Sádrokartonové profily a práce s nimi

Autor: Rigips (57 příspěvků)
Kategorie: Sádrokartony
9. 7. 2021
0 komentářů
Sádrokartonové profily a práce s nimi
Redakční článek

Základem sádrokartonových konstrukcí jsou stavební profily z ocelového pozinkovaného plechu, ze kterých se tvoří rastr pro následné opláštění sádrokartonovými deskami.

Při stavbě příček využijete UW a CW profily, v konstrukcích podhledů, předstěn a podkroví zase UD a CD profily.

Řešíte stavbu sádrokartonové příčky, podhledu, předstěny či opláštění podkroví? Vyzkoušejte kalkulačku Rigips. Ve třech krocích zjistíte, kolik materiálu budete potřebovat.

Typy profilů

Reklama

1. Stěnové profily

Stěnové profily najdou využití při montáži svislých konstrukcí, tj. sádrokartonových příček a předsazených stěn.

Do této kategorie patří různé typy, pojďme si některé z nich představit:

R-UW profil – Jde o vodící vodorovný profil ve tvaru písmene „U“. Je určen pro stěnové konstrukce a konstrukce volně stojících předsazených stěn. Je tenkostěnný, vyrobený z pozinkované oceli o tloušťce 0,6 mm.

Sádrokartonové profily a práce s nimi

Profil seženete v šířce 50, 75, 100, 125 a 150 mm a v délce 4000 mm.

R-CW profil – Opět tenkostěnný profil z pozinkované oceli, tentokrát však svislý a ve tvaru písmene „C“. Jedná se o nosný profil určený pro stěnové konstrukce, samonosné podhledy a konstrukce volně stojících předstěn. Vkládá se do UW profilů a slouží k připevnění opláštění sádrokartonové příčky.

Zakoupíte v šíři 50, 75, 100, 125 nebo 150 mm, v délce od 2600 mm do 8000 mm, popřípadě v délce na míru.

Výztužný UA profil – Tento profil využijete zejména při montáži dveřních zárubní a konstrukce samonosných podhledů, ale také pro vyztužení konstrukcí z hlediska zvýšení únosnosti břemen. Je to výztužný ocelový žárově pozinkovaný plech o tloušťce 2 mm.

Reklama
Sádrokartonové profily a práce s nimi

K přiléhajícím konstrukcím UA profil ukotvíte pomocí systémových úhelníků. K připevnění desek do těchto profilů použijte šrouby typu TB s vrtací špičkou.

Dostupný v šířkách 50, 75 a 100 mm.

UW MAX profil – Jedná se o speciální zesílený profil o tloušťce 1 mm. Je určený pro konstrukci tzv. kluzného napojení příčky při řešení průhybu stropní konstrukce v rozmezí 20 až 55 mm.

2. Stropní profily

Stropní profily jsou určeny ke konstrukci podhledů, podkroví a předsazených stěn.

Patří sem:

R-UD profil – Profil určený pro podhledové konstrukce a konstrukce spřažených předsazených stěn. U podhledu se jedná o montovaný profil po obvodu konstrukce, do kterého následně vložíte nosný rošt tvořený z R-CD profilů.

Zakoupíte v délce 3000 mm.

R-CD profil – Tento profil můžete použít pro podhledové konstrukce a konstrukce spřažených předsazených stěn. Jeho tloušťka je 0,6 mm a délka od 2600 do 4000 mm.

Reklama
Sádrokartonové profily a práce s nimi

K podélnému nastavení použijte spojovací kus CD. Ke kolmému spojení s dalším CD profilem u dvojúrovňového křížového roštu v podhledu využijete křížovou spojku CD/CD.

Ohýbaný CD profil – Jde o profil ohnutý buď konvexně, nebo konkávně. Používá se pro stavbu obloukových konstrukcí podhledů z ohebných desek Glasroc F Riflex.

Stropní HUT profil – Stropní HUT profil určený pro přímou montáž podhledu na nosnou konstrukci například na krokvě. Je v délce 4000 mm, například na krokve.

Sádrokartonové profily a práce s nimi

Otvory pro vedení instalací

K vedení elektroinstalací slouží prolisy ve tvaru písmene „H“. V CW profilech jsou již z výroby. Při instalaci dbejte na to, aby se tyto výseky nacházely ve stejné výšce.

H-prolis jednoduše prorazte kladivem a následně ohněte, vznikne vám tak otvor. Ve stojinách CW profilů můžete udělat otvory i přímo na stavbě, a to pomocí stupňovitého vrtáku do plechu. Je třeba však následovat tato pravidla:

  • Šířka otvoru musí být minimálně o 1 cm užší než šířka profilu.

  • Otvor nesmí být vyšší než dvojnásobek jeho šířky.

  • Mezery mezi otvory v jednom profilu nesmí být menší než trojnásobek výšky.

  • Hrana otvoru od konce profilu musí být vzdálená alespoň na rozměr šířky daného profilu.

  • V místech napojení profilů nesmějí být žádné otvory.

Jak správně profily krátit

Sádrokartonové profily a práce s nimi

Pro krácení profilů můžete použít jak ruční, tak i elektrické nůžky na plech. Nejdříve nastřihněte příruby profilu, pak profil ohněte a dostřihněte. Nikdy však nepoužívejte rozbrušovací pilu! Mohlo by dojít ke zničení ochrany profilu proti korozi.

U CW profilů je vhodné alespoň na jedné straně délky profilu zachovat H-prolisy pro jednodušší vedení elektroinstalace.

Správné nastavování délky profilů

CW profily nastavujeme pomocí UW profilu o délce 100 cm. Tento kus CW profilu nazýváme příložka. Nasuňte příložku na spojované CW profily tak, aby každý konec byl překryt 50 cm UW profilu. Následně propojte perforačními kleštěmi, nýty nebo samovrtnými šrouby do plechu typu LB.

CD profily spojíte speciální spojkou, spojovacím kusem CD. Oba konce jsou ve spojce volně nasunuty.

Sádrokartonové profily a práce s nimi

Nejpoužívanější příslušenství suché výstavby

Stavěcí třmen a přímý závěs – Používá se v konstrukcích předsazených stěn spřažených, při přímém opláštění stropu či v podkroví.

Pérový závěs s drátem – Pérový závěs s drátem se používá při montáži dvouúrovňového křížového roštu v podhledu.

Alternativou je závěs Nonius, pokud požadujete zvýšenou tuhost podhledu a požární odolnost seshora, používá se také u samostatných požárních předělů.

Krokvový závěs a krokvový nástavec – Krokvový závěs využijete v podkroví pro přímou montáž na krokve.

Krokvový nástavec zase uplatníte při větší tloušťce podkrokevní izolace. Z jedné strany se nachází plocha s lepící páskou pro přilepení parozábrany a přišroubování stavěcího třmenu pro montáž CD profilu. Tohle vám umožní bezpečnější umístění parozábrany mezi prvky podkonstrukce a také vám to dovolí vést elektroinstalace dutinou mezi SDK a parozábranou, kterou tak neporušíte.

Sádrokartonové profily a práce s nimi

Technologické postupy

Kompletní soubor technologických postupů pro správnou montáž konstrukcí suché vnitřní výstavby Rigips včetně použití a zpracování sádrokartonových profilů a příslušenství naleznete v publikaci Montážní příručka sádrokartonáře.

Pokud byste si s něčím nevěděli rady, můžete se kdykoliv obrátit na technickou podporu Rigips. Rádi vám poradí s výběrem správného materiálu i s řešením konstrukce.

Tel.: 226 292 224

e-mail: ctp@rigips.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Rigips (57 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama