop, profily nejde výškově vyrovnat, protože jsou uchyceny přímo do stropní konstrukce, tzn. bez závěsu.

Pro výšku svěšení 40-150 mm můžete využít jednoduchou podkonstrukci z R-CD profilů, kde oproti křížové konstrukci dosáhnete i úspory materiálů. Spotřebujete o 50 % méně profilů a nepotřebujete žádné křížové spojky. Je však nutné vzájemně spojit profil CD a přímý závěs/stavěcí třmen pomocí dvou vrutů typu LB, což zvyšuje pracnost montáže.

Nejčastěji se montuje podhled na dvojitém křížovém roštu. Tato varianta zajišťuje nejjednodušší a nejrychlejší montáž. Minimální svěšení stropu je 150 mm, maximální není nijak omezeno.

Proč sádrokartonový strop a jak na něj
Reklama

Pokud potřebujete pomoct s výběrem vhodného typu konstrukce, použijte kalkulačku Rigips, která vám také spočítá spotřebu materiálu. Můžete se také obrátit na technickou podporu Rigips (tel. 226 292 224) kde vám poradí s technickým řešením. Dotaz je také možné položit přes webový formulář.

Jak připravíte rastr křížové podkonstrukce podhledu?

Nejdříve si na stěně označte polohu budoucího podhledu. Nezapomeňte brát v potaz i tloušťku opláštění. Brnkací šňůrou, laserem nebo pomocí profilu vyznačte obrysovou čáru podhledu.

Obvodové R-UD profily před jejich usazením podlepte pěnovým napojovacím těsněním, abyste docílili co nejlepších akustických vlastností konstrukce. Poté R-UD profily připevněte do zdiva plastovými natloukacími hmoždinkami, nebo zvolte jiný vhodný spojovací materiál podle typu podkladu. Dodržte maximální rozteč připojení 800 mm. První připojení umístěte v maximální vzdálenosti 200 mm od rohu místnosti.

Vyměřte polohu závěsů. Ve směru nosných profilů musí být jejich rozteč max. 900 mm, v kolmém směru max. 1 000 mm. Vytvoříte tak síť závěsů o rozměrech 0,9×1 m. Krajní nosný R-CD profil umístěte v max. vzdálenosti 1 000 mm od stěny a krajní závěs v opačném směru ve vzdálenosti max. 900 mm od stěny.

Proč sádrokartonový strop a jak na něj
Reklama

V případě montáže do betonového stropu připevněte drát s okem k nosnému stropu ocelovou hmoždinkou DN6, do dřevěných prvků stropu jej připevněte pomocí vrutu s plochou hlavou typu FN. Zašroubujte jej do boku trámu, kdy je vrut namáhán na střih. Není možné aplikovat plastové zatloukací hmoždinky pro nosné kotvení podhledů k nosnému stropu. K jinému typu stropu zvolte vhodné spojovací prostředky.

Nyní nasuňte pérové závěsy na závěsné dráty, nezapomeňte lehce stlačit péro závěsu.

Na obvodové R-UD profily položte nosné R-CD profily a zaklesněte pérové závěsy do R-CD profilů. Pomocí spojovacích kusů pro R-CD profily můžete R-CD profily nastavit. Sousední napojení R-CD profilů je třeba vystřídat alespoň o šířku desky, tedy o 1 250 mm. To stejné platí i u spodních montážních profilů R-CD.

Vložte montážní profily R-CD do obvodových R-UD profilů. Přidělejte je křížovými spojkami k nosným profilům R-CD. Rozteč montážních profilů je max. 500 mm.

Před opláštěním stropu vyrovnejte rošt do vodorovné polohy. Chcete-li dosáhnout co nejlepších akustických výsledků, použijte Modré akustické desky Rigips v kombinaci s minerální izolací.

Proč sádrokartonový strop a jak na něj

Kurz výstavby sádrokartonového podhledu je tu pro vás

Pokud by vám postup prací nebyl zcela jasný, je vám k dispozici kurz výstavby sádrokartonového podhledu ve Škole suché výstavby Rigips. Prakticky si zde vše vyzkoušíte a seznámíte se s různými variantami SDK podhledů, zjistíte, jak správně pracovat s deskami, jak vést elektroinstalace, sestavit rastr i provést opláštění vč. tmelení. Na závěr se seznámíte s pravidly pro zabudování svítidel a dodatečné kotvení břemen. Škola suché výstavby nabízí mimo jiné i certifikační školení montáže sádrokartonu pro všechny profíky v oboru.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Rigips (57 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama