Příčky a JAP v přízemí

Autor: Jiří (22 příspěvků)
2. 9. 2021
0 komentářů
Příčky a JAP v přízemí
Příspěvek stavebníka

Příčky

Byla zima, byla hotová střecha a čekali jsme na montáž oken. Takže vhodná chvíle pustit se do zdění příček v přízemí. V patře jsem se totiž nakonec rozhodl pro SDK příčky, takže ty nespěchaly.

V přízemí máme příček minimum. Tak jsme nejdřív natavili hydroizolaci pod ně. Nedělali jsme ji hned všude, abychom ji nezničili, ale postupně jsme IPU dodělávali. Jen jednou jsme ji nestihli včas před montáží trubek k radiátoru, tak to pak byl trochu boj, je lepší si to časově lépe hlídat.

Protože nám spolu s obvodovým zdivem dovezli i jednu paletu příčkovek (Porotherm 11,5 Profi), použili jsme je. Podle rady pana Tesárka jsme je nelepili pěnou, ale lepidlem. To jsme nanášeli malířským válečkem a šlo to krásně. Nad dveře jsme použili nenosný překlad Porotherm KP 11,5.

Potřebovali jsme ale udělat ještě jednu malou zeď a cihly došly, tak jsme koupili Ytong. Příčky se s ním dělají snadněji (řezání, apod.). Nad dveře jsme překlad od ytongu neměli, ale někdo nám radil, že pokud zeď není nosná, tak stačí ytong jen slepit a bude to držet krásně. Tak jsme pro jistotu slepili dva ytongy rovnou na zemi, udělali do nich drážku a zalili roxor. Vznikl tak takový rádoby překlad. A fakt s tím problém není, takhle nenosná zeď drží krásně, nic nepraská.

V jedné místnosti máme dveře hned u zdi. Protože nemohou být nalepené přímo na zeď, bylo potřeba udělat odskok cca 15cm. Někdo na to používá ytong, někdo dřevěný hranol, někdo je masochista a údajně řeže cihly. No, my to udělali ze sádrokartonu (profily na hmoždinky do zdi, pak sádroš, nakonec omítka) a je to v pohodě.

Protože jsme kombinovali více materiálů (cihla, ytong, SDK) bál jsem se trochu, jestli nebude někde praskat omítka (říká se totiž, že se to míchat nemá). Materiály se nám ale stýkají v rozích. Na jednom rohu se nám dokonce potkávají všechny tři uvedené materiály. Pod omítku jsme ale v těchto místech dávali perlinku a musím to zaklepat - drží to, nepraská, funguje :-)

Jinak jsme dodrželi klasické rady - příčky se s obvodovými zdmi propojují nerezovými páskami (sehnal jsem je v DEKu), které jsme kotvili na hmoždinky (do obvodové zdi hmoždinka, pak pásek ohnout a zazdít do příčky) a to mezi každý druhý šár. No a na výšku se zeď zdí 1-2cm pod strop a díra se dopění, aby byl umožněn průhyb stropu a zdi tlakem nepraskaly.

JAP

Pouzdro JAP pro posuvné dveře nám tvoří v podstatě jednu zeď. Takže montáž byla poměrně jednoduchá. Na jedné straně se pouzdro podezdilo ytongem do správné výšky, montážními páskami uchytilo ke zdi v daném otovuru, a mezera se dopěnila. Na druhé straně se pouzdro kotvilo hmoždinkami přímo do zdi. Případné mezery se dopěnily a dolepily XPS polystyrénem. Z jedné strany jsme pak ještě poudzro obezdily, aby bylo stejně široké, jako 30tka zeď, do které se montovalo.

Pouzdra se nemají nijak rozebírat, dokud se nenamontují. Protože jsem si ale někde všiml nějakých ohnutých plechů a neměl jsem žádnou zkušenost, tak jsem nevěděl, co vadí a nevadí a trošku je rozebral už na podlaze (kvůli případné reklamaci). Šlo to dost ztuha. Naštěstí se dá vše zase složit, jen se s tím bez ukotvení dost špatně pracuje.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
JAP Pouzdro
7 500 Kč
Materiál
15 000 Kč
Celkem22 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jiří
Jiří (22 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací