Vrtání studny před započetím stavby - 28.8.2020

Autor: Swifftikovi (8 příspěvků)
Kategorie: Vrt, studna
31. 5. 2021
8 komentářů
Vrtání studny před započetím stavby - 28.8.2020
Příspěvek stavebníka

Vrtání studny

Po koupi pozemku v r. 2019 nám až do začátku ledna r. 2021 trvalo vyřizování stavebního povolení kvůli řešení nové komunikace, vody, kanalizace atd.

Jelikož ještě nebylo povolení, začali jsme někdy v červnu 2020 řešit studnu. Víme, že se možná nikdy nezaplatí a že předem se neví, jaká bude kvalita vody, ale i tak jsme do toho šli. Proutkař a studnař nám označili místo, kde by měl být pramen a k tomu hloubku - 60m - 80m. Je to docela dost, ale co s tím člověk nadělá, když je na kopci.

K vrtání došlo v září / říjnu 2020 (po vyřízení všech potřebných povolení). Přijeli, vyvrtali a odjeli. Celé jim to trvalo jen pár hodin a na vodu narazili v 60m a vrtali do 72m.

Jako provizorní ochranu studny jsme si nechali dovézt skruže s "uzavíráním". Skruž je jen položená na zemi, tudíž její uzavírání není úplně nutné, je to spíše na oko, aby plastové výztuže nikdo nepoškodil.

Osazení studny

Jelikož jsme potřebovali na stavbě jako každý vodu, bylo studnu nutno osadit. Jelikož se v čerpadlech nevyznáme, poslali jsme dotaz na firmu pumpa.cz, kde nám dle specifikací vrtu navrhli čerpadlo a další příslušenství. Když jsme se ptali, jestli stačí čerpadlo spustit do studny, řekli, že ano, jen se připojí hlídač hladiny, jinak to bude připravené.

No, nebylo to tak jednoduché, protože jsme dostali zvlášť čerpadlo na 400v s nasvorkovaným kabelem, hadici, spojky, zpětné klapky, hlídač hladiny s krabičkou, kterou musí někdo zapojit a třemi čidly a nakonec lano na uvázání (dodatečně dokoupený tlakoměr, uzavírací ventil a koncovka na zahradní hadici). Naštěstí su elektrikář, tak jsem si s tím nějak poradil. Na místě jsme všechno smontovali dohromady a spustili do vrtu. Doporučuji alespoň 3 lidi, ono 72m je dost a něco to váží. Až o několik dní později mi došlo, že jsme dali hlídač hladiny pod čerpadlo místo nad čerpadlo, takže nás ještě čeká jednou to celé vytáhnout a znovu spustit dolů.

Kvalitu vody zatím nevíme, jelikož napřed musíme domluvit termín testů, vyčerpat předem celý vrt a pak nechat natéct čistou vodu na testy.

Reklama
Vrtání studny před započetím stavby - 28.8.2020Vrtání studny před započetím stavby - 28.8.2020Vrtání studny před započetím stavby - 28.8.2020

Pokud máte k pozemku přivedenou vodu, dělejte studnu, až budete vědět výšku zahrady, jinak ji nemůžete pořádně osadit a vše je jen dočasné. Ale zase dříve, než si uděláte konečnou úpravu zahrady, aby vám ji neponičili vrtadlem. :)

Pokud budete zapojovat 3 fázové čerpadlo, předem si zjistěte, jak se ověřuje správný směr točení / zapojení.

Pozorně si vše 3x překontrolujte, než čerpadlo spustíte do studny.

Náklady

Název položkyCena
příslušenství k čerpadlu
21 000 Kč
čerpadlo
14 000 Kč
skruže a poklop
1 500 Kč
půjčení generátoru
3 000 Kč
vrt 72m
87 600 Kč
Celkem127 100 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Swifftikovi (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama