Zemnící pásek, průchodky a zalívání pasů - 19 a 22.5.

Autor: Swifftikovi (8 příspěvků)
8. 6. 2021
0 komentářů
Zemnící pásek, průchodky a zalívání pasů - 19 a 22.5.
Příspěvek stavebníka

Zemnící pásek

Musím říct, že tohle zatím byla nejhorší část stavby (i když nás velká část teprve čeká). Většinu informací a postupů beru z videí stavíme svépomoci živě a e4dům svépomocí. Bohužel, u tohoto to nebyl dobrý nápad. Tedy, ne, že by to na videu dělali špatně, ale vypadlo to mnohem jednodušeji, než jaké to bylo.

Každé "klubo" zemnícího pásku FeZn 30/4 mělo myslím kolem 25kg, což se dá zvládnout, pokud to chcete pouze přenést, pokud s tím máte nějak pracovat, už je to trochu něco jiného. Už jen rozdělat spojky "kluba" mi dalo trochu zabrat, ale nějak se to za pomoci šroubováku a kladiva zvládlo (jak se to má skutečně rozdělávat nevím, po skončení už jsem zemnící pásek nechtěl ani vidět). Po rozdělání pozor, protože pásek je tam namotaný na sílu a je silně nepoddajný, tudíž se okamžitě vyroluje z a bez rukavic by to mohlo bolet.

Na videu stavíme svépomoci pásek Pavel Tesárek úplně na pohodu roztahuje, pásek mu uprostřed výkopu na zemi a nevypadá to, že by to bylo nějak namáhavé. Opak je ale pravdou. Měl jsem sebou jen ženu, která stála na jednom konci pásku a když jsem se jej snažil rozmotat, abych jej uložil, ženu to div nezvedalo ze země. Nemluvě o tom, když jsem měl jít do zatáčky, to byla operace pomalu na 20 minut a hodně sprostých slov lítalo okolo. Ženě jsem slíbil, že celou přípravu budeme mít za +-3h hotový... no... byli jsme tam přes 7h, aby to bylo vše připravený.

Nakonec se tedy 3 kluba pásků podařilo rozmotat, vše sespojkovat s přesahy mezi sebou min. 500m a natřít gumoasfaltem, samozřejmost byla podložit jej, aby mohl být pásek celý zalitý v betonu. K tomu se ve 4 rozích přidělal zemnící drát FeZn R10 a jeden prut do místa, kde bude rozvaděč v domě.

Před ochodem jsme ještě na steny udělali značky sprejem, abychom věděli, kam až má sahat beton, alespoň zhruba.

Z této části nejsou ani žádné fotky, protože na to nebyla síla.

Abych nezapomněl, máme z toho pár fotek, jak to vypadalo před přípravou, kdy nám po vyhloubení pasů začalo dost pršet a v pasech bylo cca 30cm vody. Trvalo skoro tejden, než to trochu vyschlo a i tak jsme chodili v blátě a trhali původně udusaný spodek pasů (samozřejmě, před pokládkou zemnícího pásku jsme se snažili vše vyčistit, ale chozením jsme to spíš jen zhoršili).

Reklama
Zemnící pásek, průchodky a zalívání pasů - 19 a 22.5.Zemnící pásek, průchodky a zalívání pasů - 19 a 22.5.
  1. Pokud nespěcháte, počkejte, až vám mokré pasy samy vyschnou :)

  2. Na pokládku zemnícího pásku si vezměte silného kamaráda a hodně trpělivosti.

Průchodky na kanalizaci, vodu a další

Jelikož máme projekt pouze na povolení, tudíž bez prováděček, umístění kanalizace jsem odhadl (aktuálně při pokládce jsme zjistil, že jsem to odhadl špatně, ale co se dá dělat).

Kanalizace bude z KG 125 a tudíž na průchodky jsme použili KG160. Vykopání trochu zeminy a uložení nebylo nikterak pracné (i když v tom blátě nic moc). Jednu trubku jsem připevnili ohnutým roxorem a druhá vypadala, že drží zapřená v hlíně. (pouze vypadala, jak jsme zjistili později)

Na průchodky pro vodu jsme použili korugovanou chráničku o průměru 50mm. Vždy dělejte průchodu více, nikdy nevíte, co ještě v průběhu stavby vymyslíte. Chráničky jsme zase upevnili ohnutými roxory a umístily pod zemnící pásek, takže vypadaly, že drží (opět, pouze vypadaly)

Reklama
Zemnící pásek, průchodky a zalívání pasů - 19 a 22.5.Zemnící pásek, průchodky a zalívání pasů - 19 a 22.5.
  1. Všechny průchodky a chráničky přidělejte i když si myslíte, že drží zapřené

  2. Na přichycení si vemte tenčí roxory - silnější nejdou v krátké délce ohnout a delší se špatně zatloukají.

Zalívání pasů

Na zalívání pasů mi přijeli dva kamarádi, aby honili beton v pasech a žena vše hlídala s nivelákem.

Ze začátku není při lití potřeba cokoliv dělat, chvíli trvá, než se beton srovná a až na konci je třeba jej trochu posouvat do středů (pokud nemáte pumpu, mi ji neměli).

Ve chvíli dosažení vrcholu pasů se nám začali zvedat průchodky na kanalizaci a i některé chráničky vyplavali. Takže KG trubky se zatížili tvarovkama a chráničky zatlačily dolů a doufáme, že pak nimi půjde něco protáhnout, zatím to raději nezkoušíme.

Reklama

Beton do základových pasů 60cm x 60cm byl spočítán na 36m3, což bylo přesné, ale mixy po 7m3 mohou dovést jen 35m3, takže poslední se musel otočit pro ten poslední kubík, protože prostě chyběl.

Výška se neustále kontrolovala nivelákem, aby byla ok. Nyní vím, že je lepší o trochu méně, než více. Při následném pokládání tvarovek je lepší něco málo dobetonovat, než řezat řadu tvarovek.

Nakonec se ještě do betonu zasadily roxory R10 cca 75cm kvůli provázání s betonem ve tvarovkách. Na roxory jsme udělali sprejem značku ve výšce 25cm, po kterou jsme je pak zasazovali do zavadlého betonu. Umístění roxorů jsme dělali zhruba a zhruba, tj. zhruba uprostřed a zhruba 100cm od sebe (aby to vyšlo do každé druhé tvarovky) a mimo pár kousků vše vyšlo.

Zemnící pásek, průchodky a zalívání pasů - 19 a 22.5.Zemnící pásek, průchodky a zalívání pasů - 19 a 22.5.Zemnící pásek, průchodky a zalívání pasů - 19 a 22.5.
  1. Lepší o trochu méně betonu v pasech, než pak řezat ztracený bednění.

  2. Roxorů je vždy málo.

  3. Pumpa není třeba, stačí dva kamarádi.

Náklady

Název položkyCena
KG trubka 160, 2m
900 Kč
Roxory R10, 60m
888 Kč
Chránička korugovaná 50mm
820 Kč
Gumoasfalt 5kg
148 Kč
Zemnící pás 75m, spojky, drát 25m
4 500 Kč
Celkem7 256 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Swifftikovi (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama