Připojení k internetu – na co myslet při stavbě nebo rekonstrukci

Autor: Rychlost.cz (1 příspěvek)
2. 6. 2021
0 komentářů
Připojení k internetu – na co myslet při stavbě nebo rekonstrukci
Komerční

Život bez internetu si v dnešní době dokáže představit jen málokdo. S rozmachem nových technologií roste i požadavek na stabilitu a rychlost, stejně tak i na maximální pokrytí bezdrátového připojení. Ať už stavíte, nebo rekonstruujete, na přípravu pro připojení domácnosti k internetu nezapomínejte. Význam má i husté rozmístění kabelových přípojek v obytných prostorách. Připojení přes kabel totiž ve srovnání s Wi-Fi přináší řadu výhod.

Internet využívá přes 80 % českých domácností

Pryč jsou doby, kdy byl internet jen výsadou mladých a vzdělaných lidí. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v roce 2019 aktivně využívalo internet více než 80 % českých domácností. Pokud se podíváme hlouběji do minulosti, zjistíme, že v roce 2005 mělo internet k dispozici jen 19 % domácností. Rozmach je tak opravdu výrazný a s velkou pravděpodobností bude dál pokračovat.

Za zmínku také stojí skutečnost, že se internet stal dostupným a hojně využívaným prostředkem i pro osoby z řad seniorů. Opět to potvrzují i statistiky ČSÚ – zatímco v roce 2010 využívalo připojení k internetu jen 13 % osob nad 65 let, v roce 2019 jich bylo už 39 %.

Nové technologie kladou vysoké nároky na rychlost i kvalitu připojení

V souvislosti s rozšiřováním uživatelské základny a vývojem nových technologií rostou i požadavky na rychlost a kvalitu internetového připojení. Zatímco ještě pár let zpátky jsme si vystačili s internetem rychlým jednotky Mb/s, dnes se mnozí z nás neobejdou bez internetu, který „sviští“ rychlostí desítek či stovek Mb/s. 

Rychlý internet potřebujeme z mnoha důvodů. Jednak k síti připojujeme více zařízení než v minulosti – kromě počítačů a laptopů také telefony, tablety, televizory, spotřebiče nebo SMART Home systémy. Požadavek na rychlé stahování je zásadní při využívání streamovacích služeb, které umožňují sledování ve vysoké kvalitě. Pokud plánujete stavbu či rekonstrukci a čeká vás realizace rozvodů a technologií pro připojení k internetu, počítejte s možností dalšího technologického vývoje. Je na místě volit takové řešení, které umožní přechod na rychlejší připojení, než jaké je dnes standardem.

Připojení k internetu musí být především stabilní. Rychlost by také měla odpovídat tarifu zakoupenému od poskytovatele připojení. Jestli tomu tak je zjistíte snadno – na webu rychlost.cz spusťte měření a během chvilky se dozvíte, jaká je rychlost stahování a nahrávání i další parametry. Současně uvidíte, jak jste na tom v porovnání s dalšími uživateli.

S rozvody k internetu počítejte při stavbě i rekonstrukci

Masivní využívání bezdrátového připojení k internetu prostřednictvím Wi-Fi sítě svádí mnohé stavebníky k tomu, aby datovým rozvodům v domácnostech nepřikládali dostatečný význam. Ve skutečnosti však kabelové připojení přináší řadu výhod, ať už jde o vyšší rychlost nebo absenci rušení či zeslabování signálu při průchodu překážkami.

Proto je namístě s datovými rozvody počítat a přípojku k internetu vyvést ideálně do každé obytné místnosti. K internetu pak spolehlivě připojíte nejen počítače, ale třeba i chytré televizory a další spotřebiče. Kromě rozvodu internetového signálu budete doma potřebovat i další kabelové rozvody, například pro alarmy, čidla nebo SMART systémy pro řízení chytré domácnosti.

Připojení k internetu – na co myslet při stavbě nebo rekonstrukci

Datové rozvody by měly být součástí projektu

Při realizaci novostavby si ohlídejte, aby projektant předem počítal s kabeláží a jejím vhodným způsobem vedení. Vyhnete se dodatečným stavebním úpravám a řešení zbytečných problémů. Optimální je, pokud se na více místech nachází přístupná chránička, která prochází celým domem. Na centrálním místě datových rozvodů by pak měla být typizovaná skříň, ve které budou kabely připevněné ve speciálních úchytech a budou zde i namontovaná síťová zařízení.

Nestíněné datové kabely musí být od elektrického vedení vzdálené alespoň 30 cm. Ve zdivu pod omítkou by měly být umístěné ohebné trubky neboli husí krky, kterými datové kabely jednoduše protáhnete. Budoucí výměna v případě poškození nebo přechodu na jiný standard bude snazší a obejde se bez bourání a vysekávání kabelů. Více informací o správném provedení datových rozvodů se dozvíte v samostatném článku na webu rychlost.cz.

Jak postupovat, když není kabelový internet dostupný

Abyste mohli svůj dům připojit k internetu, musíte k němu signál od poskytovatele dopravit. Nejčastěji se domácnosti připojují k internetu pomocí kabelu, který se zapojí do routeru. Pokud v místě realizace není kabelový internet dostupný, zpravidla se připojení řeší bezdrátovým internetem. V takovém případě je vhodné s touto variantou počítat předem. Na střechu se musí umístit tyč pro upevnění Wi-Fi antény, od které povedou kabely přes střechu či půdní prostor k routeru.

Zlepšete pokrytí Wi-Fi signálem doma i venku

Ideální je, pokud ve svém nově postaveném nebo zrekonstruovaném domě zajistíte přístup k internetu jak prostřednictvím kabelů, tak bezdrátové sítě. Napevno umístěná zařízení (TV, stolní počítače) budete připojovat přes kabel, mobilní zařízení (tablety, laptopy, telefony) pak přes Wi-Fi. Signál primárního Wi-Fi routeru však s velkou pravděpodobností nepokryje plochu celého domu a už vůbec ne zahradu nebo venkovní posezení.

Chcete-li mít přístup k internetu všude, budete muset pořídit opakovače signálu, které dosah navýší. S klesající kvalitou signálu bude klesat i stabilita připojení a rychlost. Chcete-li zjistit úroveň signálu a rychlost stahování i nahrávání v jednotlivých částech vašeho domu, nainstalujte si do telefonu se systémem Android aplikaci pro měření rychlosti. Snadno zjistíte, jestli je kvalita připojení dostatečná, nebo se bez pořízení opakovače neobejdete.

Pozor na zarušení Wi-Fi sítě

Pokud se připojujete k internetu prostřednictvím bezdrátové sítě, můžete se potýkat s problémem zarušení. K tomu dochází často v hustě obydlených oblastech, kdy Wi-Fi využívá značné množství uživatelů.

V takovém případě je dobré zjistit informace o všech signálech v okolí a prozkoumat zatížení jednotlivých kanálů, a to jak v pásmu 2,4 GHz, tak 5 GHz. Za tímto účelem využijte mobilní aplikaci Wifi Analyzer, která vám pomůže najít nejvhodnější kanál a usnadní hledání nejlepšího místa pro umístění Wi-Fi přijímače. Aplikace běží na systémech Android a Windows.

Připravte svůj dům na připojení k optickému internetu

Mezi nejrychlejší způsoby připojení k internetu patří v současnosti vedení signálu přes optické kabely. Pokrytí optikou není na území ČR v tuto chvíli až tak masivní, předpokládá se však jeho postupné rozšiřování.

Svou novostavbu můžete na optický internet připravit i v případě, že k vám aktuálně nevede. Do výkopu k ostatním rozvodům přidejte korugovanou trubku a vyveďte ji na hranici pozemku, kde se plánuje umístění centra datových rozvodů. Až se ve vaší lokalitě bude optická síť natahovat, telekomunikační společnost jednoduše protáhne zákaznický kabel chráničkou a připojí váš dům k optice.

Než se pustíte do rekonstrukce či stavby domu, zjistěte si informace o možnostech budoucího připojení. Počítejte se soustavným vývojem a připravte svůj dům na možnou modernizaci datových rozvodů nebo připojení přes optické kabely.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Rychlost.cz (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama