Instalace ČOV

Autor: Peťan (79 příspěvků)
Kategorie: Kanalizace a ČOV
22. 5. 2021
0 komentářů
Instalace ČOV
Příspěvek stavebníka

V obci, kde stavím dům, je potřeba mít u každého domu čističku. Instalaci čističky samozřejmě předchází projektová dokumentace, která je samostatná součást dokumentace domu. Projektant navrhl vhodný typ čističky a umístnění. Ostatně, není na tom žádná věda, v domech bydlí vždy cca stejný počet lidí a čističku je potřeba umístit mezi výstup odpadu z domu a vstup do kanalizace.

Objednal jsem tedy čističku od firmy AB Plast, konkrétně typ AT6. Jedná se o plastový válec cca 2 metry vysoký o průměru cca 1,5 m. Ten má na protilehlých stranách nátokové a odtokové hrdlo, na které přijde připojit potrubím KGEM odpad.

Akce začala bagrováním… Původně tedy rozvodem odpadů v základech. Ale v této části stavby bylo potřeba najít potrubí odpadní vody a dešťové vody vycházející z kanalizace pod silnicí. To se nacházelo cca 3 metry pod zemí. Dále se vyhrabala díra na čističku. Kvůli zachování spádu z domu do čističky a z čističky do kanalizace musí být čistička umístěna v určitém výškovém rozmezí. Problém je, že podloží je skála a tak bagr se níž nedostal. V některých částech výkopu jsem tedy rozbruškou skálu nařezal a sbíječkou vyboural asi o 5 cm níž.

Instalace ČOV

Chronologicky seřazené články z této stavby můžete také najít na mém webu https://www.mylms.cz/stavba-domu/ a sem-tam na mém Instagramu.

Reklama
Instalace ČOV

Pod čističku jsem udělal betonový „základ“. Protože je pod tím už skála, nedělal jsem ho nějak extra vysoký, pouze několik centimetrů, aby byla vytvořena rovina. Čističku jsme ve třech lidech umístili na dno výkopu. Sice není nějak těžká, ale s cca metrákovým objektem kruhového tvaru se opravdu špatně manipuluje.

Instalace ČOV
Reklama

Nejprve jsem vyhrabal zapadlé trubky – na těch byla po několikatýdenní přestávce vrstva hlíny. Navíc jsem to prováděl už ne ve zcela příznivém počasí (leden). Na vyhrabanou odpadní rouru jsem napojil vývod z čističky. Začal jsem redukcí 125 > 160 a poté pokračoval trubkou KGEM 160 do kanalizace. Používal jsem kolena s maximálním úhlem 60°. Pokud byl potřeba ostřejší úhel, tak jsem použil dvě 45° kolena.

Stejným způsobem jsem připojil vývod z domu do čističky. Těsně před čističkou je zúžení z průměru 160 na 125. Bohužel průměry trubek jsou takové – takže zúžení se tam nějakým způsobem musí provést. Nicméně je hned vedle čističky, takže v případě nutnosti čištění to nebude zas takový problém.

Instalace ČOVInstalace ČOV

Čističku jsem postupně napustil vodou a zasypal okolo pískem (obyčejná kamenná drť frakce 0-4). Protože hloubka uložení čističky je závislá hlavně na umístění odpadních trubek, bylo nutné na čističku objednat ještě 30 cm vysoký nástavec. Prodává se jako příslušenství. Čistička pak nebude moc „utopená“ v terénu.

Reklama
Instalace ČOVInstalace ČOV

Součást čističky je ještě komora na kompresor. Do té je z domu vyvedena chránička s kabelem (použil jsem CYKY-J 5*1,5 – 2 žíly jsou rezervní) na napájení kompresoru a hadice s vodou na případné čištění. Když vidím ostatní sousedy jak se v tom pořád hrabou, tak to asi nebude úplně bezúdržbové zařízení. Z komory s kompresorem jsem vyvedl do ČOVky hadici, která byla součástí dodávky. Ta je vedena v chráničce proti poškození.

Pro kompresor jsem neobjednával žádnou řídící jednotku, ani časový spínač. To bude obstarávat domovní automatizace, resp. řídící jednotka topení a rekuperace.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama