Hrubá stavba - deska, obvodové zdivo a věnec

Autor: Kuba (1 příspěvek)
25. 7. 2021
3 komentáře
Hrubá stavba - deska, obvodové zdivo a věnec
Příspěvek stavebníka

Základová deska

Na desku jsme si svépomocí netroufli, takže k té moc poznatků nemám. Cenově nás vyšla na 2.050 Kč/m2. Co mne zaujalo je to, že bednění bylo vytvořeno z 18mm OSB desek, připevněných natloukacími hmoždinkami a zvenku už desky nebyly ničím zapřené. Moc jsem tomu nevěřil, ale fungovalo to překvapivě dobře, nikde se nic nevyboulilo.

Zároveň nám firma napojila vodu na vodoměrnou šachtu, odpady na kanalizaci a natáhli chráničku k elektroměrnému sloupku. Voda se určitě hodí, ale u odpadů si nejsem jistý, jestli se trubka nepoškodila, když v místech vedení jezdila např. pumpa na beton.

Také navezli štěrk na příjezdovou cestu k desce, což se během stavby osvědčilo.

Hrubá stavba - deska, obvodové zdivo a věnec

Obvodové zdivo

Stavíme z broušených cihel (30cm na pěnu). Levněji vyšly cihly od Heluzu, ale ve chvíli, kdy mi cihly skládali na desku, tak volalo zastoupení z Wienebergeru, a když jsem jim řekl, že Heluz byl výhodnější, tak by prý klidně 30 000 slevili. Takže cena ve výsledku podobná, asi záleží, co si člověk zrovna vyjedná.

Heluz cihly zdarma napočítá. Ovšem pravděpodobně díky výběru cihel (UNI 30) mi nenapočítali žádné rohové cihly. To byla chyba, není problém si je nařezat Aligatorem, ale je to zbytečná práce navíc.

Srovnání malty pod první šár jsme nechali na Heluzu. Šlo cca o 120 bm a trvalo to asi 8 hodin. I když v podmínkách Heluzu se píše, že technik maltu nesrovnává, tak ten náš ji stahoval sám, čímž nám ušetřil hodně času a práce. Příště bych službu objednal znovu, jsou to sice peníze navíc, ale sami bychom stejného výsledku určitě nedosáhli. Výškový rozdíl na desce jsme měli 1,6cm a zakládací malta nám vyšla akorát.

Se založením souvisí i hydroizolace. V projektu jsme měli PVC, nikoli zde oblíbený modifikovaný pás. Správně přijde pod PVC (ochrana proti poškození) i nad PVC (opět ochrana + brání kontaktu s podlahovým EPS) geotextilie. Izolatéři dali geotextilii pouze pod PVC s tím, že na geotextilii by se špatně zakládalo a malta fólii nepoškodí. Zakládací technik taky z PVC moc nebyl nadšený, protože po něm malta hodně klouže. Je potřeba mít PVC dobře ukotvené a ideálně bez vln. Problém byl ovšem s větrem, který PVC zvedal, a tím docházelo k praskání a posunování malty. Takže ve větru je potřeba PVC zatížit, aby se pod maltou ani nehlo.

Druhý den přišlo na řadu samotné založení. Přesto, že stavíme na pěnu, tak první šár jsme dávali do tenké vrstvy flexibilního lepidla. Malta už je druhý den vytvrdla, takže není problém rohy naskládat na sucho a dobře rozměřit.

Do prvního šáru jsme sypali kuličky polystyrenu, ale přesto, že jsme měli udělanou násypku, tak to nebyla moc hezká práce. Už při malém poryvu větru lítají kuličky všude okolo, příště bych určitě vzal cihly už vyplněné, nehledě na vyšší cenu.

Přesnost cihel mě (stejně jako mnoho ostatních přede mnou) nemile překvapila. Broušený směr je v pořádku, ale v ostatních směrech jsou několik mm odchylky běžné. Měření vodováhou přes takové cihly není potom žádná sláva, ale asi jsem měl přehnané očekávání.

Samotné zdění na pěnu bylo jednoduché a rychlé. Problém opět pouze ve větru, kdy pěna lehce odletí z cihly, než stihnete položit další. Je pravda, že stačí 0,5mm schodek mezi cihlami a už se horní cihla na spoji dvou spodních kýve, ale pěna po zaschnutí takovou malou nerovnost "srovná". Pokud byl schodek větší (více než 1mm), tak jsme cihly zabrousili. Osvědčila se AKU bruska z Lidlu a diamantový kotouč.

Reklama
Hrubá stavba - deska, obvodové zdivo a věnecHrubá stavba - deska, obvodové zdivo a věnec

Věnec

Na armaturu věnce jsme použili hotové třmínky z DEKu a na vázání jsme si půjčili AKU vazač. Je to opravdu velký pomocník a příště bych postupoval stejně. Jenom pozor na cenu vázacího drátu, půjčení vazače na víkend vyšlo cca na 500, ale vázací drát na cca 120 bm věnce nás vyšel asi na 1 200 Kč. Armaturu jsme položili na zdivo, vyvázali rohy a začali jsme dělat bednění.

Na bednění jsme koupili OSB desky o tloušťce 15 mm. Natloukli do nich hřebíky do potřebné výšky, spojili na horní hraně pomocí latěk a takto připravené bednění posadili na poslední šár zdiva. Poté jsme drátem 1,4 mm desky rádlovali k sobě. Drátu padlo cca 4 kg, rádlovali jsme každých 80 - 120 cm, ale některá místa se mírně vyboulila, příště bych drát dával každých 60 cm.

V místech, kde povede skrz věnec vzduchotechnika, jsme vložili do bednění 200 mm KG trubku.

Na betonování jsme objednali pumpu z betonárky. Lešení jsme měli pouze na kozách a ručně posouvali. Rychlost práce, ani výška lešení nebyla dostatečná, příště bych určitě zapůjčil pojízdné lešení a udělali bychom dvě skupiny, jedna by pouze hlídala hadici pumpy a druhá hutnila a rovnala beton.

Hrubá stavba - deska, obvodové zdivo a věnecHrubá stavba - deska, obvodové zdivo a věnec
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací