Fasády s keramickými a dekorativními obklady

Autor: Baumit (29 příspěvků)
Kategorie: Zateplení fasády
12. 7. 2021
0 komentářů
Fasády s keramickými a dekorativními obklady
Komerční

Zateplování rodinných i bytových domů je dnes běžnou záležitostí. Kromě úspor na vytápění vám ale také dnešní pokroková doba nabízí různé možnosti, jak upravit finální povrch fasády. Mezi zajímavá a originální řešení neodmyslitelně patří keramické a dekorativní obklady.

Jak jistě víte, obklady na fasádách nejsou žádnou novinkou. Ještě nedávno byl však jejich výběr docela omezený. Nyní se ale situace zlepšila, a to i díky nově získané evropské certifikaci ETICS Baumit Ceramic. Jedná se o moderní zateplovací systém s finální úpravou fasády z keramických a dekorativních obkladů, dříve užíval název KERA.

Tento zateplovací systém je vhodné aplikovat na podklad z běžného zdiva i na monolitický nebo prefabrikovaný beton. Příprava povrchu není nijak složitá, důležité je především zajištění soudržnosti všech vrstev. Povrch tedy musí být rovný, bez prachu a vlhkosti.

Fasády s keramickými a dekorativními obkladyFasády s keramickými a dekorativními obkladyFasády s keramickými a dekorativními obklady

Výběr vhodného materiálu na zateplení

Na zateplení tento systém umožňuje použít jak minerální vatu, tak i polystyren (EPS-F). Výběr izolantu záleží na více faktorech, např. odolnosti proti požáru (zejména u vícepodlažních a výškových budov) nebo na výši investice, kterou jste se rozhodli do zateplení domu vložit.

Minerální vata vyžaduje vyšší náklady, jelikož je zde mimo jiné i vyšší spotřeba materiálu. Kromě toho však můžete zvolit i šedý fasádní polystyren Baumit StarTherm, se kterým se na stavbě lépe manipuluje, zajistí nižší výdaje a má lepší tepelněizolační vlastnosti.

Postup montáže zateplovacího systému

Rozdíl mezi těmito materiály je také v systému lepení. Při lepení polystyrenových desek nanesete tzv. obvodový rámeček se třemi vnitřními terči lepící hmoty o průměru 120 cm na horizontální ose desky. Cílem je slepit alespoň 60 % plochy. U běžných ETICS systémů je tato minimální hodnota 40 %. Lamely minerální vaty s kolmým vláknem je nutné lepit vždy celoplošně, abyste dosáhli větší přídržnosti k podkladu. Dodržte technologickou přestávku 24 hodin pro zatvrdnutí lepidla.

Další postup je už u obou izolantů shodný. Do obvodového pláště budovy se izolant kotví přes sklotextilní armovací síťovinu pomocí šroubovacích hmoždinek. Jejich počet je dán statickým výpočtem. Při volbě systému Baumit Ceramic máte možnost výběru mezi dvěma typy sklotextilních výztužných síťovin.

První možností je použití jedné vrstvy síťoviny Baumit KeraTex (gramáž 343 g/m2). Tuto síťovinu vložte do čerstvě nanesené vrstvy stěrky Baumit StarContact a ukotvěte šroubovacími hmoždinkami Baumit S, ejotherm STR U 2G s malými zátkami nebo hmoždinkami Termoz CS 8.

Dalším řešením může být použití dvou vrstev standardní síťoviny Baumit StarTex (gramáž 145 g/m2). Zde je však nutné dodržet technologický postup a zavčas propojit základní stěrku s jednotlivými vrstvami sítě, aby později nedošlo k separaci (zprahnutí).

K lepení keramických obkladů se pak používá flexibilní lepící malta Baumit Baumacol FlexTop a pro spárování je doporučeno aplikovat cementovou spárovací hmotu Baumit Ceramic F. Jestliže máte spáry menší než 8 mm, můžete použít i spárovací hmotu s označením Baumit Baumacol PremiumFuge. Tato spárovací hmota nabízí až 24 barevných odstínů.

I při usazování keramických obkladů a pásků na zateplovací systém je nutné dodržet určitá pravidla. Jeden z doporučených postupů je nanesení lepící hmoty jak na obklad, tak i na podklad s přesně danými dilatačními spárami na celkové ploše obkladu.

Fasády s keramickými a dekorativními obklady

Baumit Ceramic – řez fasádou – vrstvy:

1 Keramický obklad

2 Baumit Ceramic F – cementová spárovací hmota

3 Baumit Baumacol FlexTop – flexibilní lepidlo na obklady a dlažby

4 Baumit StarContact – lepicí a stěrková hmota s vysokou přídržností

5 Baumit KeraTex – sklotextilní síťovina pro výztužnou vrstvu

6 Baumit StarTherm – šedé objemově stabilizované fasádní desky z polystyrenu

7 Baumit S – hmoždinky s ocelovým šroubovacím trnem

Jeden z mála výrobců s evropskou certifikací

V tomto odvětví Baumit momentálně jako jeden z mála českých výrobců disponuje evropskou certifikací. Baumit Ceramic si na trhu získal velikou oblibu. Jediné, co do letošního roku omezovalo jeho použití, byla poměrně malá škála obkladových materiálů splňujících podmínky pro získání české certifikace, což se s novou evropskou certifikací naštěstí změnilo.

A čím je to významné pro vás? Hlavní výhodou je větší výběr keramických a dekorativních obkladů. Už totiž není třeba pro jejich použití předem odzkoušený přesný typ a výrobce, ale stačí dodržet předepsané technické parametry jakéhokoliv obkladového materiálu.

Pro zateplovací systémy jsou stanoveny poměrně přísná kritéria, např. nasákavost, pórovitost, paropropustnost, pevnost v ohybu, objemovou hmotnost a další. Keramické obklady, které tato hlediska splní, mohou být bez dalšího přezkoušení ihned použity.

Je však nutné podotknout, že evropská certifikace platí obvykle pro zateplovací systémy při tloušťce izolantu do 20 cm, proto s tím raději při realizaci počítejte.

Fasády s keramickými a dekorativními obklady
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Baumit (29 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama