Omítky, podlahové topení a podlahy

Autor: Pat a Mat (8 příspěvků)
31. 5. 2021
0 komentářů
Omítky, podlahové topení a podlahy
Příspěvek stavebníka

V minulém článku jsem se věnoval přípravě všech rozvodů v domě, teď když už je vše hotové a připravené na omítání, jdeme konečně na to. Na tuto část jsem se těšil nejvíc, protože omítky a podlahy dům úplně promění. Než k tomu však došlo, byly to trochu nervy. Nastoupily totiž firmy, protože takto časově náročné práce nejde v jednom člověku dělat. Nemůžu říci, že bych si odpočinul, protože jsem se mezi tím pustil do zateplení domu, čemuž se budu věnovat později v samostatném článku. Musím už teď říci, že to je výživný a říkám si, jestli jsem si neukousnul příliš velké sousto, ale k tomu až později.

Strojní sádrové omítky

Základ bylo sehnat firmu, která to zrealizuje. Většina nemá čas a jsou dlouhé termíny, některé mohli dokonce až za půl roku! Firma, kterou už jsem měl osvědčenou mohla až za dva měsíce, což se mi samozřejmě nechtělo čekat. Nakonec jsem si plácnul s jednatelem co má stavební firmu v Praze. Na dům se byl podívat, neshledal žádné problémy a domluvili jsme se tedy, že mu 14 dní před realizací dám vědět a domluvíme přesný termín zhotovení. Když nastal čas, pánovi jsem psal i volal, ale bez odezvy. Když ani po několika dnech nereagoval, pochopil jsem, že mě hodil přes palubu a nemůžu se spoléhat, že se přece jen ozve. Musel jsem začít rychle jednat. Naštěstí jsem měl v záloze ještě několik nabídek a tak jsem začal volat další firmě. Tam jsem měl hned úspěch, v daný termín mohli nastoupit a cenově to bylo jen o něco málo dražší. Na první firmu jsem měl velký vztek, protože takové jednání pokládám za velmi neseriozní. V den, kdy měla tedy firma nastoupit na omítky dorazili pracovníci místo v 8 ráno v 7 večer. Podivoval jsem se, jak se dnes firmy staví k zákazníkovi. Vyhodili krámy z dodávky a zase odjeli, že dorazí ráno a začnou pracovat. No hlavně, že dorazili a snad se začne pracovat. Ráno opravdu dorazili. Jednalo se o tři ukrajince, kteří se hned pustili do práce. Výhoda na ukrajincích je ta, že jsou opravdu pracovití, byli slušní a dbali i na pořádek. Styl jejich práce se mi vcelku líbil. Další překvapení nastalo, když dovezli omítku. Dohodnuté bylo, že budou aplikovat Baumit nebo Knauf a přivezli Sakret. Baumit má údajně výpadek, tak improvizace, ale nikdo to se mnou nekonzultoval. No opět musím ustoupit, co mi zbývá, omítky potřebujeme, tak snad Sakret nebude takové zlo, i když dobrovolně bych na to asi nepřistoupil. Nakonec jsem ještě uhádal slevu na metru, kvůli záměně. Ne, že bych zase tak na tom chtěl vydupat peníze, ale trošku to na mě dělalo dojem, že pan majitel na tom chtěl víc vydělat, protože Sakret je levnější než Baumit nebo Knauf. Ve finále po týdnu tedy byly omítky hotové ke spokojenosti obou stran. Poznatky: první dělali stropy, potom stěny, ale není to pravidlo. První den penetrace, osazování APU lišt, rohových lišt, zakrytí oken atd. Na beton je jiná penetrace než např. na tvárnice či cihly. Přechody různých materiálů opatřují perlinkou, jako jsou např. věnce, stropní nosníky, komín apod. Perlinku jsem požadoval i na větší zaházené prostupy kanalizace apod., kde by mohlo dojít k praskání omítky. V místech, kde budou obklady na zdi se omítka negletuje, ale nechává hrubá, aby na tom obklad lépe držel. Celkem bylo omítnuto 570m2 včetně 140m2 stropů a bylo spotřebováno 7 a 1/2 palety omítky Sakret MIP 01.

Izolace podlah

Po cca dvou týdnech od realizace omítek, kdy se intenzivně větralo, protože cca 100m2 omítek pojme cca 1000l vody, jsem se pustil do úklidu a izolace podlah. Dle projektu přijde v patře 7cm izolantu a v přízemí 12cm. Do patra budu tedy dávat dvě vrstvy (4+3cm) a v přízemí také dvě (6+6cm), obojí skládané křížem. První řadu pokládám vodorovně a je hodně vyřezávání kvůli rozvodům kabelů a vody. I když jsem se snažil většinu tahat kolem zdí, někde to nešlo jinak. Mezery sem vypěnil nízkoexpanzní pěnou a před pokládkou druhé vrstvy jsem ke stěnám přikládal miralon kvůli dilataci betonu. Koupil jsem s takovou tou sukničkou, na kterou se pak napojí folie od topení a vybral jsem výšku 15cm. Když bude přesahovat tak to vůbec navadí, ba naopak. Později jsem se dozvěděl od stavebního dozoru, že správný postup je tento dilatační pás pokládat už s první vrstvou izolantu, ale zásadního omylu jsem se i tak nedopustil. Druhá vrstva miralon pěkně přitlačila ke zdi. Druhá vrstva se pokládá opačně, takže svisle. Dejte si pozor, aby jste měli spoje do písmene T a ne do kříže. To samé platí i u první vrstvy, spáry by se měli deskami překrývat. Takto jsem postupoval dokud nebyl izolant všude položen. Do domu jsem použil Styrotherm Plus 100, kvůli grafitu a lepší lambdě. Do dílny jsem použil EPS 150 o tl. 7cm (4+3cm) a do garáže také EPS 150, ale tl. pouze 4cm, kvůli větší tloušťce betonu.

Reklama

Podlahové teplovodní topení

Pak nastoupila parta ,,profíků", kdy jsem měl občas infarktové situace. V minulém článku jsem psal, jak byly nainstalované rozdělovače a páteřní rozvod topení. Nyní se na to mělo napojit podlahové topení, jenže. Pánové jaksi prohodili rozdělovače, takže ten větší, který měl přijít logicky do přízemí, které je metrově rozlehlejší, přišel do patra. Dle pánů musí přijít na řadu bourací práce a zazděné a zaomítané boxy s rozdělovači prohodit. Zkouším přijít na jiné řešení, aby se do omítky nezasahovalo, protože to bych asi nerozdýchal. Nakonec se podařilo i do menšího boxu co byl v přízemí vše nacpat, ale moc profesionálně to tedy nevypadá. No budiž, chyba se asi stát může, i když to dobrou vizitku firmě nedělá. Jenže. Z jednodenní montáže se nakonec stala čtyřdenní! První dva dny pánové pokládali topení a když druhý den měla proběhnout tlaková zkouška, vše ztroskotalo na tom, že montážník ztratil těsnění a náhradní neměli. To, že si v plánku zaměnili strany a rozvedli mi topení pod budoucí umístění krbové vložky jsem naštěstí včas zachránil, takže vytrhali ze sponek jen část hadic. No jen jsem nevěřícně kroutil hlavou. Třetí den tedy přijeli s novým těsněním a systém natlakovali vzduchem na 5 bar. Další den měla proběhnout betonáž, která na popud betonářské firmy se o den přesunula, takže sem alespoň nemusel trnout hrůzou, pokud by do rána tlak utekl. A že utekl. Druhý den tlak pouze 1,5 bar. Okamžitě volám šéfovi montážníků, aby ihned přijeli a opravili únik, protože druhý den se má betonovat. Za tři hodiny díky bohu dorazili a našli dva úniky, jeden byl velký, protože odvzdušňovací hlavici nedotáhli ani pořádně rukou :D Do toho mi dozor volá, proč tlakovali vzduchem, ať tlakují vodou a poslal mi postup tlakové zkoušky. Pánové tedy tlakovali vodou na můj popud a když jsem se jich zeptal, jestli to i propláchnou, tak že by mohli. Na to se ptám, jak to dělají, zda celé najednou nebo po jednotlivých smyčkách. Prý to dělají celé najednou. Dle postupu od dozoru se píše, že se proplach provádí po jednotlivých smyčkách, kdy se pak i jednotlivé smyčky odvzdušní. Pán tedy hodil znechucený výraz a potvrdil, že to tedy tak udělá. Nakonec připustil správnost postupu. No aby laik poučoval odborníka, to už sem šel do kolen. Začal jsem pochybovat, zda jsem můj dům a finance svěřil opravdu odborníkům a co opět předvedou, až sem pojedou montovat čerpadlo za čtvrt milionu. Upřímně z toho trochu trnu hrůzou.

Betonáž podlah

Tlaková zkouška na podruhé dopadla díky bohu zdárně a tak se mohlo začít betonovat. Písek, cement, voda i mašina místě, jenže k mé smůle, kterou si teď poslední dobou opravdu vybírám dost se mašina porouchala. Takže pánové si zase vše naložili a odjeli s mašinou do 300km vzdáleného servisu. Po víkendu pánové dorazili s jinou mašinou a dali se do díla. Jeden házel do mixokretu, další rozhazoval po domě beton dopravovaný potrubím a další dva strhávali beton latěmi do roviny. Celý dům měli hotový za cca 6 hodin. Nakonec leštičkou beton uhladili. V domě a v dílně přišlo 6 cm betonu, do garáže 8 cm. Do betonu se přidávají vlákna, která nahrazují kari sítě. Beton je pochozí za cca 3 dny, plně bodově zatížitelný po 28 dnech.

Závěrem

I přes občasné nervy se nakonec vše zvládnulo. V dalším článku se budu věnovat pracím, které nás brzy čekají nebo už na stavbě probíhají. Jedná se o výmalbu, sádrokartonové podhledy, montáž krbové vložky, pokládka vinylové podlahy, pokládka dlažby a obkladů, epoxidový nátěr v garáži a další...

Bude toho zkrátka hodně :)

Tak ať se Vám daří...!

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Dilatační pásy
1 820 Kč
Podlahové topení
122 700 Kč
Sádrové omítky
180 250 Kč
Izolace podlah
38 725 Kč
Betonáž podlah
44 070 Kč
Celkem387 565 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pat a Mat
Pat a Mat (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama