Stavba domu v pandemii - 3. monolitický překlad a věnec

Autor: Drakovci (37 příspěvků)
17. 8. 2021
5 komentářů
Stavba domu v pandemii - 3. monolitický překlad a věnec
Příspěvek stavebníka

Monolitický překlad aneb Velikonoce a drátování

Další etapa v našem svépomocném zdění spočívala ve smontování drátěné kostry monolitického železobetonového překladu nad budoucím 4m HS portálem. Dle projektu se jednalo o koš zhotovený z pěti metrových roxorů Ø 12 a 18mm vyztužený 8mm třmínky.

Osazení poměrně těžkých roxorů a jejich následné drátování bylo díky zapůjčenému lešení snadnější. Jelikož to ovšem vyšlo na Velikonoce 2020, které byly omezené pandemií, tak místo pletení pomlázky jsme si upletli krásnou kostru překladu. K vázání třmínků k roxorům jsme využili ruční vazačku drátků, se kterou šla práce rychleji od ruky.

Stavba domu v pandemii - 3. monolitický překlad a věnecStavba domu v pandemii - 3. monolitický překlad a věnec

Bednění věnce Veloxem

Cenově vyjde bednění systémem Velox sice o něco dráže než klasické dřevěné bednění, ale výhody tohoto systému jsme spatřovali v rychlosti sestavení a snadné instalaci bednění. Bednění se stává součástí věnce a tvoří tak jeho pevnou část jako věncové cihly, přičemž jeho výhodou jsou izolační vlastnosti. Spotřeba betonu je o něco menší než při použití dřevěného bednění, přičemž výhodou je téměř bezodpadový proces.

Do bednění jsme usadili na distanční podložky armovací koše, které jsme si objednali z Třmínky.cz. Koše jsme postupně provázali napojením mezi sebou a ohnutými roxory v rozích.

Reklama
Stavba domu v pandemii - 3. monolitický překlad a věnecStavba domu v pandemii - 3. monolitický překlad a věnecStavba domu v pandemii - 3. monolitický překlad a věnec

Bednění překladu

Abychom mohli Velox přetáhnout i nad bedněním překladu, tak jsme se rozhodli ze dřeva, které posloužilo jako bednění základní desky sestrojit bednění překladu. Prkna s výstuhami jsme si stloukli za pomoci hřebíků na zemi a měli tak dvě velké desky, které jsme s trochou obtíží nakonec dostali do připraveného otvoru. Venkovní deska byla vevnitř překladu vyplněna 8cm extrudovaným polystyrenem. Obě desky jsme k sobě zajistili závitovými tyčemi a pro jistotu celou konstrukci zpevnili drátem, protože objem a zejména hmotnost budoucí betonové směsi, která měla vyplnit monolitický překlad s věncem zároveň, nám naháněla hrůzu.

Pod bednění překladu jsme si z příčkových cihel postavili pomocné sloupy, které byly před samotným betonováním doplněny o kovové stavební podpěry.

Reklama

Betonujeme překlad a věnec

Po předchozí přípravě bednění bylo už samotné betonování díky pumpě snadné. Jak se ukázalo, tak objednaný beton nám vyšel takřka na kolečko přesně.

Po jeho propadnutí do věnce jsme jej ještě na některých místech doplnili a hladítkem zarovnali.

Dobrá rada je odklidit veškerý popadaný beton na zem dokud není ztuhlý a zaschlý, protože v našem případě jsme toto opomenuli a o to víc si zpestřili naše další stavění o očištění hydroizolace od hroud betonu sekáčkem. :-)

Video z betonáže

Na celé to naše betonování se můžete podívat ve videu.

Příště budeme pokračovat zděním příček s přípravou na stavební pouzdra a jejich překlady.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Betonáž věnce a monolitu
18 500 Kč
XPS polystyren, drátky, bednění překladu
1 500 Kč
Armování
12 000 Kč
Velox bednění
21 500 Kč
Celkem53 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Drakovci
Drakovci (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama