Zemní práce + antoníček - 12.5.

Autor: Swifftikovi (8 příspěvků)
Kategorie: Oplocení pozemku
2. 6. 2021
2 komentáře
Zemní práce + antoníček - 12.5.
Příspěvek stavebníka

Něco o pozemku a dalších plánech

Pozemek jsme koupili v obci Zbraslav na Moravě o velikosti cca 1200m2. Podle nás docela rovný, ale ve výsledku je rozdíl cca 2-3m mezi kraji, což je při výstavbě poznat.

Budeme stavět rodinný dům se zvýšeným patrem o zastavěné ploše cca 195m2. V přízemí kuchyň s obývákem, jeden pokoj, koupelna s WC, spíž, technická místnost, garáž a dílna. V patře pak cca 100m2 a to 2 dětské pokoje (jeden velký je připraven na rozdělení ještě na půl), ložnice, koupelna a samostatné wc.

Stavět budeme z VPC Vapis (snad), vytápění TČ vzduch - voda, a krbová vložka s výměníkem.

Projekt je předěláván asi 1000x, takže někdy ani nesedí kóty. Projekt máme pouze na stavební povolení, zbytek vymýšlíme za pochodu. :)

Zemní práce + antoníček - 12.5.Zemní práce + antoníček - 12.5.

Skryvka a srovnání terénu

Sice stavíme svépomoci, ale zase nejsme blázni, abychom si na zemní práce napozvali bagr. Se ženou jsme napřed nahrubo (jen od bodů v rozích pozemku) vytyčili, kde bude dům, pozvali bagristu a ten nám řekl, že to bylo zbytečný, protože po celým pozemku bude jezdit technika a ornici by nám akorát zničili, takže se ornice shrnula skoro z celé plochy pozemku, aby bylo dost manipulačního prostoru.

Když bylo hotovo, pozvali se geodeti na zaměření základových pasů. Přijel jsem na místo a geodeti už měli zaměřeno a jen mi to předávali. Dost se ale podivovali nad tím, že to není úplně v rovině. Mě jako lajkovi to v rovině docela připadalo, ale pak mi ukázali, že vrchní strana antoníčku ve výšce cca 1200mm je v rovině jako levá strana domu a že ty pasy budou hodně hluboké a hloubka se bude kvůli svažitosti měnit.

Takže změna, znovu jsme zavolali bagristovi, aby pozemek po skyvce ještě srovnal do roviny, což se mu povedlo (asi by to šlo i napoprvé, kdyby jsme mu to řekli, ale řeklo se jen skryku).

Reklama
Zemní práce + antoníček - 12.5.

Vytyčení spáry a její hloubení

Při druhém pokusu geodéti vyznačili vnější rohy základových spár dřevěnými koliky a na antoníček mi udělali nulový bod, abych od toho mohl měřit hloubku. Se ženou jsme následně jen s pásmem, projektem (projekt máme pouze ke stavebnímu povolení bez prováděček) sprepej a klubem provázků vyznačili "přesné" umístění spár o šířce 600mm. Někdy to byla dost geometrie, hlavně v místě, kde byl nějaký odskok a z každé strany domu jiný rozměr, ale zmákli jsme to.

Následně přijel bagrista a začala se řešit hloubka. Naštěstí jsem si půjčil nivelák (nivelační laser s přijímačem) a po tom, co mi bagrista ukázal, jak se s tím pracuje a já z projektu vyčetl hloubku od nulového bohu se mohlo začít. Bagr bagroval jednu spáru za druhou a já jen kontroloval hloubku. Musím říct, že bez niveláku bych to měřil hodně težko, když pozemek nebyl dokonale rovný. Při bagrování jsem si na vodováze, na které byl přidělán nivelák udělal risku, na budoucí výšku betonu v základové spáře a rovnou na stěny spáry dělal sprejem značky, kam až přijde beton. Za pár hodin bylo hotovo.

Zemní práce + antoníček - 12.5.Zemní práce + antoníček - 12.5.Zemní práce + antoníček - 12.5.
Reklama

Oplocení

Za oplocení můžu poděkovat svým dvou kamarádům, kdy jeden dělá oplocenky v lese. Volal jsem mu, kde by se dalo sehnat něco levně a odpověď byla kolik toho chcu a jak dlouho to má vydržet. Za tři dny už mi oznamoval, že v sobotu jdeme na to.

Přijeli s autem plným smrkových kůlů, takže jsem začel a jedním zatloukat do země a druhý se ještě otočil pro starší pletivo. Za dvě hoďky byl celý pozemek ze tří stran oplocený - asi 100m. Poslední strana se nedělala, protože tam byla navezená celá skryvka. Osobně bych oplocení ani nedělal, ale přes střed budoucího dobu vede vyšlapaná cesta, kterou užívá značná část obce a samozřejmě jsem nechtěl riskovat, aby mi někdo spadl do základových spar nebo se nabodl na roxory (a samozřejmě je to povinnost :) ).

Zemní práce + antoníček - 12.5.Zemní práce + antoníček - 12.5.

Antoníček a stavební bouda

Stavební boudu jsem koupil od souseda a jedná se o starší nástavbu z vejtřasky (Praga V3S). Sice je trochu zrezlá, ale na uskladnění materiálu ideální.

Přivedení elektřiny jsme řešili hned v r. 2019, jak jsme koupili pozemek a po vyřízení s papíru s EONem bylo ve smlouvě uvedeno, že elektřina bude do 18 měsíců, což splnili a dost se drželi termínu (prakticky nikdy to prý nedělají dřív, než chvíli před koncem termínu)

Jelikož jsme měli vyvrtenou studnu, chtěl jsem budku vedle studny, abych nemusel řešit přenášení čerpadl a tažení kabelů ke studni. No, nebyl to nejlepší nápad, protože mě takto čekalo kopání asi 40m strouhy, do které jsem umístil chráničku 50mm pro natažení elektřiny z antoníčku až ke stavební boudě. Krumpáč, lopata a za pár hodin bylo hotovo (podloží je jíl, písek a kamení - nic moc práce).

Na internetu jsem si vyhledal elektrikáře, který prodával stavební rozvaděče a měl i razítko revizního technika. Už po telefonu byl příjemný, všechno mi vysvětlil a řekl, že jestli je už od EONu na místě jejich rozvodná skříň, je zbytečné tam dávat něco dočasně a že mi rovnou udělá antoníček na hodiny s dvoutarifní přípravou, která bude sloužit i pro dům a do stavební buňky malej rozvaděč (proudový chránič, jističe a zásuvky 1x400V a 2x230V), jen se potom přepojí kabely. Nechal jsem si poradit a elektrikáře to takto zapojit (cenu jsem si ověřil, kdy materiál stál cca 16.000,-Kč a elektřikář chtěl 20.000,-Kč se vším včetně revizní zprávy). Přijel, vše měl připravené a za hodinku bylo hotovo. Pouze jsem mu pomohl s protáhnutím kabelu tou 40m dlouhou chráničkou, kdy těsně před koncem se utrhl protahovací drát, ale naštěstí už to bylo jen 2m před koncem, takže se chránička řízla a bylo.

Reklama
  1. Po shrnutí skryvky si nechte udělat srovnání pozemku dle niveláku do roviny.

  2. Plot je nejlevnější od přátel :)

  3. Stavební buňku dejte ideálně vedle antoníčku (pokud vám nebude vadit při stavbě)

  4. Po celou dobu stavby základovky pro vás bude nivelák nejlepší přítel :)

Náklady

Název položkyCena
Projekt s vyřízením všeho okolo
139 000 Kč
Chránička 50mm x 50m
780 Kč
Stavební buňka
4 500 Kč
Sloupek s hodinama a stavební rozvaděč
20 000 Kč
Skryvka a převoz buňky - bagr
13 500 Kč
Celkem177 780 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Swifftikovi (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama