Podhled ze sádrokartonu má spoustu výhod i snadnou montáž

Autor: Rigips (57 příspěvků)
27. 8. 2021
0 komentářů
Podhled ze sádrokartonu má spoustu výhod i snadnou montáž
Redakční článek

Jestliže potřebujete snížit světlou výšku místnosti, zlepšit zvukovou izolaci současného stropu nebo zvýšit požární odolnost, pak určitě oceníte strop ze sádrokartonu. Montáž zvládnete i svépomocí a jednoduše do něj zabudujete také světla. Jedná se tak nejen o funkční, ale i designovou část interiéru.

Sádrokartonové podhledy mají jednu skvělou vlastnost, a tou je nízká hmotnost. Stávající stropy tak nejsou tolik zatěžovány. Také díky tomu můžete zakrýt veškeré instalace a vyhnout se tak náročnému sekání.

Výhody sádrokartonových podhledů

  • Bez sekání schováte veškeré instalace.

  • Rychle zakryjete nevzhledný stávající strop.

  • Celá konstrukce je lehká a nezatěžuje zbytečně současné stropy. Hodí se proto i pro rekonstrukce.

  • Zlepšuje zvukovou izolaci.

  • Za použití minerální izolace snížíte tepelné ztráty.

  • Impregnovaný sádrokarton můžete použít i v kuchyni a koupelně.

Reklama
Podhled ze sádrokartonu má spoustu výhod i snadnou montáž

Typy SDK konstrukcí vhodných na strop

Vybírat můžete z více druhů SDK podhledů, a to z:

  • podhledu montovaného přímo na strop,

  • závěsného podhledu,

  • samonosného podhledu,

  • podhledu kazetového.

Potřebujete-li hodně snížit strop, provádějte montáž podhledu na dvojité křížové podkonstrukci z R-CD profilů. Při nízkém snížení vytvořte rastr na jednoduché podkonstrukci z R-CD profilů nebo na profilech HUT.

Pokud použijete HUT profily, můžete dosáhnout maximálně 28 mm svěšení podhledu vč. desky opláštění. Profily jsou ukotveny přímo do stropní konstrukce, není tedy možné je vyrovnat, proto potřebujete zcela rovný stávající strop.

Jednoduchou podkonstrukci z R-CD profilů využijete v případě svěšení 40-150 mm. Oproti křížové konstrukci s ní ušetříte materiál – o přibližně 50 % méně profilů a křížové spojky. Na druhou stranu je pracnější montáž, protože je nutné vzájemně spojit CD profil a přímý závěs/stávající třmen dvěma vruty typu LB.

Reklama
Podhled ze sádrokartonu má spoustu výhod i snadnou montáž

Nejčastěji využívanou možností je podhled na dvojitém křížovém roštu. Oblíbená je zejména pro svou jednoduchou a rychlou montáž. Maximální výška svěšení není nijak omezena, minimální svěšení stropu je však 150 mm.

Pro výběr vhodného typu konstrukce a SDK desek použijte kalkulačku Rigips, která vám spočítá spotřebu materiálu. Ten poté můžete poptat u jednoho z distributorů, nebo oslovit firmu na portálu NejŘemeslníci.cz. V případě potřeby se obraťte na technickou podporu Rigips, tel. 226 292 224, nebo použijte webový formulář.

Příprava rastru křížové podkonstrukce podhledu

Vyměřte na stěně polohu budoucího podhledu, berte v úvahu i tloušťku opláštění. Pomocí „brnkací šňůry“, laseru, nebo profilu vyznačte čáru podhledu.

Pro lepší akustické vlastnosti podlepte obvodové R-UD profily pěnovým napojovacím těsněním. Následně do zdiva připevněte R-UD profily. Použijte k tomu plastové natloukací hmoždinky, nebo podle druhu podkladu zvolte jiné vhodné připevňovací prostředky. Maximální rozteč připevnění by měla být 800 mm a vzdálenost prvního připojení nejvíce 200 mm od rohu místnosti.

Teď rozměřte polohu závěsůrozmístěte je. Jejich maximální rozteč ve směru nosných profilů musí být 900 mm a v kolmém směru 1 000 mm, vznikne vám tak síť závěsů 0,9×1 m. Krajní nosný R-CD profil umístěte max. 1 000 mm od stěny, krajní závěs v opačném, tedy kolmém, směru max. 900 mm.

Reklama
Podhled ze sádrokartonu má spoustu výhod i snadnou montáž

K nosnému stropu připevníme drát s okem buď jednou ocelovou hmoždinkou DN6 do betonu, nebo do dřevěných prvků stropu jedním vrutem s plochou hlavou typu FN. Vrut zašroubujte do boku trámu, kdy je namáhán na střih. Pro nosné kotvení podhledů k nosnému stropu nikdy nepoužívejte plastové zatloukací hmoždinky. U jiných stropů zvolte jiné vhodné upevňovací prostředky.

Pérové závěsy nasuňte na závěsné dráty, je nutné mírně stlačit péro závěsu.

Nosné R-CD profily položte na obvodové R-UD profily, poté zaklesněte pérové závěsy do R-CD profilů. Délku R-CD profilů lze nastavit spojovacími kusy určenými pro R-CD profily. Důležité je vystřídání sousedního napojení R-CD profilů minimálně o šířku desky, tj. 1 250 mm. Platí to i pro spodní montážní R-CD profily.

Vložte montážní R-CD profily do obvodových R-UD profilů a spojte je křížovými spojkami k nosným R-CD profilům. Dodržte maximální rozteč montážních profilů 500 mm.

Před připevněním SDK desek vyrovnejte osazený rošt z R-CD profilů do vodorovné polohy. Jestliže potřebujete dosáhnout co největšího akustického komfortu, použijte Modré akustické desky Rigips společně s minerální izolací.

Podhled ze sádrokartonu má spoustu výhod i snadnou montáž

Co je Škola suché výstavby Rigips?

Existuje Škola suché výstavby Rigips, kde najdete i kurz výstavby sádrokartonového podhledu. Jestliže si nejste jisti, jak při montáži postupovat, je pro vás ideální volbou. Vše si tam prakticky vyzkoušíte pod vedením odborníků s dlouholetou praxí v oboru. Obeznámíte se tam s různými variantami SDK podhledů, naučíte se správné práci s deskami, vedení elektroinstalací, sestavení rastru a také samotné opláštění včetně tmelení.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Rigips (57 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama