Představa o budoucím domu, jak na to a co lze využít

Autor: Drakovci (37 příspěvků)
20. 7. 2021
0 komentářů
Představa o budoucím domu, jak na to a co lze využít
Příspěvek stavebníka

Návrh domu, aneb jak přeměnit myšlenky a představy do elektronické podoby a na papír.

V průběhu dlouhých zimních večerů má člověk spoustu času, který může strávit bez většího efektu u televizní obrazovky sledováním nekonečných seriálů. Ovšem v našem případě nás postupně ovládla potřeba plánování a navrhování budoucího domu, kde bychom chtěli prožít další etapu našeho společného života.

Po zběžném nahlédnutí do katalogových projektů jsme byli dostatečně inspirováni na to, abychom se vrhli do vlastního návrhu dispozice domu. Dohodli jsme se na tom, že velikost domu bude okolo 150m2, že to bude přizemní dům typu bungalov s bezbariérovým prostředím a valbovou střechou.

Po prvním nakreslení pár jednoduchých čar na čtverečkovaný papír jsme dospěli k závěru, že snad nám v dnešní online době něco nabídne internet. Už nevím, jak se jmenoval ten grafický program, ve kterém jsme vytvořili během několika minut jednoduchý návrh pozemku s umístěním katalogového domu a umístěním plechové garáže, ale pro další potřeby se stal nedostatečný.

Představa o budoucím domu, jak na to a co lze využít

Programy TURBOFloorplan a Floorplaner.

Na trhu pro profesionály existuje program AutoCAD, ve kterém se zpracovávají kompletní projekty domů, ovšem nám se nechtělo seznamovat se s tímto profi programem a studovat jeho náročné funkce a tak jsme hledali uživatelsky jednodušší variantu programu.

Pro jednoduchý návrh domu a jeho dispozici jsme použili program TURBOFloorplan, ve kterém jsme po několika hodinách vytvořili budoucí podobu našeho domu. Tento program je od českých tvůrců, tudíž umí česky a je v něm snadné vytvořit i dispozici jednotlivých místností. Vytvořený návrh si můžete prohlížet ze všech možných stran, včetně prohlídky ve 3D. Tento program jsme využili spíše pro představu o celkovém domu se střechou a umístěním na pozemku.

Reklama

Pro reálnější dispozici domu jsme využili online program Floorplaner, ve kterém po vygenerování HD fotografií máte pocit, jako když to jsou fotky z reálného prostředí. Tento program Vám umožní se také procházet vytvořeným interiérem ve 3D pohledu. Program je v angličtině, ale je velmi intuitivní a rychle se jej naučíte ovládat. Pro generování více HD fotek jsme si zaplatili za pár euro rozšířenější verzi. Nevýhodou programu je, že je pouze online přes webové rozhraní.

Reklama

Oba programy umí pracovat, i když s určitou rezervou s reálnými hodnotami, jsou intuitivní a uživatelsky příjemné.

Pro budoucí podklady a inspiraci projektanta dostačující. Posuďte sami.

Plány se plánují a projektant nápady mění.

Po několika hodinových sezeních nad projektovacími programy, zejména po vzrušených debatách o detailech, jsme byli s manželkou přesvědčeni o podobě našeho budoucího domečku. Když jsme v roce 2019 emailem oslovili regionálního projektanta s tím, zda by nám nezpracoval projekt rodinného domu, tak nás ubezpečil, že pokud víme, co chceme a máme představu o dispozici, že to jsou vlastně už jenom omalovánky a že nám dle toho vytvoří skutečný projekt pro stavební povolení.

Natěšeni z našich představ jsme na schůzce panu projektantovi ukázali naše výtvory a představy. Po krátké konzultaci a vysvětlení nám ujasnil určité podmínky a zásady, které by se měli do projektu domu promítnout. I přes malé zklamání, že naše návrhy nebyly dokonalé, tak jsme se vrhli do úpravy dispozice domu a přidali pár podstatných změn. Do našeho nového návrhu tak přibylo důležité zádveří, které pokud máte vstup do garáže v domě, tak je nutností.

Při projektování je důležité i umístění domu na pozemku, zejména se situováním místností na jih, popř. západ. Místnost situovaná na sever by zpravidla neměla být obytnou a v našem projektu jsme severní pokoj pro hosty řešili jako posilovnu.

Při další konzultaci s projektantem nás potěšil, že kromě drobných detailů u oken, které dle jeho cítění urovnal, tak k našemu návrhu už neměl výraznějších připomínek a zpracování finálního projektu pro stavební povolení nic nebrání.

Osobní návštěvou na pozemku se seznámil s reálnou situací a po našem návrhu do budoucího projektu navíc zakomponoval budoucí sedmi kubíkovou jímku na dešťovou vodu, terasu a čelní oplocení s pojezdovou bránou.

Reklama

Příprava na stavbu a plánování s předstihem.

Rok 2019 se nesl v přípravě na budoucí stavbu domu.

Na co všechno jsme se připravili, s čím jsme museli před stavbou počítat, vše o projektu a jeho schvalovacím procesu v rámci stavebního povolení a všemi náležitostmi, co všechno jsme museli doložit, tak o to se s Vámi podělíme příště.

Představa o budoucím domu, jak na to a co lze využít
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Drakovci
Drakovci (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací