Srovnání pozemku pod RD a výkop základové spáry

Autor: Burianovi (5 příspěvků)
14. 6. 2021
4 komentáře
Srovnání pozemku pod RD a výkop základové spáry
Příspěvek stavebníka

Stržení ornice a srovnání terénu

Ještě před vystavením stavebního povolení jsem se rozhodl strhnout ornici a připravit si pozemek pod budoucím RD.

Mám kamaráda s traktorbagrem, kterému jsem v minulosti s nečím pomáhal, a to se mi nyní stokrát vrátilo. V sobotu 18. 3. ráno totiž dorazil na pozemek a ornici mi sejmul a následně jsme za pomocí rotačního niveláku pozemek srovnali (on bagroval a já "pískal" výšky), aby se na něm pak lépe pracovalo. Vzhledem k výšce okolního terénu a dodržení základních požadavků na dřevostavbu (dřevěné konstrukce by měly být alespoň 30 cm nad budoucím terénem), jsem se rozhodl zvednout podlahu RD o cca 20 cm, abychom minimalizovali následnou manipulaci se zeminou.

Den předtím jsem si ještě cca stanovil polohu domu, a to vyměřením od již stanovených rohů pozemku. K zaměřené poloze RD jsem přidal cca 1 m do všech směrů, abychom měli i kolem stavby srovnaný terén.

Pomáhejte ostatním - vrátí se Vám to :)

Srovnání pozemku pod RD a výkop základové spáry
Reklama

Zaměření polohy RD

Před zaměřením polohy RD jsem se šel zeptat na stavební úřad, zda je nutné zaměření geodetem a odešel s informací, že za polohu RD zodpovídá stavebník. Rozhodl jsem se tedy polohu určit svépomocí zaměřením od rohů pozemku. Osobně myslím, že pokud bude dům o 10 cm "vedle" je to úplně jedno...Takže jsem si pomocí pásma a provázků chytil čelní rohy a od nich následně přes úhlopříčky chytil rohy zadní. Stavím jednoduchý obdélník, tak bylo zaměření dost rychlé.

Následně jsem pro orientaci bagristy obvod a vnitřní pasy vysypal vápnem (99 Kč za pytel a ještě mi 3/4 zbylo) - abych to měl rovné (ne že by to bylo nutné), vzal jsem si lať, kterou jsem vždy položil podél provázku a klepal do ní zednickou lžící s vápnem.

Srovnání pozemku pod RD a výkop základové spáry
Reklama

Výkop základové spáry

Téměř po měsíci od sejmutí ornice byl tedy na stavbě opět kamarád s bagrem a traktorem s návěsem a započal výkop základové spáry. Obvodové spáry byly dle PD široké 40 cm, vnitřní pasy 30 cm - bagrista měl tedy 2 lžíce 30 a 40 cm. Pro co nejrovnější dno spáry jsme opět použili rotační nivelák, kdy jsem jenom chodil za bagrem a kontroloval hloubku výkopu.

Hodně jsme řešili, zda nechávat hlínu z výkopu na ploše stavby, či odvést na kraj pozemku. Zde určitě platí ono bájné dvakrát měř jednou řež - rozhodl jsem se hlínu odvážet, protože jsem si špatně spočítal výšku HTÚ a tak jsem pak dlooouho kotoučem vozil hlínu zpět.

Samotný výkop byl za cca 6 hodin hotov. Třešničkou na dortě byla jižní stěna domu, kde byl podklad z písku (všude jinde hodně kamene a hlína), který byl ponechán na místě pro zásypy trubek apod.

Za tuto etapu byly náklady téměř nulové - díky tomu, že jsem kdysi bagristovi a dobrému kamarádovi pomáhal já :)

Rotační laserový nivelák je pomocník k nezaplacení

Náklady

Název položkyCena
Rotační nivelák - aliexpres
5 500 Kč
Vápno
99 Kč
Celkem5 599 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Burianovi (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací